Vegeta light i Vegeta ziołowa firmy PODRAVKA

Tutaj rozmawiamy o konkretnych produktach bezglutenowych i tych innych ;)

Moderator: Moderatorzy

glutato
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 81
Rejestracja: pn 07 sie, 2006 02:06
Lokalizacja: Kraj

Post autor: glutato »

Niestety... Jeszcze nie odpisali...
Awatar użytkownika
dossa
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 23
Rejestracja: pt 23 lip, 2010 16:31
Lokalizacja: Olkusz

Vegeta z Podravka

Post autor: dossa »

Witam w sklepie znalazlam nową vegetę natur w kolorze blado zielonym - jest bez konserwantów i bez glutaminianu sodu, bez aromatów Kupilam , uzywam - dla mnie jest okey.
Skład:
sól, suszone warzywa , cukier, ekstrakt drożdżowy,przyprawy ( piperz, kurkuma, koper)

z tej serii wypuścili równiez inne tj. przyprawa do warzyw z grilla, do twarożków i nie pamietam jakie jeszcze...
polecam zerknąć w sklepach - ta leżała obok zwykłej niebieskiej vegety :)

// Tematy scalone.
Ostatnio zmieniony sob 09 paź, 2010 21:17 przez dossa, łącznie zmieniany 2 razy.
szczęśliwie zdiagnozowana celiakia lipiec 2010
szczota96
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: ndz 18 lip, 2010 22:19
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: szczota96 »

annaburz
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 23
Rejestracja: pn 06 lip, 2009 18:19
Lokalizacja: Sokołów Podlaski

Post autor: annaburz »

Używam vegety natur, również tej do sałatek, pomidorów i ziemniaków i nic złego się nie dzieje jeśli chodzi o zdrowie mojej córki, także myślę, że jest w porzo.
Awatar użytkownika
dorciap1975
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 164
Rejestracja: sob 20 mar, 2010 14:52
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: dorciap1975 »

a ja polecam przyprawę tego typu,tyle że sprawdzoną tzn.z Bezglutenu.
Syn Mateusz na diecie od lutego 2010
niedobry2004
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: ndz 16 sty, 2011 19:19
Lokalizacja: kraków

Vegeta nowa.

Post autor: niedobry2004 »

Podravka wprowadziła nową vegetę o nazwie Natur
bez wzmacniaczy smaku, aromatów itp.
kosztuje ok 4,00 pln za 150 gram (2x tyle co normalna)
Ja kupowałem w Kauflandzie.


Ups spóźniłem się z tym info widzę.
Ostatnio zmieniony ndz 16 sty, 2011 23:23 przez niedobry2004, łącznie zmieniany 1 raz.
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1229
Rejestracja: pn 06 gru, 2010 15:39
Lokalizacja: Warszawa

Re: Vegeta nowa.

Post autor: Ola_la »

niedobry2004 pisze:bez wzmacniaczy smaku, aromatów itp.
a ma "ekstrakt drożdżowy"?

bo ostatnio producenci widząc, że coraz więcej klientów szuka produktów bez glutaminianu, nazywa to świństwo "ekstraktem drożdżowym" - na opakowaniu dumnie pisząc "bez glutaminianu!".

można znaleźć co nieco na ten temat w necie, np. tu:
http://www.teraz-zdrowie.pl/o-glutamini ... low-kilka/

ja zaczęłam szukać tych informacji po tym, jak mój organizm reagował po owych produktach "bez glutaminianu". na glutaminian reaguje natychmiast.
nie musiałam szukać długo...
kinga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 490
Rejestracja: pn 14 mar, 2005 11:30
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: kinga »

To chyba już bezpieczniej kupić przyprawę warzywną Bezglutenu
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1229
Rejestracja: pn 06 gru, 2010 15:39
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Ola_la »

kinga pisze:To chyba już bezpieczniej kupić przyprawę warzywną Bezglutenu
z "ekstraktem drożdżowym suszonym" w składzie? :(

najbezpieczniej, najzdrowiej i najsmaczniej doprawić solą, pieprzem i ziołami.
kinga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 490
Rejestracja: pn 14 mar, 2005 11:30
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: kinga »

Oczywiście i najlepiej mieć swoje zioła z parapetu, ale jeżeli ktoś może drożdże to warto zaopatrzyć się w taki mix
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1229
Rejestracja: pn 06 gru, 2010 15:39
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Ola_la »

kinga pisze:Oczywiście i najlepiej mieć swoje zioła z parapetu, ale jeżeli ktoś może drożdże to warto zaopatrzyć się w taki mix
to nawet nie o drożdże chodzi - tylko o glutaminian ukryty pod hasłem "ekstrakt drożdżowy".
ja drożdże mogę jeść, a glutaminianu z "ekstraktu drożdżowego" - nie.

ja używam świeżych ziół, jak mam (czasem), jak nie mam (np. zimą), to używam suszonych; jak muszę dodać smaku zupie, to podsmażam cebulkę albo pora na oleju - i zupa pachnie w całym domu, lepiej niż po gotowej przyprawie (zresztą mi po glutaminianowych gotowcach nie pachnie, tylko śmierdzi).

jestem wdzięczna Bezglutenowi za istnienie i wszystkie świetne produkty, które dla nas robi, więc tym bardziej jestem zła i mi przykro, że dodaje takie paskudztwo do swojego towaru :(.
PUMA
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 247
Rejestracja: pt 12 lis, 2010 10:33
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: PUMA »

Czytałam kiedyś normy Vegety, najwięcej w składzie maja soli ...tak naprawdę to sól "upaprana" czymś...glutaminian, hydrolizat białkowy i inne...
Na etykietach jest kolejno podany skład produktów użytych do jego wytworzenia, wg ilości w produkcie... Na początku te, których jest najwięcej, na końcu te, których jest najmniej... Tak jest z wszystkimi produktami. Ale to chyba wszyscy wiecie... :)
http://blog-alergia.bloog.pl
KUKURYDZA
NERKOWCE
Agata23
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 121
Rejestracja: ndz 06 mar, 2011 21:27
Lokalizacja: Zuzułka

Post autor: Agata23 »

to rozumiem że ta vegeta natur można bez obaw używać tak?
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Post autor: titrant »

Puma: Hydrolizat jakiego białka? Jeśli nie wiadomo jakiego, może być równie dobrze glutenu.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1229
Rejestracja: pn 06 gru, 2010 15:39
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Ola_la »

Agata23 pisze:to rozumiem że ta vegeta natur można bez obaw używać tak?
nie jestem pewna.
prawie na 100% zawiera "ekstrakt drożdżowy" - to taki nowy eufemizm na glutaminian, a może być produkowany z jęczmienia.

tak naprawdę, to lepiej wcale nie używać gotowych mieszanek przypraw - w 99% z nich będzie glutaminian pod nazwą glutaminianu, a u nieco sprytniejszych marketingowo producentów przezwą go "ekstraktem drożdżowym" albo "hydrolizatem białka".
ani to dobre, ani zdrowe.
zabija kubki smakowe i uzależnia - potem przez jakiś czas nic bez tych dodatków nie smakuje. na szczęście nie dłużej, niż tydzień-dwa :), potem odkrywa się bogactwo smaków naturalnych przypraw i ziół.
ODPOWIEDZ