jeszcze raz o produktach - jaki olej?
Moderator: Moderatorzy
jeszcze raz o produktach - jaki olej?
Wybaczcie pytanie nowicjuszki - jakiego oleju uważacie bo lekarz mi polecił słonecznikowy jako bezpieczny. Czy tylko ten?
Z punktu widzenia zawartosci glutenu wszystkie sa bezpieczne tj. slonecznikowy, rzepakowy, oliwa z oliwek, z pestek winogron, lniany. O jakims zapomnialem?
Najzdrowsza jest chyba oliwa extra vergine czyli pierwsze tloczenie, na zimno. Polecany jest tez olej lniany. Co do slonecznikowego to gdzieniegdzie mozna dostac olej Panenski, czeskiej produkcji, jest z tego co pamietam tloczony na zimno. Tylko jest znacznie trozszy :-)
Najzdrowsza jest chyba oliwa extra vergine czyli pierwsze tloczenie, na zimno. Polecany jest tez olej lniany. Co do slonecznikowego to gdzieniegdzie mozna dostac olej Panenski, czeskiej produkcji, jest z tego co pamietam tloczony na zimno. Tylko jest znacznie trozszy :-)
- anakon
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 609
- Rejestracja: czw 08 sty, 2004 12:27
- Lokalizacja: Warszawa
Re: jeszcze raz o produktach - jaki olej?
wydaje mi sie ze lekarz mial na mysli po prostu to ktory olej jest zdrowszy, ale to chyba jest problematyczne, jedne nadaja sie bardziej do smazenia, inne do salatek itd, ale sa bezglutenowe(nie slyszalam jeszcze o oleju z zyta.... )
- dorciap1975
- Forumowicz
- Posty: 164
- Rejestracja: sob 20 mar, 2010 14:52
- Lokalizacja: Biała Podlaska
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 738
- Rejestracja: czw 10 wrz, 2009 14:47
- Lokalizacja: Warszawa
Do smażenia najlepszy jest ryżowy, bo ma najwyższą ze wszystkich temperaturę wrzenia - i faktycznie sprawdza się znakomicie, używam od roku, nie dymi się i nie przypala. W dodatku kompletnie nie ma smaku, więc jeśli potrzebujesz czegoś totalnie neutralnego do sałatki czy surówki, to jest w sam raz. Naprawdę od pierwszego użycia jestem gorącą polecaczką:)
Z kukurydzianym nie mam doświadczeń.
Z kukurydzianym nie mam doświadczeń.