http://aves.com.pl/index.php?id=3
to jest link do strony producenta wyrobów drobiowych z moich stron.
rozmawiałam kilka dni temu z pracownikiem produkcji(przyjaciel rodziny) i powiedział mi że u nich nie używa sie skrobii pszennej już od kilku lat...tylko ziemniaczaną.
Z tego by wynikało że ich produkty są bezpieczne.
AVES
Moderator: Moderatorzy
Shima, musisz się jednak upewnić, czy skrobia pszenna nie jest dodatkiem innych gotowych już przyprwaw stosowanych do produkcji wędlin.
Z doświadczenia zawodowego wiem, że wiele gotowych przypraw, tzw. mieszanek przyprawowych, zawiera w swoim składzie kilka różnych składników, a niekiedy i błonnik pszenny.
Chyba, że przyjaciel rodziny, który przekazał Ci taką informację ma bezpośredni kontakt z dostarczanymi dodatkami do produkcji wędlin i tym samym ze specyfikacjami wyrobów przyprawowych, a na ich podstawie moze określic ich skład.
A z drugiej strony musisz zadać pytanie, czy jeżeli zapewni Cię, że dany wyrób nie zawiera przypraw z dodatkiem glutenu a inny tak to, czy nie następuje krzyżowanie linii produkcyjnych?
Z doświadczenia zawodowego wiem, że wiele gotowych przypraw, tzw. mieszanek przyprawowych, zawiera w swoim składzie kilka różnych składników, a niekiedy i błonnik pszenny.
Chyba, że przyjaciel rodziny, który przekazał Ci taką informację ma bezpośredni kontakt z dostarczanymi dodatkami do produkcji wędlin i tym samym ze specyfikacjami wyrobów przyprawowych, a na ich podstawie moze określic ich skład.
A z drugiej strony musisz zadać pytanie, czy jeżeli zapewni Cię, że dany wyrób nie zawiera przypraw z dodatkiem glutenu a inny tak to, czy nie następuje krzyżowanie linii produkcyjnych?
Mama Ady-14latki,będącej od 1styczna 2009r. na diecie bezglutenowej...
Z ich strony:
Sądzę, że ten wątek nie pasuje do działu "producenci żywności bezglutenowej".
Kotlet Piknikowy
Delikatne mięso z piersi kurczaka, uformowane, smażone w chrupiącej panierce.
Czyli używają panierki oraz mąki, panierka na 100% nie jest bezglutenowa - jest możliwość kontaminacji. Trzeba wypytać o wszystko dokładnie.Pasztet domowy
Pasztet drobiowy pieczony, z chrupiącą skórką.
Sądzę, że ten wątek nie pasuje do działu "producenci żywności bezglutenowej".
Wiem że panierka nie jest bezglutenowa...chodziło mi o składniki dodawane do wędlin na zasadzie zagęszczaczy...do mięsa mielonego np. nie dodają nic...jest czyste.
Może źle sie wyraziłam i w złym miejscu umieściłam...podkreślam że akurat w tym temacie jestem nowa....przepraszam.
Proszę moderatorów o umieszczenie tematu w stosownym miejscu jeśli tu nie pasuje.
Może źle sie wyraziłam i w złym miejscu umieściłam...podkreślam że akurat w tym temacie jestem nowa....przepraszam.
Proszę moderatorów o umieszczenie tematu w stosownym miejscu jeśli tu nie pasuje.
Córka na diecie bezglutenowej-początki