Szynka? Sery? Dżemy?
Moderator: Moderatorzy
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 866
- Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
- Lokalizacja: Wrocław
Ja kupkuję tylko dżemy Łowicz. Skład podany na słoiczku jest ok, ale i tak zadzwoniłam do firmy i rozmawiałam z głównym technologiem. Pan zapewnił mnie, że żadnych innych składników oprócz tych podanych do swoich dżemów nie dodają. Może niektórzy powiedzą, że nie powinnam panu wierzyć, ale nic nie wzbudziło moich podejrzeń i dżemy Łowicz kupuję.
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 866
- Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
- Lokalizacja: Wrocław
Jeśli chodzi o ten załącznik to nie wiem czy coś pomogę, ale ja robię w ten sposób, że albo wstawiam adres strony używając funkcji "kopiuj", albo kopiuję jakąś treść do postu.
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Brawo Gaga za udane śledztwo... :=D>:
Zaciekawiło mnie bardzo to co piszesz o dyrektywie UE... Czyżby oznaczała ona, że syrop glukozowy powoli zaczyna przechodzić do grupy składników dla nas bezpiecznych? Piszę powoli - bo na razie wykluczenie tych produktów jest tymczasowe - do 25.09.2007 kiedy to podanie zostana lista produktów, które mogą zostać wykluczone na stałe.
Tu można przeczytać - po angielsku treść tej dyrektywy.
Lista składników wyłączonych znajduje się na drugiej stronie.
I teraz ważny cytat stad:
On november 2004, the EFSA published its opinions on:
- wheat based maltodextrins,
- wheat based glucose sirup, including dextrose
The EFSA opinions conclude that these wheat-based ingredients:
- "are unlikely to cause an adverser reaction in individuals with coeliac disease" amd
- "are not very likely to cause severe allergic reactions in majoroty of cereal allergic individuals"
Jak widać stowarzyszenie osób chorych na celiakię z Wysp wierzy derektywie - i tu kolejna strona dla osób angielskojęzycznych. Więc czemu i my byśmy nie mieli wierzyć.
Sama jestem trochę oszołomiona. Od dawna wbijamy wszyskim moim znajomym do głowy, że syrop glukozowo - fruktozowy jest be... A tu taki szok... Muszę sobie wszystko przetrawć. I jestem ciekawa co Wy o tym sądzicie.
Załączniki dodaje się przy dodawaniu posta. Poniżej pola, w którym wpisuje się treść posta, pod chceckboxami "wyłącz kod HTML... itd" znajduje się sekcja "załącz plik". W polu nazwa załącznika wpisuje się jego nazwę, a potem jak naciśniesz przycisk przeglądaj, to możesz wybrać lokalizację na swoim dysku, gdzie znajduje się plik, który chcesz załaczyć.
Czekam na ten załącznik, bo bardzo jestem ciekawa jak taka tabelka wypełniana przez producentów wygląda.
Zaciekawiło mnie bardzo to co piszesz o dyrektywie UE... Czyżby oznaczała ona, że syrop glukozowy powoli zaczyna przechodzić do grupy składników dla nas bezpiecznych? Piszę powoli - bo na razie wykluczenie tych produktów jest tymczasowe - do 25.09.2007 kiedy to podanie zostana lista produktów, które mogą zostać wykluczone na stałe.
Tu można przeczytać - po angielsku treść tej dyrektywy.
Lista składników wyłączonych znajduje się na drugiej stronie.
I teraz ważny cytat stad:
On november 2004, the EFSA published its opinions on:
- wheat based maltodextrins,
- wheat based glucose sirup, including dextrose
The EFSA opinions conclude that these wheat-based ingredients:
- "are unlikely to cause an adverser reaction in individuals with coeliac disease" amd
- "are not very likely to cause severe allergic reactions in majoroty of cereal allergic individuals"
Jak widać stowarzyszenie osób chorych na celiakię z Wysp wierzy derektywie - i tu kolejna strona dla osób angielskojęzycznych. Więc czemu i my byśmy nie mieli wierzyć.
Sama jestem trochę oszołomiona. Od dawna wbijamy wszyskim moim znajomym do głowy, że syrop glukozowo - fruktozowy jest be... A tu taki szok... Muszę sobie wszystko przetrawć. I jestem ciekawa co Wy o tym sądzicie.
Załączniki dodaje się przy dodawaniu posta. Poniżej pola, w którym wpisuje się treść posta, pod chceckboxami "wyłącz kod HTML... itd" znajduje się sekcja "załącz plik". W polu nazwa załącznika wpisuje się jego nazwę, a potem jak naciśniesz przycisk przeglądaj, to możesz wybrać lokalizację na swoim dysku, gdzie znajduje się plik, który chcesz załaczyć.
Czekam na ten załącznik, bo bardzo jestem ciekawa jak taka tabelka wypełniana przez producentów wygląda.
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Na diecie od stycznia 2006
Na diecie od stycznia 2006
asiar pisze:Czy mogłabyś przetłumaczyć?Ola* pisze:The EFSA opinions conclude that these wheat-based ingredients:
- "are unlikely to cause an adverser reaction in individuals with coeliac disease" amd
- "are not very likely to cause severe allergic reactions in majoroty of cereal allergic individuals"
Z opinii EFSA European Food Safety Agency (w wolnym tłumaczeniu Europejska Agencja Bezieczeństwa Żywności) wynika, że składniki na bazie przenicy:
- prawdopodobnie nie powodują szkodlwych reakcje u osób chorych na celiakię
- mało prawdopodobnie mogą powodować ostre reakcje alergiczne u większości osób chorych na alergie zbożowe.
unlikely - nieprawdopodobny
not vey likely - mało prawdopodobny
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Na diecie od stycznia 2006
Na diecie od stycznia 2006
ja już nie wiem co myśleć....może my sami popadamy w paranoję doszukując się wszędzie cienia glutenu??????ja póki co - z ostrożności, aż się kabran fachowo nie wypowie;-) - syropów nie ruszam
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Oj, oj, nie przesadzajcie z tą moją fachowością, ja się na tym wcale nie znam. Gdybym się znała, to od razu powiedziałabym, jak jest, a muszę się domyślać razem ze wszystkimi . Dlatego właśnie postulowałam, aby przebadać w pierwszej kolejności owe syropy - trzeba to wyjaśnić raz i do końca, żeby nikt nie miał wątpliwości. Być może jest tak, że w procesie technologicznym gluten po prostu ginie, znika, jest rozkładany itp. tak jak w przypadku spirytusu. Ale ja tego nie wiem. A baaardzo chciałabym wiedzieć...koteczek pisze:ja póki co - z ostrożności, aż się kabran fachowo nie wypowie;-) - syropów nie ruszam
Stovit
Wygląda na to, że tak "Stovit promuje bezglutenowe musy owocowe Frucio"
http://www.portalspozywczy.pl/owoce-war ... 25239.html
http://www.portalspozywczy.pl/owoce-war ... 25239.html
Re: Stovit
Nastka pisze:Wygląda na to, że tak "Stovit promuje bezglutenowe musy owocowe Frucio"
Wiecie, gdzie w Gdańsku można je kupić?
Ja osobiście dziś rozglądałem się za takim dżemem to jest ta sama firma,lecz inne opakowanie i składniki inne również są ..
http://www.hipernet24.pl/nowy/prodinfo.php?item_id=4546
oraz
http://a.pl/owoce/przetwory-owocowe/sor ... dzony-315g
ale jak mnie niektórzy już znają wolałem zapytać czy jest ok ... hm dziś do ręki chwyciłem bodajże parówki jakiejś firmy,napisane było,iż produkt może zawierać śladowe ilości Glutenu ale chyba te nawet śladowe chyba by mnie zniszczyły
http://www.hipernet24.pl/nowy/prodinfo.php?item_id=4546
oraz
http://a.pl/owoce/przetwory-owocowe/sor ... dzony-315g
ale jak mnie niektórzy już znają wolałem zapytać czy jest ok ... hm dziś do ręki chwyciłem bodajże parówki jakiejś firmy,napisane było,iż produkt może zawierać śladowe ilości Glutenu ale chyba te nawet śladowe chyba by mnie zniszczyły
Chrystus wypędził handlarzy ze świątyni. Potem handlarze zmądrzeli: przywdziali szaty kapłańskie.
-
- Nowicjusz
- Posty: 2
- Rejestracja: śr 11 lut, 2015 08:52
Re: Szynka? Sery? Dżemy?
Wczoraj otrzymałam odpowiedź z firmy Stovit na temat ich dżemów i marmolad:
Nasza firma jest zobowiązana do kontroli potencjalnej obecności alergenów w firmie. Ocena ryzyka na obecność alergenów w naszym procesie produkcyjnym udowodniła, że nasze produkty są wolne od składników alergennych. Podczas analizy brane były pod uwagę zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany oraz produkty pochodne, skorupiaki i produkty pochodne, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie , orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia i produkty pochodne, nasiona sezamu i produkty pochodne, dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2, łubin i jego pochodne, mięczaki i produkty pochodne.
Chociaż składniki alergenne nie są wykorzystywane w naszej produkcji, rozważamy możliwość ewentualnego zakażenia alergenami, dlatego na obszar produkcji zabrania się wprowadzania alergenów.
Poniższe zasady dotyczące polityki alergenów obowiązują na terenie zakładu, w celu wyeliminowania zakażenia krzyżowego naszych produktów:
1. W procesie tworzenia nowych produktów bierzemy pod uwagę składniki wolne od alergenów.
2. Pytamy naszych dostawców, czy dostarczane surowce są wolne od alergenów.
3. Przez właściwe szkolenia możemy zapewnić wszystkim pracownikom zrozumienie programu profilaktyki alergenu i jego znaczenie.
4. Praktyki sanitarne są określone â mycie rąk, zmiana ubrania do jedzenia.
5. Zabronione jest wprowadzanie na teren hali produkcyjnej alergenów.
6. Powyższe zasady są kontrolowane podczas audytów.
Nasza firma jest zobowiązana do kontroli potencjalnej obecności alergenów w firmie. Ocena ryzyka na obecność alergenów w naszym procesie produkcyjnym udowodniła, że nasze produkty są wolne od składników alergennych. Podczas analizy brane były pod uwagę zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany oraz produkty pochodne, skorupiaki i produkty pochodne, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie , orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia i produkty pochodne, nasiona sezamu i produkty pochodne, dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2, łubin i jego pochodne, mięczaki i produkty pochodne.
Chociaż składniki alergenne nie są wykorzystywane w naszej produkcji, rozważamy możliwość ewentualnego zakażenia alergenami, dlatego na obszar produkcji zabrania się wprowadzania alergenów.
Poniższe zasady dotyczące polityki alergenów obowiązują na terenie zakładu, w celu wyeliminowania zakażenia krzyżowego naszych produktów:
1. W procesie tworzenia nowych produktów bierzemy pod uwagę składniki wolne od alergenów.
2. Pytamy naszych dostawców, czy dostarczane surowce są wolne od alergenów.
3. Przez właściwe szkolenia możemy zapewnić wszystkim pracownikom zrozumienie programu profilaktyki alergenu i jego znaczenie.
4. Praktyki sanitarne są określone â mycie rąk, zmiana ubrania do jedzenia.
5. Zabronione jest wprowadzanie na teren hali produkcyjnej alergenów.
6. Powyższe zasady są kontrolowane podczas audytów.