Glukoza, fruktoza
Moderator: Moderatorzy
Glukoza, fruktoza
Witam,
Zastanawiam się, czy w glukozie lub fruktozie, które można kupić w sklepie w postaci proszku, mogą znajdować się śladowe ilości glutenu? Na forum poruszany był wątek syropu glukozowo-fruktozowego - który jest odradzany. Czy to samo tyczy się "proszkowej" postaci tych substancji?
[ Komentarz dodany przez: Rafal_tata: Sro 11 Lip, 2007 12:46 ]
//Wg tego wątku LINK syrop skrobiowy nie zawiera glutenu. Informacja o śladowych ilościach powinna być na opakowaniu. Uprzejmie proszę o korzystanie z menu Szukaj
Zastanawiam się, czy w glukozie lub fruktozie, które można kupić w sklepie w postaci proszku, mogą znajdować się śladowe ilości glutenu? Na forum poruszany był wątek syropu glukozowo-fruktozowego - który jest odradzany. Czy to samo tyczy się "proszkowej" postaci tych substancji?
[ Komentarz dodany przez: Rafal_tata: Sro 11 Lip, 2007 12:46 ]
//Wg tego wątku LINK syrop skrobiowy nie zawiera glutenu. Informacja o śladowych ilościach powinna być na opakowaniu. Uprzejmie proszę o korzystanie z menu Szukaj
Warto poszukać takiej glukozy, którą uzyskano z ziemniaków.
np. na stronie www.pepees.pl
np. na stronie www.pepees.pl
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 86
- Rejestracja: czw 12 lip, 2007 22:49
- Lokalizacja: Warszawa
- Katarzyna35
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 297
- Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
- Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 738
- Rejestracja: czw 10 wrz, 2009 14:47
- Lokalizacja: Warszawa
Pamiętam Twoje rozważania o diecie z niskim IG - pod tym względem fruktoza jest dużo lepsza od cukru, bo ma jakieś 30 czy 35. I ja bym powiedziała, że jest słodsza w smaku od cukru. Ma taki feler, że trochę się zbryla, ale to można jej to w zasadzie uznać na plus, bo świadczy to o tym, że nie dosypują do niej substancji antyzbrylających (chyba że już zaczęli). Używałam przez długo - zastępuje cukier przy wszystkim, z pieczeniem włącznie.
- Katarzyna35
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 297
- Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
- Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy
Takie małe wtrącenie
a wracając do tematu, w takim razie chyba warto skorzystać z fruktozy , przynajmniej na początku gdy się człek próbuje odzwyczaić od cukru (a taka gorzka kawa to beee)
martini, dzieki za odpowiedź
prawie się udaje tylko wczoraj siędząc długo przed kompem zeżarłam jedną małą babeczkę ale dalej się trzymammartini pisze:Pamiętam Twoje rozważania o diecie z niskim IG
a wracając do tematu, w takim razie chyba warto skorzystać z fruktozy , przynajmniej na początku gdy się człek próbuje odzwyczaić od cukru (a taka gorzka kawa to beee)
martini, dzieki za odpowiedź
- Katarzyna35
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 297
- Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
- Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy
al, no właśnie nic nie jest takie idealne, chyba wniosek z tego jeden , że czy cukier, czy fruktoza , we wszystkim trzeba zachować umiar, trochę nie zaszkodzi, ale nadmiar tak.
Co do mnie to bardziej chodziło mi właśnie o posłodzenie kawy ( przy ciśnieniu 86/52 nie wypicie kawy z rana jest niehumanitarne , w innych przypadkach jakoś obywam się bez cukru, herbaty właściwie nie pije.
Co do mnie to bardziej chodziło mi właśnie o posłodzenie kawy ( przy ciśnieniu 86/52 nie wypicie kawy z rana jest niehumanitarne , w innych przypadkach jakoś obywam się bez cukru, herbaty właściwie nie pije.
- Katarzyna35
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 297
- Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
- Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy
Re: Glukoza
A może taka z apteki będzie ok.Jajciarz pisze:Ktoś jest w stanie polecić mi glukozę bezglutenową ? Bo Glukoza od Delekty może zawierać śladowe ilości glutenu.
Re: Glukoza
A może taka z apteki będzie ok.[/quote]
no tak znalazłem w aptece glukozę i wydaje się że jest okej , bo nie ma nawet na niej składu czyli chyba jest bez żadnych dodatków.
no tak znalazłem w aptece glukozę i wydaje się że jest okej , bo nie ma nawet na niej składu czyli chyba jest bez żadnych dodatków.