jeszcze raz o produktach - jaki olej?

Tutaj rozmawiamy o konkretnych produktach bezglutenowych i tych innych ;)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
beata
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: pn 19 sty, 2004 07:22
Lokalizacja: Legnica

jeszcze raz o produktach - jaki olej?

Post autor: beata »

Wybaczcie pytanie nowicjuszki - jakiego oleju uważacie bo lekarz mi polecił słonecznikowy jako bezpieczny. Czy tylko ten?
Marcin
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 57
Rejestracja: pn 19 sty, 2004 14:47
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Marcin »

Z punktu widzenia zawartosci glutenu wszystkie sa bezpieczne tj. slonecznikowy, rzepakowy, oliwa z oliwek, z pestek winogron, lniany. O jakims zapomnialem?
Najzdrowsza jest chyba oliwa extra vergine czyli pierwsze tloczenie, na zimno. Polecany jest tez olej lniany. Co do slonecznikowego to gdzieniegdzie mozna dostac olej Panenski, czeskiej produkcji, jest z tego co pamietam tloczony na zimno. Tylko jest znacznie trozszy :-)
Awatar użytkownika
anakon
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 609
Rejestracja: czw 08 sty, 2004 12:27
Lokalizacja: Warszawa

Re: jeszcze raz o produktach - jaki olej?

Post autor: anakon »

wydaje mi sie ze lekarz mial na mysli po prostu to ktory olej jest zdrowszy, ale to chyba jest problematyczne, jedne nadaja sie bardziej do smazenia, inne do salatek itd, ale sa bezglutenowe(nie slyszalam jeszcze o oleju z zyta.... :lol: )
Awatar użytkownika
dorciap1975
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 164
Rejestracja: sob 20 mar, 2010 14:52
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: dorciap1975 »

a olej ryżowy czy kukurydziany?
Syn Mateusz na diecie od lutego 2010
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 738
Rejestracja: czw 10 wrz, 2009 14:47
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: martini »

Do smażenia najlepszy jest ryżowy, bo ma najwyższą ze wszystkich temperaturę wrzenia - i faktycznie sprawdza się znakomicie, używam od roku, nie dymi się i nie przypala. W dodatku kompletnie nie ma smaku, więc jeśli potrzebujesz czegoś totalnie neutralnego do sałatki czy surówki, to jest w sam raz. Naprawdę od pierwszego użycia jestem gorącą polecaczką:)
Z kukurydzianym nie mam doświadczeń.
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 312
Rejestracja: śr 10 mar, 2010 13:07
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Jeli »

dorciap1975,
też używam ryżowego nawet do ciasta
wiolta
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 23
Rejestracja: ndz 28 lis, 2010 21:00
Lokalizacja: Bruksela

Post autor: wiolta »

Czy olej bawelniany,ktory uzywa sié do suszonych rodzynek i moreli-jest bezpieczny? :?:
kinga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 490
Rejestracja: pn 14 mar, 2005 11:30
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: kinga »

Ja również używam ryżowego, jest super :)
ODPOWIEDZ