Zwykły cukier

Tutaj rozmawiamy o konkretnych produktach bezglutenowych i tych innych ;)

Moderator: Moderatorzy

piotr
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: wt 31 paź, 2006 13:12
Lokalizacja: Warszawa

Zwykły cukier

Post autor: piotr »

Witam,

Otrzymałem właśnie spis produktów "zakazanych" i jest tam "cukier buraczany".

Dla mnie buraczany znaczy normalny, prawda to czy nie, co mówia Wasi lekarze.

P.
Awatar użytkownika
GosiaM
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 866
Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Re: Zwykły cukier

Post autor: GosiaM »

piotr pisze:Otrzymałem właśnie spis produktów "zakazanych" i jest tam "cukier buraczany".Dla mnie buraczany znaczy normalny
dla mnie buraczany znaczy dokładnie to samo, dlaczego cukier miałby być zakazany?
Awatar użytkownika
asiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 394
Rejestracja: ndz 22 sty, 2006 11:08
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: asiar »

Może chodzi o cukier puder - podobno środki przeciwzbrylające mogą? zawierać gluten?
Awatar użytkownika
GosiaM
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 866
Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: GosiaM »

oj,oj, moja córka pierogi posypuje cukrem pudrem i dodaję go do sernika
Awatar użytkownika
Ola*
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 441
Rejestracja: śr 15 lut, 2006 10:41
Lokalizacja: Katowice

Post autor: Ola* »

ej no bez jaj... Nie wierzę i już! A jak się okaże żę w cukrze jest gluten to ja wysiadam :evil: :evil: :evil:
Awatar użytkownika
ania
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 147
Rejestracja: czw 13 paź, 2005 14:02
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: ania »

Nie popadajmy w skrajności. Niedługo okaże się, że w powietrzu jest gluten... :evil: Trzeba czytać za każdym razem etykiety czy aby nie dodano do produktu jakiegoś bonusa a cukier puder robić samemu.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

ania pisze:Nie popadajmy w skrajności. Niedługo okaże się, że w powietrzu jest gluten...
:!: :!: :!:

W diecie bezglutenowej powinno się dbać nie tylko o prawidłowe odżywianie. O prawidłowe myślenie też.
Awatar użytkownika
halszka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: śr 01 lis, 2006 16:17
Lokalizacja: Polska Południowa

Post autor: halszka »

Witam Was, jestem nowa :lol:
Być może chodziło, nie tyle o zawartość glutenu w cukrze, ile o wycofanie cukru w ogóle? Mnie też, zaraz po diagnozie (a stwierdzono chorobę Duhringa - był to bardzo ostry, globalny rzut - oraz zastarzałą, skąpoobjawową celiakię) powiedziano w klinice, że po pierwsze, jedynym lekiem jest dieta, po drugie, dieta rygorystycznie przestrzegana, po trzecie - wśród zakazanych środków był cukier oraz wszystko, co zawiera jego spore ilości, w tym - gruszki, daktyle i ... czerwone buraki, barszczyk, itd. Uzasadniano to tym, że przy celiakii osłabiona zostaje trzustka i dlatego trzeba ją odciążyć, gdyż może łatwo wywiązać się cukrzyca. Ja bez cukru wytrzymałam chyba tylko ze dwa lata, normalnie nie potrafię się bez niego obejść, ale muszę przyznać, że od jakiegoś czasu mam problemy z trzustką, a kiedyś nie miałam zupełnie. Tak więc i tak, od czasu, do czasu, ograniczam się z tym cukrem. Nie wiem na ile jest to uniwersalne, żeby przy celiakii, nawet tej w postaci skórnej, unikać cukru, może to wiecie?

A przez cukier buraczany pewnie rozumieli sacharozę czyli nasz poczciwy cukier uzyskiwany z buraków cukrowych, w przeciwieństwie do cukru wytwarzanego z trzciny cukrowej, glukozy, fruktozy, cukru lub syropu klonowego, ksylolitu, itp.
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1838
Rejestracja: sob 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Post autor: kabran »

halszka pisze:Być może chodziło, nie tyle o zawartość glutenu w cukrze, ile o wycofanie cukru w ogóle?
I to jest wielce prawdopodobna ewentualność (zamiast dopatrywać się kolejnej teorii spiskowej :wink: ). Jak dla mnie zalecenie ograniczenia cukru to nowość, ale uzasadnienie brzmi rozsądnie. Zresztą w przypadku dzieci dość często występuje korelacja celiakia/cukrzyca, więc coś w tym musi być. Zastanawia mnie tylko jedno, a właściwie dwie sprawy:
1.
piotr pisze:Otrzymałem właśnie spis produktów "zakazanych" i jest tam "cukier buraczany".
Jak rozumiem, bez rzadnego komentarza? Nikt nic nie umiał uzasadnić, wcisnęli Ci papier i uciekli? :wink:
2. Skoro czegoś nie rozumiemy, lekarz ma obowiązek to wytłumaczyć. Nie robi łaski. Bo powstają takie bzdurne problemy, jak ten- skoro cukru nie wolno, to pewnie jest w nim gluten... Luuudzie, walczcie o siebie i o swoją świadomość.
To tyle w kwestii czepiania się i OT.
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Awatar użytkownika
GosiaM
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 866
Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: GosiaM »

kabran pisze: w przypadku dzieci dość często występuje korelacja celiakia/cukrzyca, więc coś w tym musi być
moja córka ma stwierdzoną celiakię, ale żaden lekarz nigdy nic nie mówił mi o cukrze ](*,)
Awatar użytkownika
Paja Bongo
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: wt 24 paź, 2006 00:56
Lokalizacja: Dąbrowa

Post autor: Paja Bongo »

"Celiakia". Porady lekarzy i dietetyków
prof. prof. dr hab. med. Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski
Instytut Żywności i Żywienia
Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005, wyd. I

Cukier jest produktem naturalnie bezglutenowym, ale nawet zdrowi wiedzą, iż cukier to tzw. biała śmierć. Z kilku względów.
Wracając do publikacji: zawiera ona m. in. przykładowe jadłospisy dla osób z celiakią i charakterystyczne, że kiedy mowa o czymś do picia, np. o herbacie, herbacie z cytryną, herbacie zielonej, herbatce owocowej, kawie naturalnej z mlekiem lub o bawarce - to z uwagą "najlepiej bez cukru". Coś w tym musi zatem być.
Wiadomości o mojej śmierci są mocno przesadzone.
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1838
Rejestracja: sob 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Post autor: kabran »

GosiaM pisze: żaden lekarz nigdy nic nie mówił mi o cukrze
Hmmm... Zdaje się, że nie tylko Tobie. Ciekawe, ile jest jeszcze takich rzeczy, o których powinniśmy wiedzieć, a "ktoś" zapomniał nas oświecić.
Paja Bongo pisze:Coś w tym musi zatem być.
Tylko dokładnie - co!? Czy jest to zalecenie na stałe (masz celiakię to z dala od cukru), czy na czas dochodzenia do zdrowia (tzn. zaleczania jelita). Cukier zły jest, to faktycznie wszyscy wiedzą, ale bez cukru niewiele osób żyć potrafi. Potrzebna jest silna motywacja. Poza tym czy mówimy tylko o sacharozie? A co z cukrem owocowym - fruktozą? A glukoza? A słodziki? Dużo tych pytań i ja na nie nie odpowiem, bo trzeba znać mechanizm. Powód, dla którego jest ten zakaz.
Niniejszym wyrażam skruchę za kolejny OT, nie bijcie! [-o< :wink:
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Awatar użytkownika
Paja Bongo
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: wt 24 paź, 2006 00:56
Lokalizacja: Dąbrowa

Post autor: Paja Bongo »

- Nadmiar cukru, zwłaszcza w połączeniu z mlekiem i jego przetworami, może zrujnować zdrowie malucha. Cukier to jedna z najbardziej szkodliwych substancji dla człowieka, a szczególnie dla małego człowieka - twierdzi doktor Jolanta Mikołajewicz, znany warszawski lekarz pediatra.

http://www.przekroj.pl/index.php?option ... &Itemid=48
Wiadomości o mojej śmierci są mocno przesadzone.
Mona
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 75
Rejestracja: czw 11 mar, 2004 19:42

Zwykły cukier

Post autor: Mona »

Witam
Piotrze, nasz syn też nie może spożywać cukru zwykłego, a jest to związane z celiakią, bo inaczej tego nie da się stwierdzić jak podczas gastroskopii włącznie z biopsją jelita cienkiego ( tak nam wyjaśniła pani doktor). Z tego badania zostało stwierdzone,że ma "niedobór dwusacharydaz jelita cienkiego" - i dlatego jest na diecie bezcukrowej. Oczywiście został nam do słodzenia miód, glukoza i fruktoza. Glukoza i fruktoza raczej są drogie- fruktoza 400g. 7.89zł. Kiedy mu stwierdzono 3 lata temu celiakię to oprócz diety bg, bc, to jeszcze była bezmleczna, ponieważ w mleku znajduje się dwucukier tak zwana laktaza. W tym roku miał powtórną gastro i laktoza jest w porządku, ale dalej sacharaza jest nie wporządku.
Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam 8).
Joanna P.
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 166
Rejestracja: pt 09 gru, 2005 10:25
Lokalizacja: Słupsk

Post autor: Joanna P. »

Rafal_tata pisze: W diecie bezglutenowej powinno się dbać nie tylko o prawidłowe odżywianie. O prawidłowe myślenie też.
:=D>: :=D>: :=D>:
Czy to można wydrukować na czerwono na stronie głównej?
Domagam się!
Ostatnio zmieniony sob 04 lis, 2006 21:29 przez Joanna P., łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ