Chałwa
Moderator: Moderatorzy
Może temat na to nie wskazuje ale zajrzyjcie proszę tu: topics3/glutaminian-sodu-i-ekstrakt-slo ... 5.htm#8706
Najbezpieczniej chyba zrobić sobie chałwę domowym sposobem - taki przepis znalazłam na stronie Pascala:
http://poprostugotuj.home.pl/home/cookbook/302
Nie próbowałam, bo jestem uczulona na sezam
http://poprostugotuj.home.pl/home/cookbook/302
Nie próbowałam, bo jestem uczulona na sezam

- Dorotka_92
- Nowicjusz
- Posty: 36
- Rejestracja: pn 17 sie, 2009 16:34
- Lokalizacja: Sosnowiec
Przykro mi mówić, ale ten link z przepisem nie działa 
Znalazłam na pewnym forum takie coś:
Sklad:
sezam prażony albo orzechy arachidowe prazone,
zmielone masa karmelowa spozadzona z cukru, syropu skrobiowego i ewentualnie w wysokogatunkowych chałwach miodu,
bakalie
(ewentualnie) dodatki aromatyzujace (etylowanilina)
Do goracej masy karmelowej wrzuca sie zmielony sezam i miesza recznie w misce od zewnatrz do srodka, a po polaczeniu skladnikow zarzuca (przechyla, wylewajac polplynna mase a splywajacy jezor zarzuca z powrotem do miski ). Tworzy sie struktura kapilarnych rurek w masie karmelowej wypelnionych sezamem (stad to cudowne uczucie chrupania, tlustosci i elastycznosci przy gryzieniu). Pozostaje wykonczenie czyli porcjowanie, ubijanie w formach i pakowanie.
From: "Paweł Matczak"
Dokladniej - robi się ją ze zmielonych nasion oleistych (chalwa sojowa??? smacznego!) i WATY CUKROWEJ - cukier musi byc w postaci dlugich cienkich wlokien. Do tego przyprawy (wanilia, co jeszcze kto lubi) i sprasowac - w zaleznosci od indywidualnych upodoban.
From: ladzk@ite.waw.pl (Dariusz K. Ladziak)
Szczerze jeszcze nie próbowałam, ale myślę, że komuś może się przydać.

Znalazłam na pewnym forum takie coś:
Sklad:
sezam prażony albo orzechy arachidowe prazone,
zmielone masa karmelowa spozadzona z cukru, syropu skrobiowego i ewentualnie w wysokogatunkowych chałwach miodu,
bakalie
(ewentualnie) dodatki aromatyzujace (etylowanilina)
Do goracej masy karmelowej wrzuca sie zmielony sezam i miesza recznie w misce od zewnatrz do srodka, a po polaczeniu skladnikow zarzuca (przechyla, wylewajac polplynna mase a splywajacy jezor zarzuca z powrotem do miski ). Tworzy sie struktura kapilarnych rurek w masie karmelowej wypelnionych sezamem (stad to cudowne uczucie chrupania, tlustosci i elastycznosci przy gryzieniu). Pozostaje wykonczenie czyli porcjowanie, ubijanie w formach i pakowanie.
From: "Paweł Matczak"
Dokladniej - robi się ją ze zmielonych nasion oleistych (chalwa sojowa??? smacznego!) i WATY CUKROWEJ - cukier musi byc w postaci dlugich cienkich wlokien. Do tego przyprawy (wanilia, co jeszcze kto lubi) i sprasowac - w zaleznosci od indywidualnych upodoban.
From: ladzk@ite.waw.pl (Dariusz K. Ladziak)
Szczerze jeszcze nie próbowałam, ale myślę, że komuś może się przydać.
Syrop glukozowy jest bezpieczny wg wszelkich norm unijnych. Jakby nie był, to by musieli napisać. był zresztą wątek o Odrze, wprawdzie informacje z 2006 roku, ale są. W razie czego zawsze można pisać/dzwonić do producenta. viewtopic.php?p=13670&highlight=#13670
Mam dla Was coś pysznego 
Chałwa KOSKA Tahn Helvasi Halva - to pełna nazwa, jest waniliowa.
Skład: sezam, cukier, regulator kwasowości E330, emulgator E471, aromat wanilinowy identyczny z naturalnym.
Producent podaje informację że chałwa nie zawiera składników pochodzenia wieprzowego a co najważniejsze podaje również informację PRODUKT NIE ZAWIERA GLUTENU !!! Napis ten umieszczony na tyłach opakowania, bardzo drobnym drukiem, czasem zaklejony ulotką w języku polskim, która już tej informacji nie podaje.
Chałwa jest w żółtym opakowaniu, kupuję ją w MAKRO w Krakowie, nie wiem gdzie jeszcze można ją kupić.
Pozdrawiam i życzę smacznego

Chałwa KOSKA Tahn Helvasi Halva - to pełna nazwa, jest waniliowa.
Skład: sezam, cukier, regulator kwasowości E330, emulgator E471, aromat wanilinowy identyczny z naturalnym.
Producent podaje informację że chałwa nie zawiera składników pochodzenia wieprzowego a co najważniejsze podaje również informację PRODUKT NIE ZAWIERA GLUTENU !!! Napis ten umieszczony na tyłach opakowania, bardzo drobnym drukiem, czasem zaklejony ulotką w języku polskim, która już tej informacji nie podaje.
Chałwa jest w żółtym opakowaniu, kupuję ją w MAKRO w Krakowie, nie wiem gdzie jeszcze można ją kupić.
Pozdrawiam i życzę smacznego

- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
viewtopic.php?t=1948
Proszę przeszukiwać Forum przed napisaniem postu.
Proszę przeszukiwać Forum przed napisaniem postu.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Jeśli jesteś bezrobotny imasz dużo czasu na pisanie i szukanie postów to rób to! Ja nie mam czasu żeby szperać, jeśli się nie podoba to proszę usunąć post a nie komentować zbędnie.
Poza tym trzeba było usunąć wcześniej temat Chałwa lub od razu pod ostatnim postem dać linka który dałeś teraz. Pomądralować może każdy.
Poza tym trzeba było usunąć wcześniej temat Chałwa lub od razu pod ostatnim postem dać linka który dałeś teraz. Pomądralować może każdy.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Źle się czujesz? Pisanie na Forum podlega pewnym zasadom, Ty też pod nie podlegasz. Każdy ma obowiązek poczytać treść Forum i jego regulamin. Zwróciłem Ci tylko uwagę, komentarze i słowne wycieczki proszę sobie darować.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia