Witaminy Multi Tabs

Tutaj rozmawiamy o konkretnych produktach bezglutenowych i tych innych ;)

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Nastka »

Drifter pisze:Cóż myślałem że forum jest właśnie po to żeby uzyskiwać informacje, zwłaszcza, że odnośnie suplementów diety nie ma na forum zbyt wiele informacji, ale dobrze zapamiętam na przyszłość będę szukał informacji na własną rękę.
Nie ma co się urażać, bo to jest akurat opinia jednego użytkownika. Forum jest po to, żeby dyskutować, na ten temat również możemy podyskutować. To normalne, że ktoś pyta o produkt gdy nie jest go pewny.
Jednak jeśli producent zadaje sobie tyle trudu i pisze na opakowaniu że produkt nie zawiera glutenu, to robi to na jakiejś podstawie i bierze na siebie konsekwencje związane z tą deklaracją.
Idąc tym torem, jak wierzyć producentom, którzy nie piszą nic na temat glutenu na opakowaniu danego produktu, pozornie bezpiecznego mając w swojej ofercie produkty zbożowe? Jak ze spokojnym sumieniem zjeść kaszę gryczaną, na opakowaniu której nie ma informacji nt. glutenu, która może być zanieczyszczona pszenicą, itp..

Ale rozumiem, że celiacy mogą mieć różne okresy w diecie, i trzeba to zrozumieć:
1. Okres życia w nieświadomości (szablonowe płatki kukurydziane, wędliny, słodycze, itp.)
2. Okres oświecenia- odkrycie, że wszystko wokół nas może zawierać gluten- stan niezbędny by móc wychwycić zagrożenia, ale może prowadzić do przesadnej podejrzliwości i załamania- "nic nie mogę jeść".
3. Okres normalizacji (renesans :D )- znalezienie złotego środka- ostrożność, badanie, dociekliwość, ale nie popadanie w skrajności.
Okres pierwszy wolałabym nie nazywać średniowieczem, choć sama w nim byłam ;)

A wracając do Multi tabs ;), producent informuje również na swojej stronie, że produkt nie zawiera glutenu:
The Multi-tabs products are characterised by a superior taste, and the products do not contain artificial coloring, preservatives, gluten, lactose, milk protein, or glucose.
http://www.ferrosan.com/ferrosan/ferros ... EWB-5JMFU3
Obrazek
ODPOWIEDZ