Producenci wędlin bezglutenowych- podajcie nazwy proszę
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
- Posty: 4
- Rejestracja: ndz 27 sty, 2008 14:16
- Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Producenci wędlin bezglutenowych- podajcie nazwy proszę
MAm małe dziecko i jest na diecie bezglutenowej, mieszkamy w małym miasteczku i ciężko o żywność bezglutenową,,,,większość zamawiamy przez net...ale jest problem z wędlinami i jogurtami....podajcie jakieś firmy i nazwy produktów bezgluteowych- wędliny i jogurty, serki....bo naprawdę ciężko urozmaicić dietę
- Grażyna
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 340
- Rejestracja: ndz 13 lut, 2005 22:24
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Jako wędlina świetnie sprawdza się własnoręcznie upieczone mięso. Duży kawałek (tak z kilo - mniejszy będzie suchy po upieczeniu) np. karczku lub udźca z indyka bez kości (ja roluję i związuję nitką bawełnianą) posolić, natrzeć przyprawami, można dać czosnek - i odstawić na parę godzin do lodówki. Upiec w rękawie foliowym lub w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem. Mniej więcej w 180*C. Da się kroić w cienkie plasterki, dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Samodzielnie możesz upiec też pasztet lub klops (ze zwykłego glutenowego przepisu, ale zamiast bułki mielę np. jarzyny które gotowały sie z mięsem).
Robię też czasem pasty do chleba np. z soczewicy, z sera i sardynek, z makreli wędzonej, z ciecierzycy, z zielonego groszku itp.
"Początkującym" w kuchni wydaje się,że to wymaga dużo czasu, ale gdy dojdziesz do wprawy, będzie Ci szło migiem.
A pomyśl, ze takie wędliny nie dość że są smaczne, to jeszcze dużo zdrowsze (bez tej nieszczęsnej chemii)
Samodzielnie możesz upiec też pasztet lub klops (ze zwykłego glutenowego przepisu, ale zamiast bułki mielę np. jarzyny które gotowały sie z mięsem).
Robię też czasem pasty do chleba np. z soczewicy, z sera i sardynek, z makreli wędzonej, z ciecierzycy, z zielonego groszku itp.
"Początkującym" w kuchni wydaje się,że to wymaga dużo czasu, ale gdy dojdziesz do wprawy, będzie Ci szło migiem.

A pomyśl, ze takie wędliny nie dość że są smaczne, to jeszcze dużo zdrowsze (bez tej nieszczęsnej chemii)
Witam
Synek jest od tygodnia na diecie.Udało mi się znaleźć w pobliskim sklepie mięsnym kilka produktów z przekreślonym zbożem.Jest to firma Zakłady mięsne Żywiec.Są parówki,frankfurterki,kiełbasa krakowska jakaś szyneczka z indyka...itp.Nie jest tego może za wiele ale zawsze coś pewnego.No i tak jak poprzedniczka piekę mięsko.Mielone bezglutenowe,łopatka,schab.
Pozdrawiam
Synek jest od tygodnia na diecie.Udało mi się znaleźć w pobliskim sklepie mięsnym kilka produktów z przekreślonym zbożem.Jest to firma Zakłady mięsne Żywiec.Są parówki,frankfurterki,kiełbasa krakowska jakaś szyneczka z indyka...itp.Nie jest tego może za wiele ale zawsze coś pewnego.No i tak jak poprzedniczka piekę mięsko.Mielone bezglutenowe,łopatka,schab.
Pozdrawiam
zdaje się tu znajdzie zastosowanie link z tematu Produkty: http://www.dobija.pl/index.php?id=59. Łatwo miło i przyjemnie 
