jestem jeszcze zupełnie nowa (i zielona) jeśli chodzi o celiakię i wszystko z nią związane, diagnozę dostałam niecały miesiąc temu.
Chciałam zapytać o serki śmietankowe Piątnicy, te smakowe warianty, bo wiem, że różnie z tym bywa. W składzie widnieje "aromat". Nie ma żadnego dopisku o glutenie, nie jest też sprecyzowane jaki to aromat. Znalazłam temat o Piątnicy tutaj na forum (z 2012 roku, więc mało aktualne informacje) i w odpowiedzi na mail od jednego z użytkowników było napisane, że produkty tej firmy są wolne od glutenu, mało tego, posiadają atesty. Czytałam na blogu Bezglutenowej Mamy, że dużym firmom można ufać.
Czy mogę jeść te serki? Może wy je jecie? Może jecie inne produkty albo macie doświadczenie z produktami, które w składzie mają po prostu "aromaty"? Ktoś, coś, cokolwiek? Jestem w tym strasznie zagubiona, boję się jeść cokolwiek, bo wszędzie może czaić się ten gluten.
Wiem, że nabiał naturalny jest bezpieczny, chodzi mi specyficznie o te smakowe produkty.
Dzięki i przepraszam jeśli już istnieje taki albo podobny temat, gdzie mogłam znaleźć odpowiedź, jestem nowa na forum i nie za bardzo jeszcze to wszystko ogarniam
