Twaróg Biały
Moderator: Moderatorzy
Twaróg Biały
Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy Serek Twarogowy Śmietankowy od Sumelki zawiera gluten. Prosiłbym o szybką odpowiedź.
Twaróg Biały
nie ma szybkiej jednoznacznej odpowiedzi
jeżeli nie znamy składu, technologii produkcji serka oraz znaku przekreślonego kłosa na opakowaniu. Napisz do producenta i poproś o odpowiedź.

Problem z różnymi serkami jest w tym, że mogą miec dodatki niekoniecznie dopuszczalne dla celiaków.
Takim dodatkiem może byc śmietana
. Niestety, bardzo często do smietany jako zagęstnika uzywa się mąki, która dla nas jest niedozwolona. Dlatego zawsze lepiej dokładnie czytac skład produktu. A jeszcze lepiej kupowac jak najmniej przetworzony produkt np. zwykły ser twarogowy biały krojony "z metra" lub w opakowaniu z podaną wagą i ceną.
Przecież można go samemu doprawic np bezpieczną , sprawdzoną pod względem zawartości glutenu, śmietaną. Tak samo jogurty. Te smakowe mogą zawierac niebezpieczne dla nas dodatki np biszkopty, suszone owoce, które często producenci obsypują mąką żeby się nie sklejały. Lepiej kupic "goły", biały jogurt czy kefir i doprawic go na słodko sprawdzonymi owocami czy nawet dżemem własnej roboty. Polecam! Pycha! 

Twaróg Biały
niestety trochę uboga oferta
ale jedyna bezpieczna. ja do sera twarogowego dodaję odrobinę miodu lub dżemu (robię własne pyszne powidła śliwkowe
); do jogurtu naturalnego dodaję nieraz musli owocowych oczywiście bg

Re: Twaróg Biały
Witam, nie wiem czy tu powinnam, ale dostałam info z OSM Piaski:
Witam
Wszystkie nasze wyroby są wolne od glutenu.
Pozdrawiam
Maria Łaniak
Kierownik Laboratorium
OSM Piaski
Witam
Wszystkie nasze wyroby są wolne od glutenu.
Pozdrawiam
Maria Łaniak
Kierownik Laboratorium
OSM Piaski
- MONIKA SZYMAJDA
- Aktywny Nowicjusz
Twaróg Mlekovita,producent podaje,ze jest wolny od glutenu.Jak i tez inne ich produkty 

Jaki twaróg jest bezpieczny do sernika 

Serek twarogowy - śmietankowy nie zawiera glutenu ponieważ jest to wyrób naturalny, a w jego skład wchodzi tylko mleko i żywe kultury bakterii. Informacja z pierwszej ręki.
Pozdrawiam
Pozdrawiam