glutaminian sodu
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
- Posty: 13
- Rejestracja: czw 10 maja, 2007 11:11
- Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Skierowałem pytanie do Instytutu Chemii Organicznej PAN , oto odpowiedź:"Co do glutaminianu sodu , to jest sól kwasu glutamowego i pochodna glutaminy. Nie zawiera glutenu , jest jednak szkodliwy z innych względów (bóle brzucha , głowy , wzdęcia ,wysypka , uderzenia gorąca) ale zapewniam o jego całkowitej neutralności. Glutaminian sodu produkowany jest z białek roślinnych zawierających gluten , jednak w procesie produkcji jest on całkowicie usuwany. dr Renata P...... Sekretariat Naukowy Inst. Chem. Nieorg. PAN." Ja codziennie używam glutaminianu zawartego w przyprawie do zup i jeszcze nie doznałem żadnego symptomu zawartego w odpowiedzi Pani dr.
Ps. Nazwiska Pani dr nie podałem bo może sobie tego nie życzyć.
pancerny48
Ps. Nazwiska Pani dr nie podałem bo może sobie tego nie życzyć.
pancerny48
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
tu chodzi o nadmierne spożycie prawdopodobnie, tzw. syndrom chińskich restauracji. Myślę, że dodatek w takich ilościach jakie są dodawane "normalniepancerny48 pisze:jest jednak szkodliwy z innych względów (bóle brzucha , głowy , wzdęcia ,wysypka, uderzenia gorąca)

KUULpancerny48 pisze:ale zapewniam o jego całkowitej neutralności. Glutaminian sodu produkowany jest z białek roślinnych zawierających gluten , jednak w procesie produkcji jest on całkowicie usuwany. dr Renata P.

Wierzymy, czy ktoś jeszcze będzie narzekał na wiarygodność źródła ?

● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
-
- Nowicjusz
- Posty: 13
- Rejestracja: czw 10 maja, 2007 11:11
- Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Zadałem pytanie Pani dr z ICHO prrzy PAN "...chciałbym więcej wiedzieć na temat glutaminianu sodu. Otóż na codzień używam glutaminianu zawartego w <przyprawie do zup i potraw w płynie>. Sęk w tym , że podany na opakowaniu skład nie uwzględnia ilości wagowych ani procentowych poszczególnych składników tak , że nie mam pojęcia jaka ilość spożytej przyprawy może być szkodliwa." Oto odpowiedź : "Trudno podać dokładną dawkę dopuszczalną. Myślę , że po prostu należy zachować zdrowy rozsądek." Teraz mój osąd. Używam tej przyprawy w dosyć dużych ilościach 1 butelka (210g) wystarcza na 7-9 dni i mimo zaawansowanej postaci celiaki MARSH-III ,nie mówiąc o wieku nie odczuwam żadnych dolegliwości. Życzę smacznego. : 

- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Poszukaj na forum postów użytkownika "Skrobiowy". Jest w nich opisane, dlaczego te składniki powinny być bezpieczne także i w innych produktach.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia