Margaryna bezmleczna
Moderator: Moderatorzy
Margaryna bezmleczna
Mam do Was prośbę, może wyda się banalna, ale jakiej margaryny bezmlecznej używacie (mała ma jakąś wysypkę i pediatra kazała mi odstawić wszelkie produkty mleczne), a ja właśnie wczoraj kupiłam trzy bochenki chleba (niestety z mlekem w składzie
). i tak już prawie nic nie jem, a tu jeszcze teraz muszę odstawić jogurty, serki i tego typu rzeczy.

Ja kupuję taką bezmleczną, jak się akurat w sklepie trafi. Z pamięci: Vita, Rama Olivio, Delma, Nova, Flora, Maryna do pieczenia, Planta do smażenia, na pewno jest tego więcej, tylko z pamięci trudno wymienić. Natomiast przyznam bez bicia, że nigdy jakoś nie pytałam producentów o ich bezglutenowość. W składzie nic na to nie wskazuje, no chyba że barwniki i aromaty - to jest niestety możliwe, a to, że ja to jem i jeszcze żyję, to nie jest niestety żaden dowód 

"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
Witaj, ja używam masła roślinnego MR. lub Ramę, nie zawierają w składzie mleka. Możesz się pocieszyć że eliminacja mleka jest u ciebie przejściowa. Wielu z nas nie może jeść nabiału, jajek, itp. Jogurt trudno zastąpić, ale serki możesz zastąpić serem sojowym wędzonym, różnymi pastami (najlepiej swojej roboty) i warzywkami na kanapkę. Ja kiedy przestałam jeść nabiał, zaczęłam jeść więcej ryb i warzyw. Ale szczerze- też mi brakuje nabiału. Najgorsze jest to, że większość produktów bezglutenowych zawiera w składzie mleko i jajka..
Sonka, zgadza się, tak właśnie napisałaś. Ale Nastka pisała o Ramie - pewnie też chodziło o olivio, ale napisane było tak, jakby każda Rama była bezmleczna...
A, przypomniało mi się, że bezmleczne były jeszcze Kama i Bona, nie mam pojęcia czy one jeszcze są w sprzedaży, bo jakoś nie widuję.
A, przypomniało mi się, że bezmleczne były jeszcze Kama i Bona, nie mam pojęcia czy one jeszcze są w sprzedaży, bo jakoś nie widuję.
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
oj jak dobrze mieć takie forum!!!! wpisałam w wyszukiwarkę margaryna bezmleczna i już gotowa recepta
Pewnie bym z głodu umarła gdyby nie Wy. Właśnie się dowiedziałam że istnieją bezmleczne margaryny! czyli wszelkie ciastka nie są jednak zabronione (oczywiście mówię tu o zrobionych przez samą siebie, żeby były pewne). Jeszcze tylko muszę znaleźć przepis na te bez białka jaj ale to już sobie poradzę. Jesteście wspaniali, często wspieram się na Waszych komentarzach

Pewnie bym z głodu umarła gdyby nie Wy. Właśnie się dowiedziałam że istnieją bezmleczne margaryny! czyli wszelkie ciastka nie są jednak zabronione (oczywiście mówię tu o zrobionych przez samą siebie, żeby były pewne). Jeszcze tylko muszę znaleźć przepis na te bez białka jaj ale to już sobie poradzę. Jesteście wspaniali, często wspieram się na Waszych komentarzach

- dorciap1975
- Forumowicz
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
Czy jest bezmleczna - to musisz sprawdzić sama czytając skład na opakowaniu, odpada wszystko, co ma związek z mlekiem, z serwatką w proszku włącznie. Bezmleczna margaryna może składać się tylko z utwardzonych tłuszczów roślinnych. Chyba że producent nie deklaruje, że jest bezmleczna i wtedy może sobie do niej wrzucić każdy tłuszcz, jak tylko sobie życzy:)dorciap1975 pisze:.Czy ta margaryna jest bezmleczna ,a co właściwie ma zawierać taka bezmleczna margaryna?
- Katarzyna35
- Aktywny Forumowicz