Vegeta

Tutaj rozmawiamy o konkretnych produktach bezglutenowych i tych innych ;)

Moderator: Moderatorzy

elola
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 214
Rejestracja: pn 24 paź, 2005 17:38
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: elola »

Wczoraj znalazłam Szwajcarski Bulion Warzywny (Swiss Vegetable Bouillon) firmy marigold z napisem Gluten Free 8)
Awatar użytkownika
Ana
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 176
Rejestracja: czw 18 maja, 2006 14:25
Lokalizacja: Stargard Szczeciński

Re: Wędliny i gluten

Post autor: Ana »

lotsy pisze:Kiedyś, właśnie na tym forum czytałem informację, że celem poprawy wydajności do wędlin cosik się wstrzykuje. Ale żeby to cosik z wędlinki nie wypływało, to podobno właśnie dodaje się glutenku. Podobno nieźle trzyma wodę. :?
no wstrzykuje sie dokladne kompozyjcje przyprawowe i dodatki funkcjonalne http://librapolska.pl/strona/products.php?category=29

Część z nich zawiera gluten:( Chemia, chemia, chemia...
Jest miłość wariatka egoistka gapa
Alinka:-)
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 14
Rejestracja: ndz 30 kwie, 2006 16:01
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Alinka:-) »

Nie mam czasu żeby wszystko przeczytać (być może to nie będzie żadna nowość...) ale będąc dziś w sklepie znalazłam przyprawę BEZGLUTENOWĄ I NIE ZAWIERA LAKTOZY! :) Jest to przyprawa warzywna "Vegeta" - ziołowa , zawiera śródziemnomorskie zioła.Można ją stosować do potraw gotowanych i duszonych( zup, sosów, ryżu, jarzyn itp.) POLECAM! POZDRAWIAM:)
Ala
Awatar użytkownika
Patka
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 527
Rejestracja: ndz 28 lis, 2004 17:31
Lokalizacja: Toruń

Post autor: Patka »

Wczoraj znalazłam Szwajcarski Bulion Warzywny (Swiss Vegetable Bouillon) firmy marigold z napisem Gluten Free
w jakiej sieci sklepów jeśli mozna spytać :)

Link z przyprawami świetny dziękuję :)
Awatar użytkownika
asiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 394
Rejestracja: ndz 22 sty, 2006 11:08
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: asiar »

Taki bulion widziałam też w sklepie specjalistycznym dla bezglutków w Bydgoszczy.Może bywasz? Ul. Gdańska 32
elola
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 214
Rejestracja: pn 24 paź, 2005 17:38
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: elola »

Patka : Supermarket "Piotr i Paweł". Chyba jest też w Toruniu - wg informacji z netu na ul. Legionów 216 f 8)
Awatar użytkownika
anakon
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 609
Rejestracja: czw 08 sty, 2004 12:27
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: anakon »

Vegeta z napisem bezglutenowa(vegeta ziolowa) jest dostepna w sieci Auchan; lezy tam obok zwyklej vegety i prawde mowiac nie rozumiem tej logiki i tego napisu- bezglutenowa skoro maja normalnie w produkcji ta nie-bezglutenowa. Jest bardzo ziolowa i ma oczywiscie w skladzie glutaminian sodu...to tak tylko tytulem rozwiniecia tematu
Awatar użytkownika
edyta
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 212
Rejestracja: wt 27 gru, 2005 22:25
Lokalizacja: Żagań/Warszawa

Post autor: edyta »

Szkoda, ,ale i tak nie używamy takich przypraw bo mamy po nich dolegliwości żołądkowe, tylko dlaczego? :| :( :?
mamuśka Mariuszka
Awatar użytkownika
salcia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 253
Rejestracja: pt 08 paź, 2004 21:16
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: salcia »

Jeśli chodzi o przyprawy-kupiłam dzisiaj z firmy Visana przyprawę lubczykową do rosołu.Ale zapach ,super.Opakowanie kosztuje ale w 100% jest naturalne bez dodatków .Mają więcej takich przypraw,ja znalazłam akurat tą w sklepie z żywnością bezglutenową w Sosnowcu.
Mama 26-letniej Moniki,córka chora praktycznie od urodzenia.Zdiagnozowana celiakia 2004 r.wrzesień/październik.12 lat zabiegów o zdrowie dziecka...
Awatar użytkownika
Ola*
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 441
Rejestracja: śr 15 lut, 2006 10:41
Lokalizacja: Katowice

Post autor: Ola* »

salcia - piąteczka!
Ja też niedawno zaopatrzyłam się w przyprawę do rosołu z lubczykiem oraz w przyprawę włoską firmy Visana z Krakowa. Można je dostać w sklepiku przy TPD w Katowicach!
Przyznam się, że jeszcze nie miałąm okazji spróbować jak smakują przyprawy, ale skład jest w 100% naturalny!
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

skoro tak polecacie to muszę koniecznie spróbować - do tej pory jakoś udawało mi się bez tego przeżyć...
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
Awatar użytkownika
anakon
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 609
Rejestracja: czw 08 sty, 2004 12:27
Lokalizacja: Warszawa

Podravka- odpowiedz na zapytanie

Post autor: anakon »

Zapytalam Podravke z jakiej okazji na ich Vegecie ziolowej jest napis bezglutenowa, a dlaczego na zwyklej takiego opisu nie ma....Odpowiedz jest dosc pokretna, bo nie odpowiedzieli mi na pytanie na podstawie jakich badan/certyfikacji uzywaja napisu "bezglutenowa". Za to dosc obszernie probuja mnie edukowac o rzeczach, ktore sama wiem. Poza tym mam wrazenie, ze odpowiedz bylaby bardziej powazna, gdybym wystepowala z ramienia jakiejs organizacji bezglutenowej, a tak to brzmi jak uswiadamianie lysego, ze brak wlosow jest problemem... Z reszta sami przeczytajcie:
Szanowna Pani,

Poniżej przesyłamy odpowiedż naszego labolatorium w centrali firmy w Koprivnicy:
Glutaminian to sól sodowa kwasu glutaminianowego, na skalę przemysłową jest pozyskiwany poprzez fermentację ze skrobii, trzciny cukrowej lub melasy.

Glutaminian występuje we wszystkich produktach pochodzenia naturalnego, a w dużych stężeniach występuje w postaci wolnej w parmezanie, pomidorach, grzybach, mięsie, rybie, jak również w mleku matki.

Gluten to białko, które się znajduje m.in. w pszenicy, jęczmieniu, owsie. Za chorobę glutenową odpowiada frakcja glutenowa – gliadyna w pszenicy, sekalina w życie, hordeina w jęcznimiu, avenina w owsie.

Ale glutaminian i glutamina to nie to samo.

Glutaminian, którego Podravka wykorzystuje w swoich produktach pochodzi z surowców, które naturalnie nie zawierają glutenu, więc nie jest możliwe aby były one „nosicielami” ukrytego glutenu.

Vegeta jest produktem, który nie zawiera glutenu i jest to potwierdzone przez analizy chemiczne.

Zarówno Vegeta Ziołowa, jak i Vegeta standardowa nie zawierają glutenu. Ale ponieważ Vegeta Ziołowa jest nowym produktem, ten fakt został podkreślony jako dodatkowa informacja dla konsumentów

Zawartość glutenu w skrobi zależy od jej pochodzenia, więc jeśli chodzi o skrobię ziemniaczaną bądź kukurydzianą można być pewnym, że nie zawiera ona glutenu.

Jeśli chodzi o syrop glukozowo-fruktozowy, który jest otrzymywany w drodze rozkładu skrobi, jego źródłem mogą być cykoria, kukurydza, ale również inne zboża, które zawierają białka odpowiedzialne za chorobę glutenową.

Podczas rozkładu skrobi i produkcji syropu glukozowego bądź fruktozowego, w przypadku gdy jego źródłem jest pszenica, obecność glutenu jest praktycznie niemożliwa, ale na wszelki wypadek zalecamy aby sprawdzić źródło pochodzenia syropu skrobiowego i w przypadku gdy jest nim pszenica, sprawdzić wyniki analizy chemicznej badającej zawartość glutenu.



Mamy nadzieję iż, powyższe informacje Panią uspokoiły.

Pozdrawiamy serdecznie,

Zespół Podravki
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

anakon pisze:nie odpowiedzieli mi na pytanie na podstawie jakich badan/certyfikacji uzywaja napisu "bezglutenowa"
Odpowiedzieli:
Poniżej przesyłamy odpowiedż naszego labolatorium w centrali firmy w Koprivnicy
A zasadzie odpowiedź na najważniejsze pytanie "można, czy nie można" też padła:
Zarówno Vegeta Ziołowa, jak i Vegeta standardowa nie zawierają glutenu. Ale ponieważ Vegeta Ziołowa jest nowym produktem, ten fakt został podkreślony jako dodatkowa informacja dla konsumentów
Awatar użytkownika
anakon
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 609
Rejestracja: czw 08 sty, 2004 12:27
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: anakon »

Ja jednak postrzegam to jako wymigiwanie sie od konkretnej odpowiedzi, poniewaz :
"Glutaminian, którego Podravka wykorzystuje w swoich produktach pochodzi z surowców, które naturalnie nie zawierają glutenu, więc nie jest możliwe aby były one „nosicielami” ukrytego glutenu."
W kontekście stwierdzenia:
"Glutaminian to sól sodowa kwasu glutaminianowego, na skalę przemysłową jest pozyskiwany poprzez fermentację ze skrobii, trzciny cukrowej lub melasy." Dalej nie wiem czy nie uzywaja owej skrobii, ktorej nie byli w stanie dookreslic(mogli napisac, ze zawsze uzywaja do tego melasy i juz byloby O.K.)
W sumie w skladzie jest cukier, a nie syrop skrobiowy, ale i to wolalam raz na zawsze wyjasnic, czy oby nie zdarza im sie tego cukru zamieniac...
Poza tym pytalam o proces produkcji/konfekcjonowania w Polsce, czy jest bez zarzutu(czy nie sa na jednej linii roboine produkty roznego typu i czy sa w stanie to sprawdzic.
Jedyna rzecz jaka mi wyjasniono to to, ze vegeta standard nie ma napisu "bezglutenowa" bo jeszcze maja zapas opakowan z wczesniejszych czasow.
To tyle tytulem wyjasnien, czekam na ich kolejna odpowiedz, a ta nie jestem usatysfakcjonowana, glownie ze wzgledu na wymigiwanie sie od konkretyzacji odpowiedzi(nie, zebym im nie wierzyla, ale powinni odpowiedziec kompetentnie lub kompetentnie przetlumaczyc)
Poza tym nie dowiedzialam sie gdzie oni badali ta zawartosc glutenu, czy to moze tylko ich "wewnetrzne" gdybanie na podstawie braku w skladzie napisu "skrobia pszenna, maka itd"...
Cel moj jest taki, by "wychowywac" producentow(o ile to w ogole jest realne), ze jesli uzywaja sformulowania, ktore jakiejs grupie chorych moze ulatwic zycie, moze tez spowodowac spore klopoty zdrowotne w razie nieuprawnionego uzycia-by umieli sie choc z tego racjonalnie wytlumaczyc, a nie zbywac czlowieka oczywistymi ogolnikami, ktore moga sprzedawac swiezemu laikowi...

[ Dodano: Czw 19 Paź, 2006 08:43 ]
Ponizej odpowiedz od Podravki, ktora brzmi juz lepiej niz poprzednia i moze chyba uspokoic bezglutenowych milosnikow vegety. Z tego co wiemy faktycznie Chorwackie stowarzyszenie celiakow dziala dosc preznie i mozliwe, ze wymoglo na czesci producentow jasne deklaracje co do skladu i procesow produkcji(przynajmniej na zasadzie uswiadamiania). Tak wiec poddaje pod rozwage wziecie wszystkich odpowiedzi Podravki razem i wyciagniecie wnioskow dla siebie. Ja w kazdym razie mysle, ze vegete bede stosowac, tym bardziej, ze nie jest to podstawowy skladnik mojego pozywienia, a jedynie dodatek znacznie ulatwiajacy zycie...zaganianej matce i pracownicy.

"Szanowna Pani,

Przepraszamy z powodu nieporozumienia do którego doszło związku z naszą poprzednią odpowiedzią i spieszymy z dodatkowymi wyjaśnieniami.

Ten sam glutaminian sodu, którego Podravka używa w części swojego asortymentu produktowego, znajduje się we wszystkich tych produktach, a więc również w „zwykłej” Vegecie oraz Vegecie Ziołowej.

Ponieważ ten składnik nie jest normalnie nosicielem glutenu, w odpowiedzi na pierwsze pytanie wymieniliśmy możliwe surowce w procesie jego pozyskiwania. W przypadku gdy surowiec wyjściowy jest nosicielem glutenu jest to wyszczególnione w deklaracji.

W odpowiedzi wspomnieliśmy, że glutaminian sodu którego używamy, pozyskujemy z surowca który nie zawiera glutenu, więc nie ma możliwości, żeby był nosicielem ukrytego glutenu.

Surowcem wyjściowym do produkcji glutaminianu sodu używanego przez Podravkę jest trzcina cukrowa i tapioka. Wszystkie surowce, których używamy, a więc glutaminian sodu również posiada Deklarację o zgodności, dokument który w przypadku tego surowca zawiera m.in. i oświadczenie producenta o nieobecności glutenu.



Podravka nie ma linii produkcyjnych do produkcji produktów bezglutenowych i stwierdzenie umieszczone na produkcie jest dodatkową informacją dla konsumentów o nieobecności glutenu, które się opiera na składzie, warunkach produkcji, magazynowania oraz analizie zawartości glutenu, która jest przeprowadzana najnowocześniejszą metodą immuno-enzymatyczną.

Analizy zawartości glutenu są przeprowadzanie w Centralnym laboratorium fizyko-chemicznym Podravki, posiadającym decyzję Ministerstwa zdrowia Republiki Chorwacji, która nas upoważnia do przeprowadzania badań zgodności zdrowotnej naszych produktów.

Podkreślamy, że oświadczenie o nieobecności glutenu w naszych produktach jest oparte na wiedzy na temat składników, procesów produkcji i obrotu produktami, ale również na długoletniej współpracy z Towarzystwem celiakii Republiki Chorwacji, które jest członkiem AOECS-a (Association Of European Coeliac Societies).

Podravka ma wdrożony system bezpieczeństwa żywności. Podstawą jest system HACCP, system zapobiegawczy, który umożliwia produkcję produktów bezpiecznych dla konsumentów. Jest to uwarunkowane poprzez przepisy prawne, dyrektywy UE oraz standardy systemu bezpieczeństwa żywności.

Podravka poprzez system HACCP oraz certyfikaty ISO 9001:2000, IFS, BRC, udowadnia swoim klientom, że sama produkcja jest zgodna z wymagającymi standardami rynku światowego.

Zgodnie z dyrektywą 2003/89/EC Parlamentu i Rady UE z dnia 25.11.2005. wymienianie składników mogących spowodować alergie jest obowiązkowe, tak aby umożliwić konsumentom cierpiącym na alergie pokarmowe uzyskanie właściwych informacji. Wspomniana dyrektywa obowiązuje kraje członkowskie UE, jak również kraje spoza UE, ale eksportujące produkty do krajów członkowskich UE.

Jeszcze raz przepraszamy za poprzednią, niedokładną odpowiedź i w razie jakichkolwiek dodatkowych pytań, bardzo prosimy o kontakt.



Z poważaniem,


Zespół Podravki"
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

ni elubię takich odpowiedzi - proste pytanie prosta odpowiedz a jeśli nie wiedzą lub nie są pewni to niech to mówią - najlepiej według mnie prosić (ja tak robię) nie o to czy produkt jest bezglutenowy a o podanie dokładnego składu produktów i wtedy sami wiemy najlepiej - pytać jaki np. ocet, jaka skrobia z czego syrop itp. konkretnie...
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
ODPOWIEDZ