Jogurty OLMA
Moderator: Moderatorzy
Krochmal pszeniczny zawierają desery o smaku czekoladowym i karmelowym. Na opakowaniu jest opis - zawiera gluten. Natomiast deser o smaku truskawkowym nie zawiera krochmalu pszenicznego i na opakowaniu jest napisane, że nie zawiera glutenu. Kupuję ten deser już od jakiegoś czasu i za każdym razem czytam etykietę. Jak narazie nie spotkałam się z innym opisem. Mimo, że wiem iż ten deser nie zawiera glutenu, za każdym razem przy zakupie czytam etykietę. Z tego wynika, że to dobry nawyk.
Mama Ani zdiagnozowanej w 2008r.
-
- Forumowicz
- Posty: 187
- Rejestracja: pt 13 lis, 2009 12:19
- Lokalizacja: łódź
-
- Forumowicz
- Posty: 139
- Rejestracja: czw 18 cze, 2009 15:24
- Lokalizacja: Bełchatów
Ja od jakiegoś czasu go jem i zawsze ma ten napis bo to sprawdzam.. mysle ze akurat ten deser truskakowky i te Bio jogurty gdzie jest napisane ze nie ma glutenu na prawde go nie mają, bo jestem na etapie choroby gdzie od razu efekt jest gdy zjem chociazby odrobine glutenu (np. przedostanie sie okruszkow, brudne naczynie) a po nich nic... wiec ja osobiscie je wszystkim polecam o ile maja ten napis
-
- Forumowicz
- Posty: 139
- Rejestracja: czw 18 cze, 2009 15:24
- Lokalizacja: Bełchatów
- Tomkus
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 615
- Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
- Lokalizacja: Małopolska
jak by tak przebadać na obecność glutenu, to może coś by wyszło;sławek40 pisze:i pisze na nim nie zawiera glutenu
nie wiem czy jest bezpieczny?
a na razie jesteśmy zdani na wiarę na podstawie tego, co piszą na opakowaniach;
skład lub tekścik w typie 'zawiera gluten' albo też 'produkt bezglutenowy'

O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Fajnie, ale nie ma daty. Nie wiadomo też jak często producent się bada.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
-
- Forumowicz
- Posty: 139
- Rejestracja: czw 18 cze, 2009 15:24
- Lokalizacja: Bełchatów
hmmmm... mam dziwne refleksje, bylam dzisiaj w supermarkecie, chcialam kupic deser truskawkowy a tam zmienil sie opis, zamiast 'nie zawiera glutenu' jest napis 'gluten nie przekracza 20g/kg'... czy ktos coś wie czy faktycznie firma poczynila tak ogromny krok ku bezglutkom?:)))) AAAAA ZAPOMNIALAM DODAC! ten sam napis pojawil sie tez na czekoladowym i waniliowym co mnie wprawilo w ogromną radość, ale mowie najpierw skonfrontuje informacje z Wami. czy ktos moze sie wypowiedziec na ten temat?:)
-
- Forumowicz
- Posty: 139
- Rejestracja: czw 18 cze, 2009 15:24
- Lokalizacja: Bełchatów
http://www.olma.cz/pl/desery-deser-pudd ... _3_26.html
Produkt zawiera śladowe ilości glutenu (od lutego również w truskawce), zawartość glutenu jest niższa niż 20 mg na 1 kg. Bezpieczny dla osób cierpiących na celiakię.
pisze do nich maila to wydaje sie zbyt piekne:)
Produkt zawiera śladowe ilości glutenu (od lutego również w truskawce), zawartość glutenu jest niższa niż 20 mg na 1 kg. Bezpieczny dla osób cierpiących na celiakię.
pisze do nich maila to wydaje sie zbyt piekne:)
-
- Forumowicz
- Posty: 139
- Rejestracja: czw 18 cze, 2009 15:24
- Lokalizacja: Bełchatów
napisałam maila do OLMY, wytlumaczylam wszystko gdzie mogloby dojsc do zanieczyszczenia, pytalam kto i kiedy sprawdza produkty, napisalam rowniez ze naleze do stwoarzyszenia naszego by otrzymać poważną odpowiedz, na to dostalam dzisiaj odpowiedz:
Szanowna Pani,
spróbuję jak najdokładniej odpowiedzieć odnośnie kontroli zawartości glutenu u nas oraz u naszych dostawców.
Producent mieszanek proszkowych do produkcji deserów używa surowców z deklarowaną zawartością glutenu i na wyrywki analizuje zawartość glutenu w tych surowcach. Oczywiście, analizuje też mieszankę przezaczoną dla nas, a mianowicie pierwsze części, kilka dawek mieszanych jako pierwsze, dla eliminacji kontaminacji krzyżowej.
My jako mleczarnia OLMA s. a. przypadkowo kontrolujemy zawartość glutenu w produkcie. Skażenie krzyżowe jest u nas niemożliwe. To widać przy pierwszym rozejrzeniu się. Dla każdej mieszanki jest przezaczona szczotka szczegółnego koloru, żeby przy oczyszczaniu leja wsypowego między produkcją różnych deserów nie była możliwa kontaminacja krzyżowa.
Więc producent kontroluje każdą swoją produkcję w najkrytyczniejszym punkcie. Tym eliminuje skażenie krzyżowe i sprawdza zawartość glutenu w surowcach. Firma otrzymała certyfikat BRC. My kontrolujemy tylko przypadkowo, bowiem kontaminacja krzyżowa nie jest u nas możliwa.
Alergeny mamy pod kontrolą, jesteśmy w posiadaniu certyfikatu IFS. W ciągu więcej niż rocznej współpracy wszystkie rezultaty w porządku. Jako odbiorcy surowców jesteśmy upoważnieni do kontroli oraz wizyt naszych dostawców i tej możliwości w pełni wykorzystujemy.
Mam nadzieje, iż Pani będzie już spokojna i przekaże te informacje w Stowarzyszeniu Osób
z Celiakią.
Serdecznie pozdrawiam i łączę ukłony.
Jiří Berger
co o tym myslicie? bo ja jutro się wybieram po czekoladowy;)
Szanowna Pani,
spróbuję jak najdokładniej odpowiedzieć odnośnie kontroli zawartości glutenu u nas oraz u naszych dostawców.
Producent mieszanek proszkowych do produkcji deserów używa surowców z deklarowaną zawartością glutenu i na wyrywki analizuje zawartość glutenu w tych surowcach. Oczywiście, analizuje też mieszankę przezaczoną dla nas, a mianowicie pierwsze części, kilka dawek mieszanych jako pierwsze, dla eliminacji kontaminacji krzyżowej.
My jako mleczarnia OLMA s. a. przypadkowo kontrolujemy zawartość glutenu w produkcie. Skażenie krzyżowe jest u nas niemożliwe. To widać przy pierwszym rozejrzeniu się. Dla każdej mieszanki jest przezaczona szczotka szczegółnego koloru, żeby przy oczyszczaniu leja wsypowego między produkcją różnych deserów nie była możliwa kontaminacja krzyżowa.
Więc producent kontroluje każdą swoją produkcję w najkrytyczniejszym punkcie. Tym eliminuje skażenie krzyżowe i sprawdza zawartość glutenu w surowcach. Firma otrzymała certyfikat BRC. My kontrolujemy tylko przypadkowo, bowiem kontaminacja krzyżowa nie jest u nas możliwa.
Alergeny mamy pod kontrolą, jesteśmy w posiadaniu certyfikatu IFS. W ciągu więcej niż rocznej współpracy wszystkie rezultaty w porządku. Jako odbiorcy surowców jesteśmy upoważnieni do kontroli oraz wizyt naszych dostawców i tej możliwości w pełni wykorzystujemy.
Mam nadzieje, iż Pani będzie już spokojna i przekaże te informacje w Stowarzyszeniu Osób
z Celiakią.
Serdecznie pozdrawiam i łączę ukłony.
Jiří Berger
co o tym myslicie? bo ja jutro się wybieram po czekoladowy;)
- MONIKA SZYMAJDA
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 60
- Rejestracja: pn 01 sie, 2011 18:40
- Lokalizacja: GRUDZIADZ