Ikea
Moderator: Moderatorzy
- anakon
- Bardzo Aktywny Forumowicz
Sluchajcie, wczoraj w Ikea Targowek poczytalam sobie skady tortow. Almondy znalam wczesniej, zaczelam czytac te Ikeowskie. Maja w wiekszosci napisane na poczatku "produkt bezglutenowy", tylko jakiez bylo moje zdziwienie gdy zobaczylam w skladzie takiego torciku skrobie pszenna (bynajmniej nie bylo dopisku bezglutenowa). Zaczelam dyskusje z panem ze stoiska i niemal osiwial, ciagle nie rozumiejac o co mi chodzi, najpierw myslal, ze mowie o cukrzycy, pozniej wczytywal sie w sklad i mowil, ze on o alergiach to generalnie nic itd. Stanelo na tym, ze napisze oficjalnie na stronie Ikea zapytanie, bo to juz lekkie przegiecie, niech sie zdecyduja co pisza (napis bezglutenowy jest we wszystkich wersjach jezykowych, a skrobia pszenna jak wol na malowane wrota...). Tak wiec zabiore sie do pisania i jak dostane odpowiedz to dam znac. A...i byl to jeszcze inny torcik niz tez z borowkami, o jakiejs mocno dziwnej nazwie. Sklad borowkowego jakos mi w tym ferworze umknal. A i te torciki sa tansze niz Almondy, wiec warto sprawe wyjasnic raz a dobrze.
- mamadwójki
- Aktywny Forumowicz
No właśnie nie mają nazwy Almondy tylko np. torcik migdałowy Ikea Food - przy czym na jednym jest wyraźnie napisane bezglutenowy a na drugim nie ma
. Z tego co pamiętam ze składu to było : białko z jaja kurzego, żółtko z jaja kurzego, migdały (10%), masło, pestki moreli, maślanka w proszku, syrop cukrowy inwertowany, cukier brązowy, sól ... w każdym bądź razie nic co by mnie zaniepokoiło. Ale tych Almondy nie mogę w ogóle znaleźć - chyba nie mam do nich szczęścia.

Ostatnio zmieniony pn 28 lis, 2011 14:43 przez Mazia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Aktywny Forumowicz
- madzialena
- Aktywny Forumowicz
- Magdalaena
- -#Moderator
Torcik migdałowy nazywa się Chokladkrokant i jest napisane w kilku językach, że bez zawartości glutenu. Torcik jest w pomarańczowym pudełku i można go obejrzec na stronie IKEA.de: http://www.ikea.com/de/de/catalog/products/60212481/
Na pozostałych torcikach tego napisu nie ma.
Na pozostałych torcikach tego napisu nie ma.
-
- Forumowicz