Sporo produktów nie zawierających glutenu nie jest oznaczonych jako "bezglutenowe". Wiemy przecież z jakiego powodu, te badania procedury itd. są bardzo kosztowne. Ja staram się zawsze dodzwonić do producenta i zapytać, jeśli w składzie jest coś, co budzi mój niepokój. Jeśli nie mam pewności, czy produkt jest ok, po prostu nie kupuję.Beata Bylina pisze:Jeśli produkt nie jest oznaczony jako bezglutenowy ,to pewny nie jest
Chipsy, chrupki i inne
Moderator: Moderatorzy
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 72
- Rejestracja: czw 30 gru, 2004 21:23
- Lokalizacja: Warszawa
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Popieram.mama Mateusza pisze:[...]badania procedury itd. są bardzo kosztowne. Ja staram się zawsze dodzwonić do producenta i zapytać, jeśli w składzie jest coś, co budzi mój niepokój. Jeśli nie mam pewności, czy produkt jest ok, po prostu nie kupuję.
Jest to najlepszy i najprostszy sposób chroniący przed paranoją.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Witam wszystkich formułowiczów i zjadaczy chipsów. Ja jestemwielką fanka chipsów, niestety tylko innego rodzaju, a mianowicie chipsów bananowych oraz owoców suszonych (min. brzoskwinie, papaja, gruszki, itp). Chciałabym się was doradzić, czy takie owoce zawierają gluten, gdyż przeczytałam na forum, jak jedna kobitka dała dziecku chipsy bananowe i ten dzieciaczek dostał objawy celiakowe. Ponadto ja niestety tez ostatnio niedomagałam po bananach-ale myślałam, że to może być spowodowane tym, iż są one smażone.
Poza tym na stronie Finaxu przeczytałam, że bezglutki nie powinny jeść owoców preparowanych z dodatkiem skrobi-co to są te owoce preparowane?! Jeżeli jest ktoś zorientowany w tym temacie to proszę odpiszcie-zdesperowana Meg.
Poza tym na stronie Finaxu przeczytałam, że bezglutki nie powinny jeść owoców preparowanych z dodatkiem skrobi-co to są te owoce preparowane?! Jeżeli jest ktoś zorientowany w tym temacie to proszę odpiszcie-zdesperowana Meg.
No cóż, do wielu owoców suszonych dodaje się skrobię (czytaj: mąkę pszenną), jako substancję zapobiegającą sklejaniu produktu. Często stosuje się też wybielanie chlorem (!), zwłaszcza bananów i jabłek. Zwłaszcza te tańsze, gorszej jakości są mocno podejrzane. Jedyną radą, jaką mogę udzielić, to taka, żebyś kupowała owoce dobrej jakości, w sklepach ze zdrową żywnością. Stosowanie płynu Lugola jako wykrywacza skrobi nic nie pomoże, bo wszystkie owoce zawierają skrobię (oczywiście bezglutenową). Pozdrawiam.
Drążąc jeszcze ten temat to mam nowe newsy, mianowicie dzwoniłam do centrum, w którym robili mi badania aby dowiedzieć się coś na temat tego suszu. Pani z która rozmawiałam udzieliła mi takiej oto odpowiedzi, iż jabuszka chińskie (takie jasne, które wyglądem przypominają cukierki pinkowe) zawierają gluten. Ponadto gluten zawierają banany suszone (bardzo dużą ilość) ananasy suszone (w kostce, w plastrach, kolorowe),papaja i wszelkie barwione.
Natomiast do bezpiecznych zaliczamy: rodzynki, śliwki, morele suszone oraz brzoskwinie, gdyż pochodzą z tej samej grupy co morele. Niestety pani niebyła pewna, czy np: gruszki kandyzowane suszone go zawierają.
W związku z tym jestem bardzo zła na siebie, że cały czas nieświadomie się trułam i że moja dieta w cale nie była bezglutenowa-ale to tylko mała dygresja. Pozdro Meg.
Natomiast do bezpiecznych zaliczamy: rodzynki, śliwki, morele suszone oraz brzoskwinie, gdyż pochodzą z tej samej grupy co morele. Niestety pani niebyła pewna, czy np: gruszki kandyzowane suszone go zawierają.
W związku z tym jestem bardzo zła na siebie, że cały czas nieświadomie się trułam i że moja dieta w cale nie była bezglutenowa-ale to tylko mała dygresja. Pozdro Meg.
Teresko,Tereska pisze:Magdalenko czekam już ponad tydzień na odpowiedź od firmy jaki dodają sos sojowy do tych Rizo i do dzisiaj nie mam odpowiedzi wysłałam im e-meila , a wiem że sosy sojowe to są z dodatkiem mąki .
i co, odpisali ci z Good Fooda? Bo mnie w końcu tak



Zobacz tu: viewtopic.php?t=757&highlight=
Mam nadzieję, że nie zostanie to uznane za zaśmiecanie forum, ale informacje o Rizo były w 3 różnych wątkach, i we wszystkich właśnie dopisałam swój komentarz. Sorry, ale jestem dziś wściekła na Good Food. I na myśl o tym, że ktoś może w dobrej wierze karmić tymi chrupkami dzieci z celiakią, robię się wściekła jeszcze bardziej.
Re: Chipsy, chrupki i inne
Taaak ostatnio jak kupowałem chipsy firmy juz nie podam bo za dużo przewalilem to rekordzista miał w składzie (zwykłe solone) make pszenną, bułke tartą, kruszone suchary oraz gluten pszenny
Co ciekawe chipsy to przeciez krojone ziemniaki tłuszcz i przyprawy to teraz powinni podawac ze to są chipsy bez ziemniaczane
Sam kiedyś robiłem ale kiepsko wychodziły
Co ciekawe chipsy to przeciez krojone ziemniaki tłuszcz i przyprawy to teraz powinni podawac ze to są chipsy bez ziemniaczane
Sam kiedyś robiłem ale kiepsko wychodziły
Na diecie od 1979r
- vixi
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 831
- Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
no i właśnie to jest świństwo najgorszej miary bo potem nagle okazuje się że wyrzekając się wielu żywieniowych składników i odmawiając sobie smakołyków - jednak i tak nie trzymamy diety przez tak nieuczciwych producentów - chyba żaden z nich nie ma dziecka chorego na celiakię albo nikogo w rodzinie takiego... jestem szczerze oburzona ale mam nadzieję, że to nie będzie walka z wiatrakami...
Chciałam dodać coś w temacie chipsów
Poniżej odpowiedż jaką otrzymalam z firmy De Care z w-wy ( dystrybutor ) w sprawie pytanie o dokładny skład pod kąem bezglutków dla Chipsów Casa Fiesta Auithentic Tortilla Chips Natutural , których producentem jest Bruce Foods Europe B.V. w Holandii
I pomimo asekuranctwa w końcówce odpowiedzi uważam ,że jeśli jest to prawda ,że pisali do producenta , to mogą być jedynie śładowe ilośći ze względu na wspólne linie produkcyjne. W tym miejscu rodzi się pytanie czy te zanieczyszczenia glutenem wynikjace np. tylko ze wspólnej linii produkcyjnej mieścić się mogą w granicach naszych doipuszczalnych norm . Co uwżacie ? Aha jesze jedno. Zaraz poszukam kontaktu z producentem i zadam pytanie wprost - bez pośredników . Zobaczymy czy odpowiedż będzie zbieżna....
Szanowna Pani Grażyno,
Dziękujemy bardzo za cenną uwagę. Odtąd baczniej będziemy przyglądać się naszym produktom pod tym względem.
W odpowiedzi na Pani pytanie, informuję, iż w sprawie produktu "Authentic Tortilla Chips - Natural" kontaktowałam się z producentem. Uzyskałam odpowiedź, iż - zgodnie z tym, co znajduje się na opakowaniu - produkt składa się tylko z: mąki kukurydzianej, oleju roślinnego i soli. Producent oświadczył także, iż produkt nie zawiera żadnych alergentów tj. gluten, mleko/laktoza, soja/rośliny strączkowe, seler, sezam, musztarda, orzechy, jajka, ryby. My, jako dystrybutor - nie możemy jednak zagwarantować, że pomimo tego, co podał nam producent - produkt nie będzie zawierał śladowych ilości mąki, ponieważ firma produkuje także inne produkty, zawierające mąkę.
Best regards,
Małgorzata Powirska
mailto:decare@decare.pl
Thursday, September 7, 2006, 1:24:14 PM, you wrote:
>
Szanowni Państwo,
Moje pytanie dotyczyć będzie chipsów np. "Authentic Tortilla Chips - Natural" dla ktorych skład podany jest: maka kukurydziana, soł , olej rosłinny ( nalepka w języku polskim .
W języku ang - nadruk oryginalny - groung corn ( 75%) vegetable oil,
Precyzująć moje pytanie jest następujące czy chipsy te moga bezpiecznie spożywać osoby bedące na diecie bezgliutenowej. Dieta ta charakteryzuje się zakazem spożywanie produktów zawierających w swoim składzie białka takich popularnych zbóż jak: pszenica, owies, jeczmień ,żyto w tym także skrobi będących pochodną tychże zbóż .
czytając skład produktu w originale zastanawia mnie co praktycznie oznacza owe 75% i co stanowi pozostałe 25% składu produktu. Jeżeli nie jest możliwe podanie przez Państwa jednoznacznej odpowiedzi mam gorącą prośbę o wysłanie powyższeo zapytania do producenta lub podanie mi adresu mailowego lub jakichkolwiek danych producenta , do którego mogłaby skierować zapytanie. Problem ten dotyczy szerokiej grupy osób w Polsce, które zmuszone są do rygorystycznego przestrzegania diety bezglutenowej.
Jeśli mozliwym jest wskazanie produktów z Państwa ofert, które mogłyby być bezpiecznie spożywane przez osoby na diecie bezglutenowej będę zobowiązana za ich wskazania.
Z poważaniem,
Grażyna Jastrzębska
[ Dodano: Pią 08 Wrz, 2006 17:23 ]
Ostatnio drążyłam conieco temat chipsów ( jako mama 11 --latki
)
Zdałam też pytanie firmie Star Foods dot. chipsów solonych , w których składzie pisze ni mniej ni więcej:"ziemniaki, olej roślinny , sól)
Poniżej odpowiedź
Moim zdaniem - można wierzyć - jedynie pozostaje kwestia zaneczyszczeń na liniach produkcyjnych .....
Szanowna Pani,
Chipsy solone są bezpieczne (wolne od alergenów)
Poniżej wymieniłem inne produkty nie zawierające glutenu zbóż:
Pop corn
solony
Mr Snaki
orzechowe - uwaga zawierają orzechy arachidowe, które są silnym alergenem.
Hyper
serowe
Maczugi
serowe
MR Snaki Torpedos
serowe
MR Snaki
cebulowe
Biedronka
cebulowe
Maczugi
cebulowe
Pozdrawiam,
Adam Ciesielski
--------------------------------------------------------------------------------
Subject: zapyatanie o sklad produktu chipsy solone
Szanowny Pnie ,
Moje zapytanie dotyczyć będzie produktu CHIPSY SOLONE ( skład: ziemniaki, olej roślinny, sól)
Otóż chciałam się upewnić czy produkt ten może być spożywany bezpiecznie przez osoby będące na diecie bezglutenowej. W diecie tej obowiązuje zakaz spożywania produktów posiadających w swoim składzie białka takich popularnych zboż jak: pszenica, owies, jęczmień , żyto ( w tym również zagęstniki i skrobie będące ich pochodnymi)
Czytając skład na opakowaniu produkt wydaje mi się bezpieczny ale proszę na wszelki wypadek o potwierdzenie.
Pozdrawiam,
Grażyna Jastrzębska
P.s. Jeśli to możliwe proszę o podanie które jeszcze produkty Państwa firmy mogłyby bezpiecznie spożywać osoby będące na diecie bezglutenowej.
Poniżej odpowiedż jaką otrzymalam z firmy De Care z w-wy ( dystrybutor ) w sprawie pytanie o dokładny skład pod kąem bezglutków dla Chipsów Casa Fiesta Auithentic Tortilla Chips Natutural , których producentem jest Bruce Foods Europe B.V. w Holandii
I pomimo asekuranctwa w końcówce odpowiedzi uważam ,że jeśli jest to prawda ,że pisali do producenta , to mogą być jedynie śładowe ilośći ze względu na wspólne linie produkcyjne. W tym miejscu rodzi się pytanie czy te zanieczyszczenia glutenem wynikjace np. tylko ze wspólnej linii produkcyjnej mieścić się mogą w granicach naszych doipuszczalnych norm . Co uwżacie ? Aha jesze jedno. Zaraz poszukam kontaktu z producentem i zadam pytanie wprost - bez pośredników . Zobaczymy czy odpowiedż będzie zbieżna....
Szanowna Pani Grażyno,
Dziękujemy bardzo za cenną uwagę. Odtąd baczniej będziemy przyglądać się naszym produktom pod tym względem.
W odpowiedzi na Pani pytanie, informuję, iż w sprawie produktu "Authentic Tortilla Chips - Natural" kontaktowałam się z producentem. Uzyskałam odpowiedź, iż - zgodnie z tym, co znajduje się na opakowaniu - produkt składa się tylko z: mąki kukurydzianej, oleju roślinnego i soli. Producent oświadczył także, iż produkt nie zawiera żadnych alergentów tj. gluten, mleko/laktoza, soja/rośliny strączkowe, seler, sezam, musztarda, orzechy, jajka, ryby. My, jako dystrybutor - nie możemy jednak zagwarantować, że pomimo tego, co podał nam producent - produkt nie będzie zawierał śladowych ilości mąki, ponieważ firma produkuje także inne produkty, zawierające mąkę.
Best regards,
Małgorzata Powirska
mailto:decare@decare.pl
Thursday, September 7, 2006, 1:24:14 PM, you wrote:
>
Szanowni Państwo,
Moje pytanie dotyczyć będzie chipsów np. "Authentic Tortilla Chips - Natural" dla ktorych skład podany jest: maka kukurydziana, soł , olej rosłinny ( nalepka w języku polskim .
W języku ang - nadruk oryginalny - groung corn ( 75%) vegetable oil,
Precyzująć moje pytanie jest następujące czy chipsy te moga bezpiecznie spożywać osoby bedące na diecie bezgliutenowej. Dieta ta charakteryzuje się zakazem spożywanie produktów zawierających w swoim składzie białka takich popularnych zbóż jak: pszenica, owies, jeczmień ,żyto w tym także skrobi będących pochodną tychże zbóż .
czytając skład produktu w originale zastanawia mnie co praktycznie oznacza owe 75% i co stanowi pozostałe 25% składu produktu. Jeżeli nie jest możliwe podanie przez Państwa jednoznacznej odpowiedzi mam gorącą prośbę o wysłanie powyższeo zapytania do producenta lub podanie mi adresu mailowego lub jakichkolwiek danych producenta , do którego mogłaby skierować zapytanie. Problem ten dotyczy szerokiej grupy osób w Polsce, które zmuszone są do rygorystycznego przestrzegania diety bezglutenowej.
Jeśli mozliwym jest wskazanie produktów z Państwa ofert, które mogłyby być bezpiecznie spożywane przez osoby na diecie bezglutenowej będę zobowiązana za ich wskazania.
Z poważaniem,
Grażyna Jastrzębska
[ Dodano: Pią 08 Wrz, 2006 17:23 ]
Ostatnio drążyłam conieco temat chipsów ( jako mama 11 --latki

Zdałam też pytanie firmie Star Foods dot. chipsów solonych , w których składzie pisze ni mniej ni więcej:"ziemniaki, olej roślinny , sól)
Poniżej odpowiedź
Moim zdaniem - można wierzyć - jedynie pozostaje kwestia zaneczyszczeń na liniach produkcyjnych .....
Szanowna Pani,
Chipsy solone są bezpieczne (wolne od alergenów)
Poniżej wymieniłem inne produkty nie zawierające glutenu zbóż:
Pop corn
solony
Mr Snaki
orzechowe - uwaga zawierają orzechy arachidowe, które są silnym alergenem.
Hyper
serowe
Maczugi
serowe
MR Snaki Torpedos
serowe
MR Snaki
cebulowe
Biedronka
cebulowe
Maczugi
cebulowe
Pozdrawiam,
Adam Ciesielski
--------------------------------------------------------------------------------
Subject: zapyatanie o sklad produktu chipsy solone
Szanowny Pnie ,
Moje zapytanie dotyczyć będzie produktu CHIPSY SOLONE ( skład: ziemniaki, olej roślinny, sól)
Otóż chciałam się upewnić czy produkt ten może być spożywany bezpiecznie przez osoby będące na diecie bezglutenowej. W diecie tej obowiązuje zakaz spożywania produktów posiadających w swoim składzie białka takich popularnych zboż jak: pszenica, owies, jęczmień , żyto ( w tym również zagęstniki i skrobie będące ich pochodnymi)
Czytając skład na opakowaniu produkt wydaje mi się bezpieczny ale proszę na wszelki wypadek o potwierdzenie.
Pozdrawiam,
Grażyna Jastrzębska
P.s. Jeśli to możliwe proszę o podanie które jeszcze produkty Państwa firmy mogłyby bezpiecznie spożywać osoby będące na diecie bezglutenowej.
Gaga