Mąka ziemniaczana
Moderator: Moderatorzy
-
- Forumowicz
- Posty: 167
- Rejestracja: pn 06 mar, 2006 21:20
- Lokalizacja: Zielona Góra
Re: Mąka ziemniaczana
http://www.amazon.com/Bobs-Red-Mill-Pot ... luten+free - mąka ziemniaczana
http://www.amazon.com/Bobs-Red-Mill-Pot ... 1KDX4E87K8 - skrobia ziemniaczana
W wielu przepisach jest wyraźnie zaznaczone co trzeba użyć, czy skrobię czy mąkę. Składnik jest napisany pogrubioną kursywą.
Kupowaliśmy będąc na diecie, bo teraz nie jesteśmy.
Nie chcę się wymądrzać, ale podałam źródła, z których korzystałam. W Polsce się nie używa i nie rozróżnia mąki ziemniaczanej od skrobi. Podobnie jak kaszy manny od semoliny, a dla wielu kuskus to kasza.
Żeby zauważyć różnice między mąką a skrobią trzeba zobaczyć oba produkty, dotknąć, powąchać. Mogę wysłać Pleoforma Ci woreczek mąki ziemniaczanej w ramach eksperymentu
http://www.amazon.com/Bobs-Red-Mill-Pot ... 1KDX4E87K8 - skrobia ziemniaczana
W wielu przepisach jest wyraźnie zaznaczone co trzeba użyć, czy skrobię czy mąkę. Składnik jest napisany pogrubioną kursywą.
Kupowaliśmy będąc na diecie, bo teraz nie jesteśmy.
Nie chcę się wymądrzać, ale podałam źródła, z których korzystałam. W Polsce się nie używa i nie rozróżnia mąki ziemniaczanej od skrobi. Podobnie jak kaszy manny od semoliny, a dla wielu kuskus to kasza.
Żeby zauważyć różnice między mąką a skrobią trzeba zobaczyć oba produkty, dotknąć, powąchać. Mogę wysłać Pleoforma Ci woreczek mąki ziemniaczanej w ramach eksperymentu
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3797
- Rejestracja: wt 29 paź, 2013 06:56
- Lokalizacja: Polska
Re: Mąka ziemniaczana
Gronkowiec ja Ci wierzę, jak najbardziej i de facto nie chodzi o różnicę jako produktu, a jako składu chemicznego. W końcu naukowca pytałam to pewnie skład chemiczny tej Pani jest bliższy :p
Przypuszczam, że to podobna różnica jakby wzięło się mąkę razową i na maksa oczyszczoną. Z razowej tak łatwo nie urośnie, a z oczyszczonej tak, a różnica jest jedynie w zawartości popiołu (co zmienia również smak, kolor i ciężar), a to i to jest mąką z tego samego surowca. Wiesz, co mam na myśli, prawda?
Z resztą wydaje mi się, że oczyszczona mąka kukurydziana to też skrobia.
Ale fakt faktem, nie oczyszczonej skrobi ziemniaczanej u nas się nie da dostać. Jak znajdę kiedyś za granicą to kupię z ciekawości
Przypuszczam, że to podobna różnica jakby wzięło się mąkę razową i na maksa oczyszczoną. Z razowej tak łatwo nie urośnie, a z oczyszczonej tak, a różnica jest jedynie w zawartości popiołu (co zmienia również smak, kolor i ciężar), a to i to jest mąką z tego samego surowca. Wiesz, co mam na myśli, prawda?
Z resztą wydaje mi się, że oczyszczona mąka kukurydziana to też skrobia.
Ale fakt faktem, nie oczyszczonej skrobi ziemniaczanej u nas się nie da dostać. Jak znajdę kiedyś za granicą to kupię z ciekawości
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
-
- Forumowicz
- Posty: 167
- Rejestracja: pn 06 mar, 2006 21:20
- Lokalizacja: Zielona Góra
Re: Mąka ziemniaczana
Nie do końca, bo wytwarza się je zupełnie inaczej. Mąkę uzyskujemy gotując całe ziemniaki, odparowując i mieląc razem ze skórką. Skrobia to przetwarzanie surowych ziemniaków, już to widać różnicę. Przy skrobi dążymy do uzyskania krochmalu, który odparowujemy i z niego robimy proszek.
Ale ja się z panią profesor naukowcem kłócić nie będę Wystarczy poczytać na anglojęzycznych stronach.
Ale ja się z panią profesor naukowcem kłócić nie będę Wystarczy poczytać na anglojęzycznych stronach.
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3797
- Rejestracja: wt 29 paź, 2013 06:56
- Lokalizacja: Polska
Re: Mąka ziemniaczana
Możliwe. Dlatego ślepo nie wierzę Pani profesor (mimo tego, że uważa, iż obie metody produkcji dotyczą skrobi), a bardziej jestem po środku, bo i jedne, i drugie argumenty do mnie przemawiają, a pani profesor może mieć przestarzałe informacje.
Życzę miłej niedzieli i dziękuję za miłą dyskusję Gronkowcu
Życzę miłej niedzieli i dziękuję za miłą dyskusję Gronkowcu
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
-
- Forumowicz
- Posty: 167
- Rejestracja: pn 06 mar, 2006 21:20
- Lokalizacja: Zielona Góra
Re: Mąka ziemniaczana
Pozdrawiam
Re: Mąka ziemniaczana
Moim zdaniem subtelna różnica pomiędzy mąką i skrobią powinna występować. W końcu nawet producenci umieszczają różne nazwy na opakowaniach.
Ja osobiście dostrzegam różnicę pomiędzy np. mąką ziemniaczaną Kupca i skrobią ziemniaczaną Trzemeszno, dają one zupełnie inną konsystencję ciasta.
Na temat polskich profesorów się nie wypowiadam, bo to nie zakres moich kompetencji, a przy okazji mogłoby się komuś przez pomyłkę oberwać.
Ja osobiście dostrzegam różnicę pomiędzy np. mąką ziemniaczaną Kupca i skrobią ziemniaczaną Trzemeszno, dają one zupełnie inną konsystencję ciasta.
Na temat polskich profesorów się nie wypowiadam, bo to nie zakres moich kompetencji, a przy okazji mogłoby się komuś przez pomyłkę oberwać.
-
- Forumowicz
- Posty: 143
- Rejestracja: ndz 24 kwie, 2016 14:09
Re: Mąka ziemniaczana
Ja tez i dopiero jak młody jest bezglutenowy zauwazylam napis ze maka jest bez glutenu ...U nas problemu nie ma bo na Podlasiu mieszkamy wiec zarówno mąka PPS Łomża jak i przyprawy Dary Natury sa dostępne w większości sklepowam_ber pisze:Od lat używam mąki ziemniaczanej PPS Łomża. Minus taki, że nie zawsze jest dostępna w sklepach ;/
-
- Nowicjusz
- Posty: 2
- Rejestracja: śr 06 wrz, 2017 08:51
Re: Mąka ziemniaczana
Hej,
jestem nowa w temacie (dziecko od 2 m-cy na diecie) i nieco skołowana informacjami na temat (między innymi) mąki ziemniaczanej. Staram się postępować ostrożnie, ale też nie zbankrutować. Czy są jakieś nowe doniesienia na temat bezpieczeństwa mąk ziemniaczanych? widzę, że temat dawno nie był odświeżany i może się coś zmieniło?
Boję się cokolwiek kupić bez atestu, ponadto nie mogę znaleźć w moim mieście mąk wymienianych w tym temacie, w internetowych sklepach też bieda pod tym względem. Znalazłam tylko bardzo drogą certyfikowaną mąkę i sama nie wiem co począć. Interesują mnie osobiste doświadczenia z różnymi mąkami ziemniaczanymi.
jestem nowa w temacie (dziecko od 2 m-cy na diecie) i nieco skołowana informacjami na temat (między innymi) mąki ziemniaczanej. Staram się postępować ostrożnie, ale też nie zbankrutować. Czy są jakieś nowe doniesienia na temat bezpieczeństwa mąk ziemniaczanych? widzę, że temat dawno nie był odświeżany i może się coś zmieniło?
Boję się cokolwiek kupić bez atestu, ponadto nie mogę znaleźć w moim mieście mąk wymienianych w tym temacie, w internetowych sklepach też bieda pod tym względem. Znalazłam tylko bardzo drogą certyfikowaną mąkę i sama nie wiem co począć. Interesują mnie osobiste doświadczenia z różnymi mąkami ziemniaczanymi.
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 55
- Rejestracja: wt 07 cze, 2016 10:58
Re: Mąka ziemniaczana
Sprawdzaj uważnie etykiety. Jeśli na nich jest napisane, że może zawierać śladowe ilości glutenu, to musisz je odrzucić. Jeśli nie jest napisane nic, albo wymienione są alergeny i wśród nich glutenu nie ma - można uznać produkt za bezpieczny. Zawsze możesz zadzwonić do producenta, rozwieje Twoje wątpliwości.
Ja kupuję mąkę, czy tam skrobię ziemniaczaną z Lidla. Wg etykiety jest ok.
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania początkującej, pisz na priv. Jeśli tylko będę mogła, odpowiem.
Ja kupuję mąkę, czy tam skrobię ziemniaczaną z Lidla. Wg etykiety jest ok.
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania początkującej, pisz na priv. Jeśli tylko będę mogła, odpowiem.
Re: Mąka ziemniaczana
Ja kupuję tą z Biedronki (zielone opakowanie) i też jest ok. Wyniki przeciwciał mam w porządku.
Na diecie bezglutenowej od 29.03.2016