cukierki
Moderator: Moderatorzy
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 363
- Rejestracja: pn 17 lip, 2006 00:31
- Lokalizacja: Łódź
Witam wszystkich bardzo serdeczne. Jestem tutaj nowa. Zapewne wiele będę miała pytań. Pierwsze z nich dotyczy tematu umieszczonego na temat produktów firmy Storck. Jakoś nie satysfakcjonuje mnie odpowiedź od producenta. Nadal nie wiem, czy moje dziecko może spożywać wymienione produkty, czy też nie. Sądząc po zdobytej a właściwie zabywanej wiedzy nawet śladowa ilość glutenu może szkodzić. Proszę o informacje.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Po 1. odpowiedź przyszła 2 lata temu. Trochę stara
Po 2. ilość 200ppm to nie jest ilość śladowa, tylko dopuszczona maksymalna przez Codex Alimentarius. Wszystkie produkty z zawartością poniżej tej normy są uznawane za bezpieczne dla chorych na celiakię, dlatego też ten argument w rozmowie. Zgodnie z Polskimi Normami dopuszczalny poziom glutenu dla pieczywa bezglutenowego to max 1 mg/100 g s.m. produktu.
Po 2. ilość 200ppm to nie jest ilość śladowa, tylko dopuszczona maksymalna przez Codex Alimentarius. Wszystkie produkty z zawartością poniżej tej normy są uznawane za bezpieczne dla chorych na celiakię, dlatego też ten argument w rozmowie. Zgodnie z Polskimi Normami dopuszczalny poziom glutenu dla pieczywa bezglutenowego to max 1 mg/100 g s.m. produktu.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
może, ale nie musi
działa to w dwie strony: deklaracja producenta, że dany produkt jest bezpieczny nie oznacza, że będzie tak przez najbliższe 100 lat
pozostaje czytanie składników na wszystkich produktach
działa to w dwie strony: deklaracja producenta, że dany produkt jest bezpieczny nie oznacza, że będzie tak przez najbliższe 100 lat
pozostaje czytanie składników na wszystkich produktach
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 363
- Rejestracja: pn 17 lip, 2006 00:31
- Lokalizacja: Łódź
- UlotnaChwila2005
- Nowicjusz
- Posty: 39
- Rejestracja: sob 19 lip, 2008 10:22
- Lokalizacja: Tarnów
hej, co do Michałków bezglutenowych Glutenex... Dostałam ostatnio taką paczkę 350 g i tak je jem i jem i skusiło mnie, żeby sprawdzić skład. Dlaczego w składzie wymienione są skrobie pszenne? nie pisze, że bezglutenowe?! Wydaje mi się, że jednak nie ma w ich składzie niczego szkodzącego a owa skrobia jest skrobią pszenną bezglutenową, mimo, że tego nie pisze, PRAWDA?
"Czymże jest człowiek w przyrodzie? - Nicością wobec nieskończoności, wszystkim wobec nicości, pośrodkiem między niczym a wszystkim..."
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
UlotnaChwila2005, po co tracić czas na komplikowanie sobie życia, skoro trwa ono tylko ulotną chwilę Po pierwsze Glutenex to jedna z największych firm bezglutenowych w Polsce. Po drugie na opakowaniu jak wół jest napisane, że są bezglutenowe. Po trzecie skrobia to skrobia, a gluten to gluten. Teoretycznie to dwie różne rzeczy. W praktyce oznacza to, że technologicznie jest możliwe uzyskanie skrobi pszennej bezglutenowej - tzn. takiej, która zawiera go bardzo mało - są normy, które określają co to znaczy, że są bezpieczne w diecie BG. Musisz poczytać więcej wiadomości na forum...
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- UlotnaChwila2005
- Nowicjusz
- Posty: 39
- Rejestracja: sob 19 lip, 2008 10:22
- Lokalizacja: Tarnów
Rafal_tata, po prostu tak już mam, że jak zaczynam się czymś interesować, to muszę sprawdzić coś wielokrotnie. Poza tym doskonale wiem, że Glutenex to.. Glutenex Po prostu z ciekawości poruszyłam temat owej skrobii. Wydawało mi się, że właśnie taka firma jak Glutenex przywiązuje ogromną wagę do nazewnictwa swoich składników, ale jak widać myliłam się. Najwidoczniej oni nie muszą. A co do Michałków- tak, z każdej strony dawały znaki, iż są bezglutenowe:) prawdopodobnie dlatego poszły w jeden dzień
Jeśli chodzi o forum.. Od miesiąca nie mam innej lektury
Jeśli chodzi o forum.. Od miesiąca nie mam innej lektury
"Czymże jest człowiek w przyrodzie? - Nicością wobec nieskończoności, wszystkim wobec nicości, pośrodkiem między niczym a wszystkim..."
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Nie rozumiem czego wg Ciebie nie napisali. W składnikach jest co prawda uwidoczniona skrobia pszenna, ale produkt jest opisany, że jest BG. Skoro więc jest napis, a da się uzyskać pszenną skrobię bezpieczną na diecie - to już mamy wszystko czego potrzebujemy. Nic to nie ma wspólnego ze złym nazewnictwem.UlotnaChwila2005 pisze:Wydawało mi się, że właśnie taka firma jak Glutenex przywiązuje ogromną wagę do nazewnictwa swoich składników, ale jak widać myliłam się. Najwidoczniej oni nie muszą.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- UlotnaChwila2005
- Nowicjusz
- Posty: 39
- Rejestracja: sob 19 lip, 2008 10:22
- Lokalizacja: Tarnów
Inaczej to ujmę. Widzę cukierki na których pisze, że są bezglutenowe a w składzie po prostu skrobia pszenna. O to chodzi, że to były moje pierwsze słodycze bezglutenowe i się zaniepokoiłam, że nie dopisali głupiego słowa "bezglutenowa". Jak widać, to że napisali na Michałkach "bezglutenowe" mi nie wystarczyło i być może chciałam uzyskać informacji czemu raz producenci piszą "skrobia pszenna bezglutenowa", jak np. na chlebie, a raz czysta "skrobia pszenna"...
"Czymże jest człowiek w przyrodzie? - Nicością wobec nieskończoności, wszystkim wobec nicości, pośrodkiem między niczym a wszystkim..."
Witam Wszystkich!
Ponieważ jestem po raz pierwszy na forum, mam pytanie,czy wiecie może,czy dozwolone są landrynki na diecie bezglutenowej? Aha, i jeszcze inne pytanie: czy można jeść lody oraz bitą śmietanę? Jeśli tak,to czy mogą to być kupne lody oraz kupna bita śmietana czy też muszą być one robione w domowy sposób?
Ponieważ jestem po raz pierwszy na forum, mam pytanie,czy wiecie może,czy dozwolone są landrynki na diecie bezglutenowej? Aha, i jeszcze inne pytanie: czy można jeść lody oraz bitą śmietanę? Jeśli tak,to czy mogą to być kupne lody oraz kupna bita śmietana czy też muszą być one robione w domowy sposób?
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Kamil, w celu dotarcia do takich informacji skorzystaj z funkcji SZUKAJ w górnym menu Forum. Nie powtarzamy na Forum informacji, przed zadaniem pytania należy sprawdzić, czy już temat był poruszany. Takie są zasady forum, czyli Regulamin. Jeśli chodzi o landrynki, zasada jest taka, jak w każdym innym produkcie: czytamy składniki opisane na opakowaniu.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia