herbatki bezglutenowe
Moderator: Moderatorzy
herbatki bezglutenowe
witam, pytanko mam, bo znalazlem w ofercie firm HERBATKI bezglutenowe, pytanie czy herbata zwykła zawiera gluten ??? Czy ktoś na to pytanie może mi odpowiedzieć?
- Jola-Gabrysia
- Forumowicz
- Posty: 133
- Rejestracja: czw 08 sty, 2004 07:13
- Lokalizacja: LUBLIN
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Musisz jej szukać u producenta, zapytać o deklaracje o zawartości alergenów.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Beela, ale strasznie ciężko jest spróbować cokolwiek powiedzieć o tej herbatce, jeśli nie napisałaś składu...beela pisze:Czy ktoś może wie czy dla celiaczek w ciąży jest dozwolona herbatka HiPP natal(wzbogacona w żelazo dla kobiet w ciąży)? Wydaje mi się, ze w składzie nie ma nic podejrzanego.
Zguglanie nie boli

Hipp natal, składniki:
glukoza, laktoza, wodne wyciągi z ziół : owoc anyżu, liść pokrzywy, owoc kopru włoskiego, owoc kminku, liść melisy i ziele rutwicy lekarskiej.
Z tego widać, że jest bezglutenowa, ale za to z laktozą.
Juz pisze sklad:glukoza,cukier,regulator kwasowosci-kwasek cytrynowy,suszone mango w proszku,zageszczony sok pomaranczowy,naturalne aromaty(zawieraja lecytyne sojowa),weglan wapnia,koncentrat bananowy,konc. z czerwonych pozeczek,weglan magnezu,fosforan zelaza,ekstrakt ze skrzypu polnego,witamina C,glukonian cynku,niacyna,witamina E,kwas pantotenowy,B-karoten(prowitamina A),witamina B6,ryboflawina,tiamina,,kwas foliowy,biotyna,jodek potasu,witamina B12.To juz wszystko.
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Właśnie chciałem zapytać o glukonian. Kupiłem bezmyślnie suplement potasu, zawierającego potas w postaci glukonianu potasu. Gdzieś w sieci znalazłem informację, że glukonian otrzymuje się z KOH i glukozy, która z kolei jest ze skrobi, a ta, jeśli nie zaznaczono inaczej, może być z pszenicy <yuck!>. Czy można bezpiecznie założyć, że jest już na tyle przerobiony, że wszelkie remanencje glutenu znikają?