Proszę zamieść listę w nowym wątku, żeby wszyscy mogli z niej skorzystaćGosiaM pisze:Firma Nestle przysłała mi wykaz wszystkich swoich produktów, jakby ktoś chciał to mogę wysłać.
LODY - wolno spożywać???
Moderator: Moderatorzy
- vixi
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 831
- Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
firma nestle owszem jest ok i raczej wiedzą co to celiakia ale pomimo tego pogłębiają mit - napisali o dzieciach na celiakii - a przecież już dawno wiadomo , że to nie choroba wieku dziecięcego...
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 866
- Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
- Lokalizacja: Wrocław
Sprawdzałam w Produktach - Nestle, dokładnie taką samą listę zamieściła Salcia. Zapraszam wszystkich zainteresowanych tam.
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Zobaczcie jakie trendy bezglutenowe mają Włochy, tylko pozazdrościć..
http://www.lody.com.pl/news/news.asp?ID=135
A tu lody sojowe: http://www.mec3.it/default.asp?id=1887 Polscy producenci lodów, prosimy o lody sojowe!!
http://www.lody.com.pl/news/news.asp?ID=135
A tu lody sojowe: http://www.mec3.it/default.asp?id=1887 Polscy producenci lodów, prosimy o lody sojowe!!
W Sienie, nie ma lodów bg, za to we Florencji udało mi się takowe, ale tylko owocowe, znaleźć. Zawsze coś
[ Dodano: Wto 25 Wrz, 2007 10:54 ]
A co do lodów Koral, to ja im nie ufam. Czuję się po nich wręcz FATALNIE
//moderowane przez Rafal_tata: literówki
[ Dodano: Wto 25 Wrz, 2007 10:54 ]
A co do lodów Koral, to ja im nie ufam. Czuję się po nich wręcz FATALNIE
//moderowane przez Rafal_tata: literówki
Ostatnio zmieniony wt 25 wrz, 2007 17:02 przez huilisti, łącznie zmieniany 1 raz.
Pytanie nie do końca dobrze postawione - gałkowe tak, ale zależy jakiej firmy. Grycan twierdzi, że robi bezglutenowe i można dostać w plastikowym pojemniczku ( nie trzeba nosić własnych wafelków), ale.... Zdarza się, że te lody są bardzo "efektownie" przybrane właśnie waflami i in. ciastkami, więc nakładającym trzeba patrzeć na ręce. Ale generalnie - polecam.mamusia2 pisze:czy lody gałkowane można jeść?
Ostatnio zmieniony pn 09 lut, 2009 18:44 przez kabran, łącznie zmieniany 1 raz.
kabran dziękuję Ci za odpowiedź Tak - Kacperek ma taką dietę zaleconą- nie wiem dlaczego ale z tego co tutaj wyczytałam na forum to niektórym chorym na początku diety bg zalecają również dietę bezmleczną i to chyba dlatego. Pojadę do lekarza to zapytam . Mam nadzieje jednak że do lata będzie mógł już jeść produkty mleczne w tym lody choćby te Grycan
W tym tygodniu pisałam do dwóch firm (Algida i Koral) co do "glutenowości" ich produktów. Dziś dostałam odpowiedź od jednej z nich tyle, że nie podpisali jaka to firma, chociaż z wcześniejszego postu widać, że to od firmy Koral. Oto co mi napisali:
Szanowna Pani!
Gluten występuje najczęściej w dodatkach stosowanych przy produkcji lodów i są to: biszkopty, wafelki, rożki waflowe, sosy owocowe, a także masa lodowa kawowa [zawierająca w swym składzie ekstrakt kawy zbożowej], dlatego też tych lodów nie należy spożywać.
Wiele osób chorych na celikię obawia się syropu skrobiowego stosowanego do produkcji lodów. Otóż w oparciu o istniejącą wiedzę i doświadczenie mogę stwierdzić, że nie zawierają one glutenu.
Pochodzi on z takich źródeł jak: ziemniak, kukurydza, albo pszenica, ale w przypadku pszenicy producent deklaruje,że jest on bezglutenowy z uwagi na to, że gluten został w procesie produkcji usunięty (potwierdzone badaniami w Zakładzie Immunologii Klinicznej w Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie).
Najbezpieczniejsze dla osób chorych na celiakię są lody wodne typu: Lulek, Smykuś, Świderek, Frutti, bowiem są one produkowane na oddzielnej hali produkcyjnej (nie ma zagrożenia zabrudzenia krzyżowego).
W przypadku jakichkolwiek wątpliwości i pytań proszę o kontakt.
Z poważaniem
Dział Technologii:
Bogumiła Panek
Szanowna Pani!
Gluten występuje najczęściej w dodatkach stosowanych przy produkcji lodów i są to: biszkopty, wafelki, rożki waflowe, sosy owocowe, a także masa lodowa kawowa [zawierająca w swym składzie ekstrakt kawy zbożowej], dlatego też tych lodów nie należy spożywać.
Wiele osób chorych na celikię obawia się syropu skrobiowego stosowanego do produkcji lodów. Otóż w oparciu o istniejącą wiedzę i doświadczenie mogę stwierdzić, że nie zawierają one glutenu.
Pochodzi on z takich źródeł jak: ziemniak, kukurydza, albo pszenica, ale w przypadku pszenicy producent deklaruje,że jest on bezglutenowy z uwagi na to, że gluten został w procesie produkcji usunięty (potwierdzone badaniami w Zakładzie Immunologii Klinicznej w Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie).
Najbezpieczniejsze dla osób chorych na celiakię są lody wodne typu: Lulek, Smykuś, Świderek, Frutti, bowiem są one produkowane na oddzielnej hali produkcyjnej (nie ma zagrożenia zabrudzenia krzyżowego).
W przypadku jakichkolwiek wątpliwości i pytań proszę o kontakt.
Z poważaniem
Dział Technologii:
Bogumiła Panek
Jeśli ktoś mieszka w 3Mieście to polecam pyszne lody sorbetowe i na bazie mleka ryżowego bądź sojowego słodzone ksylitolem, syropem z agawy, fruktozą lub cukrem trzcinowym, do których można sobie zażyczyć wafelek bezglutenowy. Lody są sprzedawane na wagę i dowożone do domu przez właściciela lodziarni w Sopocie - przesympatycznego Giuseppe. Lodziarnia jest póki co zamknięta, możliwe, że od marca będzie otwarta. Dla zainteresowanych podaję link - http://www.gelatibeppe.pl/
Polecam zwłaszcza lody gianduia, czekoladowe, pistacjowe, truskawkowe. Nie polecam waniliowych. Z ciekawostek są też lody buraczkowe i marchewkowe.
Polecam zwłaszcza lody gianduia, czekoladowe, pistacjowe, truskawkowe. Nie polecam waniliowych. Z ciekawostek są też lody buraczkowe i marchewkowe.
Dziś mój mąż przyniósł do domu lody Grycan sorbetowe mango i malinowe - wklejam skład z opakowania:
mango 49% lub maliny 45%, woda, cukier, glukoza, ziemniaczany syrop glukozowy, stabilizatory i zagęstniki (guma guar, guma ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego), regulator kwasowości (kwas cytrynowy).
Produkt może zawierać śladowe ilości mleka, jaj, migdałów, pistacji, orzechów włoskich, laskowych i arachidowych.