Majonez????
Moderator: Moderatorzy
-
- Forumowicz
Napisałam do producenta majonezu Świdnickiego który jest podobno na kwasku cytrynowym a nie na occie,ponieważ mieszkam w łodzi a nigdzie nie widziałam ich produktów i taką dostałam odpowiedź
Witam Panią serdecznie, dziękuję za zainteresowanie, kilka słów,
majonez to produkt, który wyprodukowany w naturalny sposób (świdnicki) jest
ograniczony datą przydatności do spożycia wiec trudny z punktu widzenia
szerokiej dystrybucji, z tego względu jest go brak np. w Łodzi, wychodząc
naprzeciw, pragnąc pomóc, jest taka hurtownia zaprzyjaźniona z nami:
http://www.centrumdystrybucja.pl/kontakt/ i jeśli jest szersza grupa
zainteresowanych osób z Pani otoczenia świdnickim, jesteśmy w stanie
dostarczyć tam w/w produkt.
Z poważaniem,
Krystian Kruk.
Witam Panią serdecznie, dziękuję za zainteresowanie, kilka słów,
majonez to produkt, który wyprodukowany w naturalny sposób (świdnicki) jest
ograniczony datą przydatności do spożycia wiec trudny z punktu widzenia
szerokiej dystrybucji, z tego względu jest go brak np. w Łodzi, wychodząc
naprzeciw, pragnąc pomóc, jest taka hurtownia zaprzyjaźniona z nami:
http://www.centrumdystrybucja.pl/kontakt/ i jeśli jest szersza grupa
zainteresowanych osób z Pani otoczenia świdnickim, jesteśmy w stanie
dostarczyć tam w/w produkt.
Z poważaniem,
Krystian Kruk.
-
- Forumowicz
- Rafal_tata
- -#Moderator
Na naszym forum znalazłem ten wątek: viewtopic.php?t=475
No i jest zawsze Google... Czynne całą dobę, 24/7
No i jest zawsze Google... Czynne całą dobę, 24/7

● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
a oto przepis oczywiscie bez musztardy
1 jajko
1/2 łyżęczki pieprzu (różny, my dodajemy czerny)
1 łyżeczka cukru
1/2 łużeczka soli
sok z połowy sytryny
i oliwy w zależności od planowanej gęstości od 150 do 200 ml - mydodajemy z pestek winogrom
do naczynia wkładamy wszystko poza oliwa i mieszamy
pozniej, caly czas intensywnie ucierajac stopniowo dodajemy oliwy - pomalu dolewamy
my używamy takiej maszyny jak thermomix, ale oczywiśćie można sitosować zwykły malakser
pozdrawiamy i zyczy smacznych sałatek
1 jajko
1/2 łyżęczki pieprzu (różny, my dodajemy czerny)
1 łyżeczka cukru
1/2 łużeczka soli
sok z połowy sytryny
i oliwy w zależności od planowanej gęstości od 150 do 200 ml - mydodajemy z pestek winogrom
do naczynia wkładamy wszystko poza oliwa i mieszamy
pozniej, caly czas intensywnie ucierajac stopniowo dodajemy oliwy - pomalu dolewamy
my używamy takiej maszyny jak thermomix, ale oczywiśćie można sitosować zwykły malakser
pozdrawiamy i zyczy smacznych sałatek

- Tomkus
- Bardzo Aktywny Forumowicz
Można też wykombinować coś takiego:
Sos majonezowy I
Szklanka oliwy lub oleju, 2 łyżki masła, 2 żółtka ugotowane, sól i sok cytrynowy do smaku.
Masło utrzeć na pianę, wymieszać z przetartymi przez sito żółtkami oraz solą. Następnie wlewać cienkim strumieniem olej, ciągle ucierając . Gdy sos zacznie gęstnieć, można wtedy dolewać olej większymi porcjami szybciej ucierając. Pod koniec ucierania dodać sok z cytryny.
Sos majonezowy II
Szklanka oliwy lub oleju, 1-2 żółtka, sól, sok cytrynowy do smaku, białko.
Majonez przygotować jak w pierwszym przepisie. Następnie połączyć z ubitą pianą z białka.
Sos nie nadaje się do dłuższego przechowywania.
W oryginalnych recepturach jest musztarda, pieprz, ocet - te sobie darowałem.
Sos majonezowy I
Szklanka oliwy lub oleju, 2 łyżki masła, 2 żółtka ugotowane, sól i sok cytrynowy do smaku.
Masło utrzeć na pianę, wymieszać z przetartymi przez sito żółtkami oraz solą. Następnie wlewać cienkim strumieniem olej, ciągle ucierając . Gdy sos zacznie gęstnieć, można wtedy dolewać olej większymi porcjami szybciej ucierając. Pod koniec ucierania dodać sok z cytryny.
Sos majonezowy II
Szklanka oliwy lub oleju, 1-2 żółtka, sól, sok cytrynowy do smaku, białko.
Majonez przygotować jak w pierwszym przepisie. Następnie połączyć z ubitą pianą z białka.
Sos nie nadaje się do dłuższego przechowywania.
W oryginalnych recepturach jest musztarda, pieprz, ocet - te sobie darowałem.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
-
- Forumowicz
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
Ano robiłam z tego http://forum.gazeta.pl/forum/w,77,10972 ... jonez.html
A tu
http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_d ... ajonez.htm jeszcze jeden.
Coś nie działa u mnie URL:(
Tylko ostrzegam ponownie - jak ktoś jest przyzwyczajony do sklepowego, to na początku się zdziwi;). Ale to jakby całe życie jeść barszczk z torebki i pewnego dnia zjeść na zakwasie z buraków:)
A tu
http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_d ... ajonez.htm jeszcze jeden.
Coś nie działa u mnie URL:(
Tylko ostrzegam ponownie - jak ktoś jest przyzwyczajony do sklepowego, to na początku się zdziwi;). Ale to jakby całe życie jeść barszczk z torebki i pewnego dnia zjeść na zakwasie z buraków:)
didusia8,
didusia8,
wiele lat robiłam majonez według przepisu z Kuchni Polskiej 1/4 l oliwy ( oleju dozwolonego ) 1 surowe żółtko ( gdy przyszły czasy Salmonelli stosowałam żółtko ugotowane ) wywar jarzynowy , mięsny ( czyt. mocny rosoł ) , ciut cukru,cytryna lub kwasek cytrynowy (ocet ) lub zamiast kwasku , soku cytrynowego można dodawać dobrą kwaśną śmietanę , musztardę do smaku.
Oddzielic zołtko od białka , najlepiej ucieracmajonez w miseczce o okragłym dnie, trzepaczka w kształcie rózgi ( końcem łyżki czy widelcem też się uda
) no może nie za pierwszym razem:) .
Roztrzepać lekko żółtko( lub rozetrzeć jeśli ugotowane na twardo ) odac po kropli na przemian cytryny (zaczynamy od cytryny ) potem na przemian wkrapiamy po kropli oliw e i cytrynę ( cytryny nie za dużo , zawsze na koniec można dokwasić gotowy majonez ) Gdy sos zgęstnieje dodawać ( ma być bardzo gęsty ) rozrzedzamy octem , wywarem jarzynowym lub rosołkiem , , dodawać to wszystko również w niewielkiej ilości tak po pól łyżeczki, dolewając pozostała oliwę . Na koniec jeszcze przyprawić : sola cukrem , octem , musztarda lub cytryną . To sos do użycia najwyżej do dwóch dni w sałatce . w zbyt zimnym potrafi sie zwarzyć .
Można to wykonać nawet końcem łyżki ruchem jak przy ucieraniu ciasta (najlepiej po kropli), jeśli będziesz za szybko dodawać oliwę , substancja się zwarzy , jeśli się zwarzy to można uratować zaczynając od początku , znowu ugotowane i do niego dodawać powolutku to co się zwarzyło .
Można wziąć mniej oliwy o połowę ( inne składniki również) a dodać całe żółtko lub połowę .
Jeśli mikserem z trzepaczkami to doradzam dość ciężkie naczynie by pod obrotami nie kręcił się pojemnik z majonezem
didusia8,
wiele lat robiłam majonez według przepisu z Kuchni Polskiej 1/4 l oliwy ( oleju dozwolonego ) 1 surowe żółtko ( gdy przyszły czasy Salmonelli stosowałam żółtko ugotowane ) wywar jarzynowy , mięsny ( czyt. mocny rosoł ) , ciut cukru,cytryna lub kwasek cytrynowy (ocet ) lub zamiast kwasku , soku cytrynowego można dodawać dobrą kwaśną śmietanę , musztardę do smaku.
Oddzielic zołtko od białka , najlepiej ucieracmajonez w miseczce o okragłym dnie, trzepaczka w kształcie rózgi ( końcem łyżki czy widelcem też się uda

Roztrzepać lekko żółtko( lub rozetrzeć jeśli ugotowane na twardo ) odac po kropli na przemian cytryny (zaczynamy od cytryny ) potem na przemian wkrapiamy po kropli oliw e i cytrynę ( cytryny nie za dużo , zawsze na koniec można dokwasić gotowy majonez ) Gdy sos zgęstnieje dodawać ( ma być bardzo gęsty ) rozrzedzamy octem , wywarem jarzynowym lub rosołkiem , , dodawać to wszystko również w niewielkiej ilości tak po pól łyżeczki, dolewając pozostała oliwę . Na koniec jeszcze przyprawić : sola cukrem , octem , musztarda lub cytryną . To sos do użycia najwyżej do dwóch dni w sałatce . w zbyt zimnym potrafi sie zwarzyć .
Można to wykonać nawet końcem łyżki ruchem jak przy ucieraniu ciasta (najlepiej po kropli), jeśli będziesz za szybko dodawać oliwę , substancja się zwarzy , jeśli się zwarzy to można uratować zaczynając od początku , znowu ugotowane i do niego dodawać powolutku to co się zwarzyło .
Można wziąć mniej oliwy o połowę ( inne składniki również) a dodać całe żółtko lub połowę .
Jeśli mikserem z trzepaczkami to doradzam dość ciężkie naczynie by pod obrotami nie kręcił się pojemnik z majonezem