Skrobia modyfikowana
Moderator: Moderatorzy
Skrobia modyfikowana
Jako, że w kilu tematach przewinał się temat skrobi modyfikowanej (min w tym ketchupie, jogurtach i budyniu) to postanowiłem , że założę osobny temat w który postaram się wyjaśnić wasze wątpluiwości.
Po pierwsze, na rynku występują cztery żrodła pochodzenia skrobi modyfikowanych (kolejność według częstotliwości występowania) kukurydza (w 99% kukurydza woskowa), ziemniaki, tapioka, pszenica. Was interesuje tylko ta ostania która występuje najrzadziej (a nawet bardzo rzadko) i jest wykorzystywana praktycznie tylko w piekarnictwie, które ze względu na używanie mąki pszennej i tak jest dla was "stracone". Skrobia pszenna jest bardzo mało pdatna na modyfikacje i nie ma takiej funkcjonalności jak pozostałe skrobie i jest mało opłacalna (w tym roku zamknięto jedną z większych fabryk produkujących tą skrobie ze względu na straty jakie przynosiła).
Po drugie, jeżeli producent jednak by się uparł żeby zastosować skrobie pszenną modyfikowaną to musi to zaznaczyć na opakowaniu! Przy pozostałych nie musi tego robić bo nie są alergenami.
Po trzecie wg. mojej wiedzy na rynku aktualnie nie ma skrobi pszennej (natywnej czy też modyfikowanej) która nie odpowiadała by wymaganiom UE dot. "gluten free" jednak prosze tego nie traktować jako pewnika i jednak na wszelki wypadek zalecałbym stosowanie produktów zawierających skrobie pszenną tylko od producentów którzy deklarują ją jako bezglutenową a wiec producenci żywności dla niemowląt i żywności bezglutenowej.
Jeżelimacie jeszcze jakieś wątpliwości to chętnie postaram się je rozwiać.
Pozdrawiam
Po pierwsze, na rynku występują cztery żrodła pochodzenia skrobi modyfikowanych (kolejność według częstotliwości występowania) kukurydza (w 99% kukurydza woskowa), ziemniaki, tapioka, pszenica. Was interesuje tylko ta ostania która występuje najrzadziej (a nawet bardzo rzadko) i jest wykorzystywana praktycznie tylko w piekarnictwie, które ze względu na używanie mąki pszennej i tak jest dla was "stracone". Skrobia pszenna jest bardzo mało pdatna na modyfikacje i nie ma takiej funkcjonalności jak pozostałe skrobie i jest mało opłacalna (w tym roku zamknięto jedną z większych fabryk produkujących tą skrobie ze względu na straty jakie przynosiła).
Po drugie, jeżeli producent jednak by się uparł żeby zastosować skrobie pszenną modyfikowaną to musi to zaznaczyć na opakowaniu! Przy pozostałych nie musi tego robić bo nie są alergenami.
Po trzecie wg. mojej wiedzy na rynku aktualnie nie ma skrobi pszennej (natywnej czy też modyfikowanej) która nie odpowiadała by wymaganiom UE dot. "gluten free" jednak prosze tego nie traktować jako pewnika i jednak na wszelki wypadek zalecałbym stosowanie produktów zawierających skrobie pszenną tylko od producentów którzy deklarują ją jako bezglutenową a wiec producenci żywności dla niemowląt i żywności bezglutenowej.
Jeżelimacie jeszcze jakieś wątpliwości to chętnie postaram się je rozwiać.
Pozdrawiam
-
- Nowicjusz
- Posty: 42
- Rejestracja: czw 31 maja, 2007 16:33
-
- Nowicjusz
- Posty: 42
- Rejestracja: czw 31 maja, 2007 16:33
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
W tym miejscu: topics3/syrop-skrobiowy-vt1746,45.htm#20316 oraz w postach wcześniejszych tamtego wątku jest to wyjaśnione przez Skrobiowego, jak to wygląda od strony technicznej i prawnej. Aczkolwiek, obiektywnie muszę dodać, że pojawiły się wątpliwości czy wszyscy producenci wiedzą, co robią.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
A z czego jest pozyskiwana skrobia budyniowa? jak wół na opakowaniu Delecta.... i nie wiem czy mogę jeść
znalazłam jakieś wieści na forum
ale z tego co wynika, że nic nie wynika i lepiej uważać..... i nie jeść


Ostatnio zmieniony wt 09 paź, 2007 14:25 przez Kasinka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
- Posty: 7
- Rejestracja: śr 04 sie, 2010 20:10
- Lokalizacja: Radziejów