Producenci wędlin bezglutenowych- podajcie nazwy proszę

Tutaj rozmawiamy o konkretnych produktach bezglutenowych i tych innych ;)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Mamulkafraniulka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: ndz 27 sty, 2008 14:16
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski

Producenci wędlin bezglutenowych- podajcie nazwy proszę

Post autor: Mamulkafraniulka »

MAm małe dziecko i jest na diecie bezglutenowej, mieszkamy w małym miasteczku i ciężko o żywność bezglutenową,,,,większość zamawiamy przez net...ale jest problem z wędlinami i jogurtami....podajcie jakieś firmy i nazwy produktów bezgluteowych- wędliny i jogurty, serki....bo naprawdę ciężko urozmaicić dietę
Awatar użytkownika
Grażyna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 340
Rejestracja: ndz 13 lut, 2005 22:24
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Grażyna »

Jako wędlina świetnie sprawdza się własnoręcznie upieczone mięso. Duży kawałek (tak z kilo - mniejszy będzie suchy po upieczeniu) np. karczku lub udźca z indyka bez kości (ja roluję i związuję nitką bawełnianą) posolić, natrzeć przyprawami, można dać czosnek - i odstawić na parę godzin do lodówki. Upiec w rękawie foliowym lub w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem. Mniej więcej w 180*C. Da się kroić w cienkie plasterki, dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Samodzielnie możesz upiec też pasztet lub klops (ze zwykłego glutenowego przepisu, ale zamiast bułki mielę np. jarzyny które gotowały sie z mięsem).
Robię też czasem pasty do chleba np. z soczewicy, z sera i sardynek, z makreli wędzonej, z ciecierzycy, z zielonego groszku itp.
"Początkującym" w kuchni wydaje się,że to wymaga dużo czasu, ale gdy dojdziesz do wprawy, będzie Ci szło migiem. :053:
A pomyśl, ze takie wędliny nie dość że są smaczne, to jeszcze dużo zdrowsze (bez tej nieszczęsnej chemii)
Oleśka77
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: czw 26 cze, 2008 10:43
Lokalizacja: Żory

Post autor: Oleśka77 »

Witam
Synek jest od tygodnia na diecie.Udało mi się znaleźć w pobliskim sklepie mięsnym kilka produktów z przekreślonym zbożem.Jest to firma Zakłady mięsne Żywiec.Są parówki,frankfurterki,kiełbasa krakowska jakaś szyneczka z indyka...itp.Nie jest tego może za wiele ale zawsze coś pewnego.No i tak jak poprzedniczka piekę mięsko.Mielone bezglutenowe,łopatka,schab.
Pozdrawiam
idka_7
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 197
Rejestracja: śr 30 kwie, 2008 13:02
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Post autor: idka_7 »

zdaje się tu znajdzie zastosowanie link z tematu Produkty: http://www.dobija.pl/index.php?id=59. Łatwo miło i przyjemnie ;)
ODPOWIEDZ