Ryby w puszkach
Moderator: Moderatorzy
Ryby w puszkach
Mam ochotę na jakąś rybkę z puszki. Czy na polskim rynku są jakieś bezglutenowe? Wszystko jedno jakie, może być śledź, szprotki, tuńczyk itp.
Znacie jakieś, polecacie?
Znacie jakieś, polecacie?
-
- Nowicjusz
- Posty: 19
- Rejestracja: czw 29 lis, 2012 20:27
- Lokalizacja: tarnów
- LumiBo
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 62
- Rejestracja: pn 02 kwie, 2012 21:42
- Lokalizacja: Warszawa / Maków
Firma King Oscar, czerwone opakowania. Duży wybór i żadnych podejrzanych składników.
Np. szproty w sosie pomidorowym z przyprawami orientalnymi:
Skład: Ryba - szproty, sos pomidorowy (32%) - woda, koncentrat pomidorowy, cukier, olej roślinny, mieszanka przypraw, cebula suszona, sól, substancja zagęszczajaca (guma guar), mąka ryżowa, pieprz czarny, imbir.
Smacznego
Np. szproty w sosie pomidorowym z przyprawami orientalnymi:
Skład: Ryba - szproty, sos pomidorowy (32%) - woda, koncentrat pomidorowy, cukier, olej roślinny, mieszanka przypraw, cebula suszona, sól, substancja zagęszczajaca (guma guar), mąka ryżowa, pieprz czarny, imbir.
Smacznego
Taka niesprecyzowana "mieszanka" zawsze budzi moje podejrzenia.LumiBo pisze:mieszanka przypraw
Poza tym "cebula suszona" może być (nie musi, ale jednak) obtaczana w mące pszennej
Ale nie wiem, czy ktoś stąd nie pisał właśnie do KING OSCAR i podali, które ich produkty są O.K. - więc warto to sprawdzić. Może akurat są bez glutenu?
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
- LumiBo
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 62
- Rejestracja: pn 02 kwie, 2012 21:42
- Lokalizacja: Warszawa / Maków
Max7311 w styczniu otrzymał odpowiedź od producenta:
"Witam serdecznie,
Na etykietach naszych produktów podawane są wszystkie informacje niezbędne dla konsumentów.
Obecnie nie produkujemy wyrobów zawierających w swoim składzie gluten. Jednakże na rynku polskim wciąż mogą znajdować się produkty, wyprodukowane przez nas wcześniej, np. produkty smażone w panierce, tj. "Śledzie Rybaka" czy "Śledzie Sternika", do których produkcji używano mąki pszennej do panierowania, a których to już nie ma w naszym portfolio.
W każdym razie wszystkie użyte przez nas do produkcji składniki wymienione są w wykazie składników w oznakowaniu naszych produktów."
"Witam serdecznie,
Na etykietach naszych produktów podawane są wszystkie informacje niezbędne dla konsumentów.
Obecnie nie produkujemy wyrobów zawierających w swoim składzie gluten. Jednakże na rynku polskim wciąż mogą znajdować się produkty, wyprodukowane przez nas wcześniej, np. produkty smażone w panierce, tj. "Śledzie Rybaka" czy "Śledzie Sternika", do których produkcji używano mąki pszennej do panierowania, a których to już nie ma w naszym portfolio.
W każdym razie wszystkie użyte przez nas do produkcji składniki wymienione są w wykazie składników w oznakowaniu naszych produktów."
-
- Forumowicz
- Posty: 139
- Rejestracja: czw 18 cze, 2009 15:24
- Lokalizacja: Bełchatów
Calvo ma nawet napis "gluten free" te co są okej... ale w przypadku Appela skąd wiecie które są okej? ostatnio czytałam w Bomi etykiety, ale były dość poklejone polskimi napisami i w sumie na żadnej nie widziałam napisu gluten free albo przekreślonego kłosa. skąd wiecie które sa okej? bo pamietam nawet ze balviten/bezgluten? sprzedawał z mango i jakieś jeszcze
je ktoś w ogóle jakies śledzie?! mam straszną ochote zrobić do ziemniaków... ale wszyscy producenci się bronią i wszędzie czytam o śladowych ilościach... jedynie firma SEKO jak wczoraj znalazlam miala kilka etykiet z alergenami bezglutenowymi na niektórych produktach, a na nowszym wersjach jak mi się wydawało był już i gluten... więc nie wiem czy można im ufać, czy rzeczywiście są okej czy tylko popisują teraz alergeny... w składzie nic nie było niepokojącego - nawet octu itp
je ktoś w ogóle jakies śledzie?! mam straszną ochote zrobić do ziemniaków... ale wszyscy producenci się bronią i wszędzie czytam o śladowych ilościach... jedynie firma SEKO jak wczoraj znalazlam miala kilka etykiet z alergenami bezglutenowymi na niektórych produktach, a na nowszym wersjach jak mi się wydawało był już i gluten... więc nie wiem czy można im ufać, czy rzeczywiście są okej czy tylko popisują teraz alergeny... w składzie nic nie było niepokojącego - nawet octu itp
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 432
- Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
- Lokalizacja: Żory
-
- Nowicjusz
- Posty: 19
- Rejestracja: czw 29 lis, 2012 20:27
- Lokalizacja: tarnów
-
- Forumowicz
- Posty: 139
- Rejestracja: czw 18 cze, 2009 15:24
- Lokalizacja: Bełchatów
a czy ktoś kupuję jakieś ŚLEDZIE? mówie tutaj o takich z cebulką w oleju.... jakieś płaty śledziowe lub w słoiczkach, bo od kilku miesięcy szukam i jedynie firma SEKO na kilku rodzajach ma wypisane alergeny bezglutenowe (jednak, na kilku innych produktów jest również gluten wypisany, choć liczę, że do zanieczyszczenia nie dochodzi)
wiem, że nie są to ryby w puszkach, ale nie znalazłam odpowiedniego tematu do mojego pytania, a skoro tu o rybach "przetworzonych"....
wiem, że nie są to ryby w puszkach, ale nie znalazłam odpowiedniego tematu do mojego pytania, a skoro tu o rybach "przetworzonych"....