Bartek23
Siemię lniane
Moderator: Moderatorzy
Siemię lniane
Witam wszystkich ponownie!!!! Znowu nurtuje mnie odpowiedź na pytanie czy siemie lniane zawiera gluten??? Za odpowiedź z góry dziękuje!!!
Bartek23
Bartek23
Siemię lniane jako takie absolutnie nie zawiera glutenu. Natomiast inną sprawą są domieszki, zanieczyszczenia, które można w tym siemieniu znaleźć. Ja zjadam tego bardzo dużo, dlatego jestem wyczulona na wszelkie niepożądane dodatki. Najczęściej można znaleźć ziarna traw, które jak sądzę, są zanieczyszczeniami "z pola", czyli samosiejkami. Na linii produkcyjnej nikt przecież nie będzie ziarenek przebierał, więc robię to sama. Z tego powodu unikam siemienia mielonego, kupuję tylko zwykłe. No i zależy też od firmy - Herbapol ma całkiem o.k., ale siemię kupowane w sieci Rossman (niestety nie pamiętam nazwy firmy), ma zanieczyszczeń bardzo dużo. Na pocieszenie dodam tylko, że ziarna traw zawierają nieporównanie mniej glutenu niż ziarna zbóż. I życzę powodzenia w zabawie "w kopciuszka"
.
I jeszcze jedno - taka sama sprawa jest z kaszą gryczaną. Niby glutenu nie ma, ale na zanieczyszczenia trzeba uważać. Znajdziesz o tym dużo na Forum.

I jeszcze jedno - taka sama sprawa jest z kaszą gryczaną. Niby glutenu nie ma, ale na zanieczyszczenia trzeba uważać. Znajdziesz o tym dużo na Forum.
Pozwolę sobie podać jeszcze raz mały przepisik (ściągnięty z Wiedzy i Życia):
"Przepis na goma-shio: nasiona lnu należy najpierw podgrzać na suchej patelni, bardzo krótko, na dużym ogniu i pod przykryciem, bo skaczą. Podczas prażenia trzeba potrząsać patelnią, aby ziarna się nie spaliły. Wysoka temperatura zabija wszelakie bakterie, rozkłada substancje cyjanogenne (jeśli się jeszcze ostały) i nadaje ziarnu sezamowy smak, zupełnie nie przypominający lnu i wspaniały zapach. Po przestudzeniu najlepiej zemleć siemię w młynku elektrycznym, takim jak do kawy (ale nie tym samym, by nie przeszło jej zapachem). Uwaga: chodzi jedynie o "złamanie" ziarna, a nie starcie na proch (traci smak),dlatego włączamy młynek na 2-4 sekundy (do wypróbowania). Tak sprawione nasiona mieszamy z odrobiną soli (na mały słoiczek pół łyżeczki) i przechowujemy szczelnie zamknięte. Nie radzę przygotowywać ogromnych porcji, gdyż z czasem nasze goma-shio traci na smakowitości. A chleb z masłem posypany nim to nie tylko samo zdrowie, ale i prawdziwa pycha. Równie smaczne jest najtańsze danie obiadowe- ryż z goma-shio, w wersji bogatszej z odrobiną masła.”
"Przepis na goma-shio: nasiona lnu należy najpierw podgrzać na suchej patelni, bardzo krótko, na dużym ogniu i pod przykryciem, bo skaczą. Podczas prażenia trzeba potrząsać patelnią, aby ziarna się nie spaliły. Wysoka temperatura zabija wszelakie bakterie, rozkłada substancje cyjanogenne (jeśli się jeszcze ostały) i nadaje ziarnu sezamowy smak, zupełnie nie przypominający lnu i wspaniały zapach. Po przestudzeniu najlepiej zemleć siemię w młynku elektrycznym, takim jak do kawy (ale nie tym samym, by nie przeszło jej zapachem). Uwaga: chodzi jedynie o "złamanie" ziarna, a nie starcie na proch (traci smak),dlatego włączamy młynek na 2-4 sekundy (do wypróbowania). Tak sprawione nasiona mieszamy z odrobiną soli (na mały słoiczek pół łyżeczki) i przechowujemy szczelnie zamknięte. Nie radzę przygotowywać ogromnych porcji, gdyż z czasem nasze goma-shio traci na smakowitości. A chleb z masłem posypany nim to nie tylko samo zdrowie, ale i prawdziwa pycha. Równie smaczne jest najtańsze danie obiadowe- ryż z goma-shio, w wersji bogatszej z odrobiną masła.”
-
- Nowicjusz
- Posty: 5
- Rejestracja: wt 07 lis, 2006 14:43
- Lokalizacja: Ostrołęka
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 866
- Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
- Lokalizacja: Wrocław
kabran pisze:jest to ziarno drażniące przewód pokarmowy
"W układzie pokarmowym działa łagodząco przy bardzo wielu objawach, czasami nawet przy przeciwstawnych. Stosowane jest przy biegunkach lub zaparciach, a także zapobiegawczo, dla zapewnienia prawidłowej perystaltyki jelit. Szczególnie cenione przy wszelkich nieżytach i nadkwasotach, a nawet wrzodach."
link do stronki: http://www.google.interia.pl/szukaj/?sg ... e&s=szukaj
Pamiętam, że gdy Asia wymiotowała to lekarka polecała do picia siemię lniane, gdyż ma ono zastosowanie jako środek powlekający i osłaniający przy chorobach jelit.
A co do glutenu to się zgadzam z Kabran, bo niby skąd.
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Tak, ale w tym wypadku chodziło zapewne o siemię parzone. Wtedy łagodząco działa nie samo ziarno, ale ten (za przeproszeniem) glutowaty kisiel. On faktycznie ma działanie osłaniające. Natomiast ziarenka na pewno musiałaś odcedzić? A w chlebie nie ma kiślu, są wypieczone ziarna. I to one działają drażniąco.GosiaM pisze:do picia siemię lniane, gdyż ma ono zastosowanie jako środek powlekający i osłaniający przy chorobach jelit.
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 866
- Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
- Lokalizacja: Wrocław
Nie odcedzałam ziarenek. Nikt tzn. lekarz mi nie mówił, że powinnam to zrobić. Mam koleżankę, która ma problemy z jelitami-chyba ma wrzody i z tego co wiem to też te ziarenka zjada.kabran pisze:ziarenka na pewno musiałaś odcedzić?
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Istnieje też forma sproszkowana do dostania w aptekach
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Ja dodaję sproszkowane siemię do chleba, aby zwiększyć ilość błonnika w nim. Na razie synek nie uskarża się na jakość i smak. I wydaje mi się, że chleb jakiś taki mniej kruchy wychodzi.
zapraszam
www.bezglutenu.info
www.bezglutenu.info