DANONKI
Moderator: Moderatorzy
To mail który dziś otrzymałam od firmy Danone
Szanowna Pani,
Bardzo dziękujemy za wiadomość.
W odpowiedzi na Pani pytanie uprzejmie informujemy, że Danonki nie zawieraja glutenu ponieważ syrop glukozowo fruktozowy produkowany jest z części skrobiowej pszenicy a nie z białkowej.
Jeśli dany produkt naszej firmy zawiera gluten bądź jego śladowe ilości to taka informacja zawsze znajduje sie na opakowaniu produktu.
W przypadku dalszych pytań pozostajemy do Pani dyspozycji.
Zapraszamy również do korzystania z naszej Infolinii pod numerem telefonu 0 801 33 11 33 od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00-19.00 (opłata według taryfy lokalnej).
Łączymy wyrazy szacunku,
Zespół ds. Obsługi Konsumenta
Dział Relacji Zewnętrznych
Szanowna Pani,
Bardzo dziękujemy za wiadomość.
W odpowiedzi na Pani pytanie uprzejmie informujemy, że Danonki nie zawieraja glutenu ponieważ syrop glukozowo fruktozowy produkowany jest z części skrobiowej pszenicy a nie z białkowej.
Jeśli dany produkt naszej firmy zawiera gluten bądź jego śladowe ilości to taka informacja zawsze znajduje sie na opakowaniu produktu.
W przypadku dalszych pytań pozostajemy do Pani dyspozycji.
Zapraszamy również do korzystania z naszej Infolinii pod numerem telefonu 0 801 33 11 33 od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00-19.00 (opłata według taryfy lokalnej).
Łączymy wyrazy szacunku,
Zespół ds. Obsługi Konsumenta
Dział Relacji Zewnętrznych
Martusia 04.10.2005r - wciąż diagnozowana...
A propos syropu glukozowego była juz dyskusja np. przy temacie produktów Jutrzenki:
topics20/jutrzenka-goplana-vt1489,15.ht ... ght=#15150
Moim zdaniem, skoro Unia mówi, że możemy, to możemy.
topics20/jutrzenka-goplana-vt1489,15.ht ... ght=#15150
Moim zdaniem, skoro Unia mówi, że możemy, to możemy.
Ja przyjęłam za wiarygodne zapewnienie producenta, że danonki są ok
Skusiłam się i pozwoliłam córce spałaszować jednego malutkiego 50g
I to niestety nie był najlepszy pomysł!
Oczywiście nie próbuje tu podważać ich bezglutenowości, poprostu córce te serki nie służą
Skusiłam się i pozwoliłam córce spałaszować jednego malutkiego 50g
I to niestety nie był najlepszy pomysł!
Oczywiście nie próbuje tu podważać ich bezglutenowości, poprostu córce te serki nie służą

Martusia 04.10.2005r - wciąż diagnozowana...
- mama Krzysia
- Forumowicz
- Magdalaena
- -#Moderator
Uświadom sobie, że to nie jest takie proste. Chyba nikt na tym forum nie ogranicza się do produktów, które mają napis "bezglutenowe" albo przekreślony kłos.mama Krzysia pisze:też zwruciłam uwagę na DANONE i niestety niektóre zawierają pszenicę a tak na marginesie to nie zauważyłam żeby było napisane że nie zawiwrają glutenu .Może ktoś zna wyprubowany serek czy jogurt który można podać dziecku
A z jogurtów ja jem Jogobellę
- Rafal_tata
- -#Moderator
...dlatego, że wg najnowszych przepisów gdyby zawierały, to na opakowaniu byłoby to napisane. Niektóre firmy już stosują ten przepis, inne mają czas na dostosowanie opakowań (nie pamiętam do kiedy).mama Krzysia pisze:nie zauważyłam żeby było napisane że nie zawiwrają glutenu
+Oczywiście, odpadają te, które mają w składzie jakieś zboża, biszkopty, ciastka, itp, itd...
Ostatnio zmieniony śr 16 maja, 2007 12:28 przez Rafal_tata, łącznie zmieniany 1 raz.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Już kilka razy pisałam o tym i chyba mi się w końcu znudzi... W wątku o firmie Danone jest ich mail z odpowiedzią na pytanie o glutenowość/bezglutenowośc ich produktów:
topics20/campina-bakoma-danone-vt941.htm
A ja z jogurtów jem głównie Jogusie z Krasnegostawu. Podejrzewam jednak, że to raczej lokalny przysmak lubelski, niedostępny w całej Polsce. Używają skrobi kukurydzianej oraz pektyn.
topics20/campina-bakoma-danone-vt941.htm
Jak mniemam dotyczy to wszystkich produktów, Danonków też... Na opakowaniu na ogół zaznacza się alergeny, a nie ich brak...W odpowiedzi na Pani pytanie uprzejmie informujemy, że w produktach DANONE skrobia nie pochodzi ze zbóż, tylko z kukurydzy lub z tapioki (z bulw manioku - podobne do ziemniaka). W obecnej chwili używamy tylko skrobi kukurydzianej.
A ja z jogurtów jem głównie Jogusie z Krasnegostawu. Podejrzewam jednak, że to raczej lokalny przysmak lubelski, niedostępny w całej Polsce. Używają skrobi kukurydzianej oraz pektyn.
- anakon
- Bardzo Aktywny Forumowicz
W razie watpliwosci zobaczcie moja odpowiedz swiezutka od Danone w watku "danio"
Nieco rozwiewa watpliwosci: topics3/serki-danio-vt1484,15.htm#22870
//edytowane - poprawa adresu
Nieco rozwiewa watpliwosci: topics3/serki-danio-vt1484,15.htm#22870
//edytowane - poprawa adresu
Ostatnio zmieniony wt 06 lis, 2007 13:27 przez anakon, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rafal_tata
- -#Moderator
macka, czy p. doktor uzasadniła to jakoś? jeśli nie, zapytaj dlaczego nie może jeść.

no to witamy w klubiemacka pisze:Teraz mam mętlik w głowie już nie wiem co mam corce dawać.

● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
- Magdalaena
- -#Moderator
To może idź jeszcze raz do lekarza i ustal czego dokładnie nie może jeść Twoja córka. Jeśli tylko glutenu, to forum jest dobrym przewodnikiem po konkretnych produktach. Ale może ma jeszcze inne ograniczenia żywieniowe ? jest uczulona ? Wedy jej dieta będzie węższa niż bezglutenowość.macka pisze:Panie Rafale , to mam rozumiec ze mogę dać córce danonki? P.doktor niczym tego nie uzasadniła poprostu tak powiedziała. Wymieniła pare przykladów i min. były danonki.Pozdrawiam.
Tak na zdrowy rozum - Danonki wzorem zdrowej żywności nie są, są za tłuste, za słodkie i zawierają sztuczne barwniki i aromaty. Więc chore dziecko, nawet tolerujące produkty mleczne, raczej tego jeść nie powinno. U świeżo zdiagnozowanego celiaka stosuje się dietę oszczędzającą, aby ułatwić regenerację kosmków - dlatego jest na ogół też bezmleczna i lekkostrawna. Może więc chodzi o to, aby dziecku przez jakiś czas nie podawać produktów mlecznych, zwłaszcza tak niezdrowych jak Danonki? To tylko moje gdybanie, lepiej żeby lekarz sam uzasadnił.... Jak córka poczuje się dobrze, może i może jeść te Danonki.
BTW reklama wszystko ludziom wmówi, nawet to, że Danonki są zdrowe....

BTW reklama wszystko ludziom wmówi, nawet to, że Danonki są zdrowe....

Szanowna Pani,
Bardzo dziękujemy za kontakt.
W odpowiedzi na Pani pytanie uprzejmie informujemy, że gluten występuje obecnie jedynie w Danonkach o smaku truskawka – biszkopt – poziomka. W innych rodzajach serków Danonków nie ma glutenu ani jego śladowych ilości więc można je podawać dzieciom z celiakią. Serdecznie zachęcamy do sprawdzania opakowań naszych produktów, gdzie umieszczamy informacje o zawartości glutenu oraz alergenów (również jeśli występują one w śladowych ilościach).
W przypadku dalszych pytań pozostajemy do Pani dyspozycji. Zapraszamy również do korzystania z naszej Infolinii pod numerem telefonu 0 801 33 11 33 od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00-17.00 (opłata według taryfy lokalnej).
Łączymy wyrazy szacunku,
Robert JAROSZ
Specjalista ds. Obsługi Konsumenta
Danone
Bardzo dziękujemy za kontakt.
W odpowiedzi na Pani pytanie uprzejmie informujemy, że gluten występuje obecnie jedynie w Danonkach o smaku truskawka – biszkopt – poziomka. W innych rodzajach serków Danonków nie ma glutenu ani jego śladowych ilości więc można je podawać dzieciom z celiakią. Serdecznie zachęcamy do sprawdzania opakowań naszych produktów, gdzie umieszczamy informacje o zawartości glutenu oraz alergenów (również jeśli występują one w śladowych ilościach).
W przypadku dalszych pytań pozostajemy do Pani dyspozycji. Zapraszamy również do korzystania z naszej Infolinii pod numerem telefonu 0 801 33 11 33 od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00-17.00 (opłata według taryfy lokalnej).
Łączymy wyrazy szacunku,
Robert JAROSZ
Specjalista ds. Obsługi Konsumenta
Danone