Vegeta
Moderator: Moderatorzy
Re: Wędliny i gluten
no wstrzykuje sie dokladne kompozyjcje przyprawowe i dodatki funkcjonalne http://librapolska.pl/strona/products.php?category=29lotsy pisze:Kiedyś, właśnie na tym forum czytałem informację, że celem poprawy wydajności do wędlin cosik się wstrzykuje. Ale żeby to cosik z wędlinki nie wypływało, to podobno właśnie dodaje się glutenku. Podobno nieźle trzyma wodę. :?
Część z nich zawiera gluten:( Chemia, chemia, chemia...
Jest miłość wariatka egoistka gapa
Nie mam czasu żeby wszystko przeczytać (być może to nie będzie żadna nowość...) ale będąc dziś w sklepie znalazłam przyprawę BEZGLUTENOWĄ I NIE ZAWIERA LAKTOZY!
Jest to przyprawa warzywna "Vegeta" - ziołowa , zawiera śródziemnomorskie zioła.Można ją stosować do potraw gotowanych i duszonych( zup, sosów, ryżu, jarzyn itp.) POLECAM! POZDRAWIAM:)

Ala
- anakon
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 609
- Rejestracja: czw 08 sty, 2004 12:27
- Lokalizacja: Warszawa
Vegeta z napisem bezglutenowa(vegeta ziolowa) jest dostepna w sieci Auchan; lezy tam obok zwyklej vegety i prawde mowiac nie rozumiem tej logiki i tego napisu- bezglutenowa skoro maja normalnie w produkcji ta nie-bezglutenowa. Jest bardzo ziolowa i ma oczywiscie w skladzie glutaminian sodu...to tak tylko tytulem rozwiniecia tematu
Jeśli chodzi o przyprawy-kupiłam dzisiaj z firmy Visana przyprawę lubczykową do rosołu.Ale zapach ,super.Opakowanie kosztuje ale w 100% jest naturalne bez dodatków .Mają więcej takich przypraw,ja znalazłam akurat tą w sklepie z żywnością bezglutenową w Sosnowcu.
Mama 26-letniej Moniki,córka chora praktycznie od urodzenia.Zdiagnozowana celiakia 2004 r.wrzesień/październik.12 lat zabiegów o zdrowie dziecka...
salcia - piąteczka!
Ja też niedawno zaopatrzyłam się w przyprawę do rosołu z lubczykiem oraz w przyprawę włoską firmy Visana z Krakowa. Można je dostać w sklepiku przy TPD w Katowicach!
Przyznam się, że jeszcze nie miałąm okazji spróbować jak smakują przyprawy, ale skład jest w 100% naturalny!
Ja też niedawno zaopatrzyłam się w przyprawę do rosołu z lubczykiem oraz w przyprawę włoską firmy Visana z Krakowa. Można je dostać w sklepiku przy TPD w Katowicach!
Przyznam się, że jeszcze nie miałąm okazji spróbować jak smakują przyprawy, ale skład jest w 100% naturalny!
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Na diecie od stycznia 2006
Na diecie od stycznia 2006
- anakon
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 609
- Rejestracja: czw 08 sty, 2004 12:27
- Lokalizacja: Warszawa
Podravka- odpowiedz na zapytanie
Zapytalam Podravke z jakiej okazji na ich Vegecie ziolowej jest napis bezglutenowa, a dlaczego na zwyklej takiego opisu nie ma....Odpowiedz jest dosc pokretna, bo nie odpowiedzieli mi na pytanie na podstawie jakich badan/certyfikacji uzywaja napisu "bezglutenowa". Za to dosc obszernie probuja mnie edukowac o rzeczach, ktore sama wiem. Poza tym mam wrazenie, ze odpowiedz bylaby bardziej powazna, gdybym wystepowala z ramienia jakiejs organizacji bezglutenowej, a tak to brzmi jak uswiadamianie lysego, ze brak wlosow jest problemem... Z reszta sami przeczytajcie:
Szanowna Pani,
Poniżej przesyłamy odpowiedż naszego labolatorium w centrali firmy w Koprivnicy:
Glutaminian to sól sodowa kwasu glutaminianowego, na skalę przemysłową jest pozyskiwany poprzez fermentację ze skrobii, trzciny cukrowej lub melasy.
Glutaminian występuje we wszystkich produktach pochodzenia naturalnego, a w dużych stężeniach występuje w postaci wolnej w parmezanie, pomidorach, grzybach, mięsie, rybie, jak również w mleku matki.
Gluten to białko, które się znajduje m.in. w pszenicy, jęczmieniu, owsie. Za chorobę glutenową odpowiada frakcja glutenowa – gliadyna w pszenicy, sekalina w życie, hordeina w jęcznimiu, avenina w owsie.
Ale glutaminian i glutamina to nie to samo.
Glutaminian, którego Podravka wykorzystuje w swoich produktach pochodzi z surowców, które naturalnie nie zawierają glutenu, więc nie jest możliwe aby były one „nosicielami” ukrytego glutenu.
Vegeta jest produktem, który nie zawiera glutenu i jest to potwierdzone przez analizy chemiczne.
Zarówno Vegeta Ziołowa, jak i Vegeta standardowa nie zawierają glutenu. Ale ponieważ Vegeta Ziołowa jest nowym produktem, ten fakt został podkreślony jako dodatkowa informacja dla konsumentów
Zawartość glutenu w skrobi zależy od jej pochodzenia, więc jeśli chodzi o skrobię ziemniaczaną bądź kukurydzianą można być pewnym, że nie zawiera ona glutenu.
Jeśli chodzi o syrop glukozowo-fruktozowy, który jest otrzymywany w drodze rozkładu skrobi, jego źródłem mogą być cykoria, kukurydza, ale również inne zboża, które zawierają białka odpowiedzialne za chorobę glutenową.
Podczas rozkładu skrobi i produkcji syropu glukozowego bądź fruktozowego, w przypadku gdy jego źródłem jest pszenica, obecność glutenu jest praktycznie niemożliwa, ale na wszelki wypadek zalecamy aby sprawdzić źródło pochodzenia syropu skrobiowego i w przypadku gdy jest nim pszenica, sprawdzić wyniki analizy chemicznej badającej zawartość glutenu.
Mamy nadzieję iż, powyższe informacje Panią uspokoiły.
Pozdrawiamy serdecznie,
Zespół Podravki
Szanowna Pani,
Poniżej przesyłamy odpowiedż naszego labolatorium w centrali firmy w Koprivnicy:
Glutaminian to sól sodowa kwasu glutaminianowego, na skalę przemysłową jest pozyskiwany poprzez fermentację ze skrobii, trzciny cukrowej lub melasy.
Glutaminian występuje we wszystkich produktach pochodzenia naturalnego, a w dużych stężeniach występuje w postaci wolnej w parmezanie, pomidorach, grzybach, mięsie, rybie, jak również w mleku matki.
Gluten to białko, które się znajduje m.in. w pszenicy, jęczmieniu, owsie. Za chorobę glutenową odpowiada frakcja glutenowa – gliadyna w pszenicy, sekalina w życie, hordeina w jęcznimiu, avenina w owsie.
Ale glutaminian i glutamina to nie to samo.
Glutaminian, którego Podravka wykorzystuje w swoich produktach pochodzi z surowców, które naturalnie nie zawierają glutenu, więc nie jest możliwe aby były one „nosicielami” ukrytego glutenu.
Vegeta jest produktem, który nie zawiera glutenu i jest to potwierdzone przez analizy chemiczne.
Zarówno Vegeta Ziołowa, jak i Vegeta standardowa nie zawierają glutenu. Ale ponieważ Vegeta Ziołowa jest nowym produktem, ten fakt został podkreślony jako dodatkowa informacja dla konsumentów
Zawartość glutenu w skrobi zależy od jej pochodzenia, więc jeśli chodzi o skrobię ziemniaczaną bądź kukurydzianą można być pewnym, że nie zawiera ona glutenu.
Jeśli chodzi o syrop glukozowo-fruktozowy, który jest otrzymywany w drodze rozkładu skrobi, jego źródłem mogą być cykoria, kukurydza, ale również inne zboża, które zawierają białka odpowiedzialne za chorobę glutenową.
Podczas rozkładu skrobi i produkcji syropu glukozowego bądź fruktozowego, w przypadku gdy jego źródłem jest pszenica, obecność glutenu jest praktycznie niemożliwa, ale na wszelki wypadek zalecamy aby sprawdzić źródło pochodzenia syropu skrobiowego i w przypadku gdy jest nim pszenica, sprawdzić wyniki analizy chemicznej badającej zawartość glutenu.
Mamy nadzieję iż, powyższe informacje Panią uspokoiły.
Pozdrawiamy serdecznie,
Zespół Podravki
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Odpowiedzieli:anakon pisze:nie odpowiedzieli mi na pytanie na podstawie jakich badan/certyfikacji uzywaja napisu "bezglutenowa"
A zasadzie odpowiedź na najważniejsze pytanie "można, czy nie można" też padła:Poniżej przesyłamy odpowiedż naszego labolatorium w centrali firmy w Koprivnicy
Zarówno Vegeta Ziołowa, jak i Vegeta standardowa nie zawierają glutenu. Ale ponieważ Vegeta Ziołowa jest nowym produktem, ten fakt został podkreślony jako dodatkowa informacja dla konsumentów
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- anakon
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 609
- Rejestracja: czw 08 sty, 2004 12:27
- Lokalizacja: Warszawa
Ja jednak postrzegam to jako wymigiwanie sie od konkretnej odpowiedzi, poniewaz :
"Glutaminian, którego Podravka wykorzystuje w swoich produktach pochodzi z surowców, które naturalnie nie zawierają glutenu, więc nie jest możliwe aby były one „nosicielami” ukrytego glutenu."
W kontekście stwierdzenia:
"Glutaminian to sól sodowa kwasu glutaminianowego, na skalę przemysłową jest pozyskiwany poprzez fermentację ze skrobii, trzciny cukrowej lub melasy." Dalej nie wiem czy nie uzywaja owej skrobii, ktorej nie byli w stanie dookreslic(mogli napisac, ze zawsze uzywaja do tego melasy i juz byloby O.K.)
W sumie w skladzie jest cukier, a nie syrop skrobiowy, ale i to wolalam raz na zawsze wyjasnic, czy oby nie zdarza im sie tego cukru zamieniac...
Poza tym pytalam o proces produkcji/konfekcjonowania w Polsce, czy jest bez zarzutu(czy nie sa na jednej linii roboine produkty roznego typu i czy sa w stanie to sprawdzic.
Jedyna rzecz jaka mi wyjasniono to to, ze vegeta standard nie ma napisu "bezglutenowa" bo jeszcze maja zapas opakowan z wczesniejszych czasow.
To tyle tytulem wyjasnien, czekam na ich kolejna odpowiedz, a ta nie jestem usatysfakcjonowana, glownie ze wzgledu na wymigiwanie sie od konkretyzacji odpowiedzi(nie, zebym im nie wierzyla, ale powinni odpowiedziec kompetentnie lub kompetentnie przetlumaczyc)
Poza tym nie dowiedzialam sie gdzie oni badali ta zawartosc glutenu, czy to moze tylko ich "wewnetrzne" gdybanie na podstawie braku w skladzie napisu "skrobia pszenna, maka itd"...
Cel moj jest taki, by "wychowywac" producentow(o ile to w ogole jest realne), ze jesli uzywaja sformulowania, ktore jakiejs grupie chorych moze ulatwic zycie, moze tez spowodowac spore klopoty zdrowotne w razie nieuprawnionego uzycia-by umieli sie choc z tego racjonalnie wytlumaczyc, a nie zbywac czlowieka oczywistymi ogolnikami, ktore moga sprzedawac swiezemu laikowi...
[ Dodano: Czw 19 Paź, 2006 08:43 ]
Ponizej odpowiedz od Podravki, ktora brzmi juz lepiej niz poprzednia i moze chyba uspokoic bezglutenowych milosnikow vegety. Z tego co wiemy faktycznie Chorwackie stowarzyszenie celiakow dziala dosc preznie i mozliwe, ze wymoglo na czesci producentow jasne deklaracje co do skladu i procesow produkcji(przynajmniej na zasadzie uswiadamiania). Tak wiec poddaje pod rozwage wziecie wszystkich odpowiedzi Podravki razem i wyciagniecie wnioskow dla siebie. Ja w kazdym razie mysle, ze vegete bede stosowac, tym bardziej, ze nie jest to podstawowy skladnik mojego pozywienia, a jedynie dodatek znacznie ulatwiajacy zycie...zaganianej matce i pracownicy.
"Szanowna Pani,
Przepraszamy z powodu nieporozumienia do którego doszło związku z naszą poprzednią odpowiedzią i spieszymy z dodatkowymi wyjaśnieniami.
Ten sam glutaminian sodu, którego Podravka używa w części swojego asortymentu produktowego, znajduje się we wszystkich tych produktach, a więc również w „zwykłej” Vegecie oraz Vegecie Ziołowej.
Ponieważ ten składnik nie jest normalnie nosicielem glutenu, w odpowiedzi na pierwsze pytanie wymieniliśmy możliwe surowce w procesie jego pozyskiwania. W przypadku gdy surowiec wyjściowy jest nosicielem glutenu jest to wyszczególnione w deklaracji.
W odpowiedzi wspomnieliśmy, że glutaminian sodu którego używamy, pozyskujemy z surowca który nie zawiera glutenu, więc nie ma możliwości, żeby był nosicielem ukrytego glutenu.
Surowcem wyjściowym do produkcji glutaminianu sodu używanego przez Podravkę jest trzcina cukrowa i tapioka. Wszystkie surowce, których używamy, a więc glutaminian sodu również posiada Deklarację o zgodności, dokument który w przypadku tego surowca zawiera m.in. i oświadczenie producenta o nieobecności glutenu.
Podravka nie ma linii produkcyjnych do produkcji produktów bezglutenowych i stwierdzenie umieszczone na produkcie jest dodatkową informacją dla konsumentów o nieobecności glutenu, które się opiera na składzie, warunkach produkcji, magazynowania oraz analizie zawartości glutenu, która jest przeprowadzana najnowocześniejszą metodą immuno-enzymatyczną.
Analizy zawartości glutenu są przeprowadzanie w Centralnym laboratorium fizyko-chemicznym Podravki, posiadającym decyzję Ministerstwa zdrowia Republiki Chorwacji, która nas upoważnia do przeprowadzania badań zgodności zdrowotnej naszych produktów.
Podkreślamy, że oświadczenie o nieobecności glutenu w naszych produktach jest oparte na wiedzy na temat składników, procesów produkcji i obrotu produktami, ale również na długoletniej współpracy z Towarzystwem celiakii Republiki Chorwacji, które jest członkiem AOECS-a (Association Of European Coeliac Societies).
Podravka ma wdrożony system bezpieczeństwa żywności. Podstawą jest system HACCP, system zapobiegawczy, który umożliwia produkcję produktów bezpiecznych dla konsumentów. Jest to uwarunkowane poprzez przepisy prawne, dyrektywy UE oraz standardy systemu bezpieczeństwa żywności.
Podravka poprzez system HACCP oraz certyfikaty ISO 9001:2000, IFS, BRC, udowadnia swoim klientom, że sama produkcja jest zgodna z wymagającymi standardami rynku światowego.
Zgodnie z dyrektywą 2003/89/EC Parlamentu i Rady UE z dnia 25.11.2005. wymienianie składników mogących spowodować alergie jest obowiązkowe, tak aby umożliwić konsumentom cierpiącym na alergie pokarmowe uzyskanie właściwych informacji. Wspomniana dyrektywa obowiązuje kraje członkowskie UE, jak również kraje spoza UE, ale eksportujące produkty do krajów członkowskich UE.
Jeszcze raz przepraszamy za poprzednią, niedokładną odpowiedź i w razie jakichkolwiek dodatkowych pytań, bardzo prosimy o kontakt.
Z poważaniem,
Zespół Podravki"
"Glutaminian, którego Podravka wykorzystuje w swoich produktach pochodzi z surowców, które naturalnie nie zawierają glutenu, więc nie jest możliwe aby były one „nosicielami” ukrytego glutenu."
W kontekście stwierdzenia:
"Glutaminian to sól sodowa kwasu glutaminianowego, na skalę przemysłową jest pozyskiwany poprzez fermentację ze skrobii, trzciny cukrowej lub melasy." Dalej nie wiem czy nie uzywaja owej skrobii, ktorej nie byli w stanie dookreslic(mogli napisac, ze zawsze uzywaja do tego melasy i juz byloby O.K.)
W sumie w skladzie jest cukier, a nie syrop skrobiowy, ale i to wolalam raz na zawsze wyjasnic, czy oby nie zdarza im sie tego cukru zamieniac...
Poza tym pytalam o proces produkcji/konfekcjonowania w Polsce, czy jest bez zarzutu(czy nie sa na jednej linii roboine produkty roznego typu i czy sa w stanie to sprawdzic.
Jedyna rzecz jaka mi wyjasniono to to, ze vegeta standard nie ma napisu "bezglutenowa" bo jeszcze maja zapas opakowan z wczesniejszych czasow.
To tyle tytulem wyjasnien, czekam na ich kolejna odpowiedz, a ta nie jestem usatysfakcjonowana, glownie ze wzgledu na wymigiwanie sie od konkretyzacji odpowiedzi(nie, zebym im nie wierzyla, ale powinni odpowiedziec kompetentnie lub kompetentnie przetlumaczyc)
Poza tym nie dowiedzialam sie gdzie oni badali ta zawartosc glutenu, czy to moze tylko ich "wewnetrzne" gdybanie na podstawie braku w skladzie napisu "skrobia pszenna, maka itd"...
Cel moj jest taki, by "wychowywac" producentow(o ile to w ogole jest realne), ze jesli uzywaja sformulowania, ktore jakiejs grupie chorych moze ulatwic zycie, moze tez spowodowac spore klopoty zdrowotne w razie nieuprawnionego uzycia-by umieli sie choc z tego racjonalnie wytlumaczyc, a nie zbywac czlowieka oczywistymi ogolnikami, ktore moga sprzedawac swiezemu laikowi...
[ Dodano: Czw 19 Paź, 2006 08:43 ]
Ponizej odpowiedz od Podravki, ktora brzmi juz lepiej niz poprzednia i moze chyba uspokoic bezglutenowych milosnikow vegety. Z tego co wiemy faktycznie Chorwackie stowarzyszenie celiakow dziala dosc preznie i mozliwe, ze wymoglo na czesci producentow jasne deklaracje co do skladu i procesow produkcji(przynajmniej na zasadzie uswiadamiania). Tak wiec poddaje pod rozwage wziecie wszystkich odpowiedzi Podravki razem i wyciagniecie wnioskow dla siebie. Ja w kazdym razie mysle, ze vegete bede stosowac, tym bardziej, ze nie jest to podstawowy skladnik mojego pozywienia, a jedynie dodatek znacznie ulatwiajacy zycie...zaganianej matce i pracownicy.
"Szanowna Pani,
Przepraszamy z powodu nieporozumienia do którego doszło związku z naszą poprzednią odpowiedzią i spieszymy z dodatkowymi wyjaśnieniami.
Ten sam glutaminian sodu, którego Podravka używa w części swojego asortymentu produktowego, znajduje się we wszystkich tych produktach, a więc również w „zwykłej” Vegecie oraz Vegecie Ziołowej.
Ponieważ ten składnik nie jest normalnie nosicielem glutenu, w odpowiedzi na pierwsze pytanie wymieniliśmy możliwe surowce w procesie jego pozyskiwania. W przypadku gdy surowiec wyjściowy jest nosicielem glutenu jest to wyszczególnione w deklaracji.
W odpowiedzi wspomnieliśmy, że glutaminian sodu którego używamy, pozyskujemy z surowca który nie zawiera glutenu, więc nie ma możliwości, żeby był nosicielem ukrytego glutenu.
Surowcem wyjściowym do produkcji glutaminianu sodu używanego przez Podravkę jest trzcina cukrowa i tapioka. Wszystkie surowce, których używamy, a więc glutaminian sodu również posiada Deklarację o zgodności, dokument który w przypadku tego surowca zawiera m.in. i oświadczenie producenta o nieobecności glutenu.
Podravka nie ma linii produkcyjnych do produkcji produktów bezglutenowych i stwierdzenie umieszczone na produkcie jest dodatkową informacją dla konsumentów o nieobecności glutenu, które się opiera na składzie, warunkach produkcji, magazynowania oraz analizie zawartości glutenu, która jest przeprowadzana najnowocześniejszą metodą immuno-enzymatyczną.
Analizy zawartości glutenu są przeprowadzanie w Centralnym laboratorium fizyko-chemicznym Podravki, posiadającym decyzję Ministerstwa zdrowia Republiki Chorwacji, która nas upoważnia do przeprowadzania badań zgodności zdrowotnej naszych produktów.
Podkreślamy, że oświadczenie o nieobecności glutenu w naszych produktach jest oparte na wiedzy na temat składników, procesów produkcji i obrotu produktami, ale również na długoletniej współpracy z Towarzystwem celiakii Republiki Chorwacji, które jest członkiem AOECS-a (Association Of European Coeliac Societies).
Podravka ma wdrożony system bezpieczeństwa żywności. Podstawą jest system HACCP, system zapobiegawczy, który umożliwia produkcję produktów bezpiecznych dla konsumentów. Jest to uwarunkowane poprzez przepisy prawne, dyrektywy UE oraz standardy systemu bezpieczeństwa żywności.
Podravka poprzez system HACCP oraz certyfikaty ISO 9001:2000, IFS, BRC, udowadnia swoim klientom, że sama produkcja jest zgodna z wymagającymi standardami rynku światowego.
Zgodnie z dyrektywą 2003/89/EC Parlamentu i Rady UE z dnia 25.11.2005. wymienianie składników mogących spowodować alergie jest obowiązkowe, tak aby umożliwić konsumentom cierpiącym na alergie pokarmowe uzyskanie właściwych informacji. Wspomniana dyrektywa obowiązuje kraje członkowskie UE, jak również kraje spoza UE, ale eksportujące produkty do krajów członkowskich UE.
Jeszcze raz przepraszamy za poprzednią, niedokładną odpowiedź i w razie jakichkolwiek dodatkowych pytań, bardzo prosimy o kontakt.
Z poważaniem,
Zespół Podravki"
- vixi
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 831
- Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
ni elubię takich odpowiedzi - proste pytanie prosta odpowiedz a jeśli nie wiedzą lub nie są pewni to niech to mówią - najlepiej według mnie prosić (ja tak robię) nie o to czy produkt jest bezglutenowy a o podanie dokładnego składu produktów i wtedy sami wiemy najlepiej - pytać jaki np. ocet, jaka skrobia z czego syrop itp. konkretnie...
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."