PRINGLES

Tutaj rozmawiamy o konkretnych produktach bezglutenowych i tych innych ;)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Olciak
Nowicjusz
Nowicjusz

PRINGLES

Post autor: Olciak »

Otóż znów pojawiły się w polsce, ale cóż o tym sądzić. Spójrzcie na składniki [cebulkowych] po angielsku : dehydrated potatoes, vegetable oil, corn flour, wheat strach ( *gluten free ) .... dalej już nie ma nic 'podejrzanego' poza * - < 0,3% protein (Codex Alimantarius) ; po polsku już nie ma na tych, ale na czerwonych "original" są i po angielsku i po polsku i co ciekawe - nie ma nic o wyżej wymienionej gwiazdce:/ jest skrobia pszenna ale na tym koniec...
Co o tym sądzic? W Polsce jesteśmy 'olewani' i nie chce im się o tym pisać? Co myślicie? Będziecie je jeść?
Pozdrawiam

[ Dodano: Sob 30 Sie, 2008 00:04 ]
Widzę, obeszło się echem... ;)
Awatar użytkownika
gosia888
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: gosia888 »

hmm ja sama nie wiem, ale kiedyś je bardzo lubiłam. Ale nie cebulowe.
Obrazek
emzet
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: emzet »

Pracuję w P&G, firmie która robi te czipsy i niestety nie mam dobrych wieści. Każde Pringlesy zawierają gluten.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

Dzięki za info. Jest to oznaczone na opakowaniu?
emzet
Nowicjusz
Nowicjusz

Nie, nie jest to oznaczone w języku polskim. Na tubach czipsów w niektórych językach może być info, że produkt nie ma glutenu, bo akurat w tym kraju takie stężenie glutenu jest uznawane za gluten free. Tak czy siak, każde czipsy Pringles gluten mają, niewiele bo niewiele, ale mają. Info 100% pewne, bo wyciągałem je od ludzi z działu R&D w Bruxeli, gdzie robią Pringlesy:)
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Nie ma czegoś takiego: bo akurat w tym kraju takie stężenie glutenu jest uznawane za gluten free. Norma jest jedna. Info w tym poście. Jeśli na opakowaniu nie jest oznaczone, że produkt zawiera gluten, to albo go faktycznie nie ma, a jeśli zawiera, sprawa powinna być zgłoszona do Inspekcji Sanitarnej, bo jest to sprzeczne z prawem.
Ostatnio zmieniony sob 03 sty, 2009 13:59 przez Rafal_tata, łącznie zmieniany 1 raz.
emzet
Nowicjusz
Nowicjusz

Rafal,
hmmmm wrzucilem co mi powiedziano. W poniedziałek będę w firmie i jeszcze raz zarzucę to pytanie ludziom z Belgii. Jak tylko dostanę odpowiedź wrzucę posta na forum.
Jednego jestem pewien, gluten jest.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Ale ja to rozumiem :) Staram się, podobnie jak Ty, mówić o faktach.
emzet
Nowicjusz
Nowicjusz

Rafal,
a tak na marginesie. Na tubkach jest napisane, że produkt zawiera pszenicę (wheat)? To nie styka?
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Wg mnie oznaczenie "pszenica" wystarczy. Nie ma pszenicy BG.
emzet
Nowicjusz
Nowicjusz

Udalo mi sie potwierdzic,
kazde Chipsy Pringles zawieraja gluten. Natomiast 2 smaki zawieraja tego glutenu minimalna ilosc, co pozwala je traktowac jak gluten free. Są to:
- Original (gluten 16 ppm)
- Sour Cream & Onion (gluten 23 ppm)

Obecnie zawartosc glutenu do 200 ppm w produkcie pozwala traktowac go jako gluten free. Norma ta zmienia się od 2010 roku i bedzie to 20 ppm.

Smacznego:)
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

emzet pisze:2 smaki zawieraja tego glutenu minimalna ilosc, co pozwala je traktowac jak gluten free. Są to:
- Original (gluten 16 ppm)
- Sour Cream & Onion (gluten 23 ppm)
Super, że masz te informacje.
ALE: czy to dotyczy wszystkich Pringles? Chodzi mi o to, produkty różnią się składem w zależności od kraju, w którym są produkowane. Nie wiem, jak jest z tymi chipsami, czy są robione wszystkie w jednym miejscu, czy w różnych?

Jeśli producent ma informacje o zawartości glutenu, to czemu tego nie napisze na opakowaniu? Przecież będziemy wcinać :D
Obrazek
emzet
Nowicjusz
Nowicjusz

Sheep,
to jest zasada ktora tyczy sie wszystkich krajow. Robione sa w kilku miejscach na swiecie, ale te ktore trafiaja do Polski, sa wytwarzane w Belgii. Nie wiem dlaczego nie umieszczamy informacji o tym ile jest glutenu. Wiem natomiast, ze jest info, ze wsrod skladnikow jest Wheat.

pozdrawiam
M
ODPOWIEDZ