Vegeta light i Vegeta ziołowa firmy PODRAVKA
Moderator: Moderatorzy
Vegeta light i Vegeta ziołowa firmy PODRAVKA
Czy przyprawy Vegeta light i vegeta ziołwa firmy PODRAVKA są bezpieczne?Producent pisze ,ze nie zawierają glutenu.Czy ktos wie coś na ten temat?
Cześć Danutka.
Ja, kiedy się dowiedziałam, że mój synek ma celiakie wyrzuciłam wszystkie przyprawy zawierające glutaminian sodu w tym także vegetę. W to miejsce kupiłam bulion wegetariański firmy ``Drobdar`` w sklepie z żywnością bezglutenową. Na opakowaniu nie
ma przekreślonego kłosa, ale czytając skład raczej nic nie wzbudza podejrzeń (warzywa suszone, sól, przyprawy, naturalne aromaty). Smak jest trochę inny niż vegety ale też niezły.
Ja, kiedy się dowiedziałam, że mój synek ma celiakie wyrzuciłam wszystkie przyprawy zawierające glutaminian sodu w tym także vegetę. W to miejsce kupiłam bulion wegetariański firmy ``Drobdar`` w sklepie z żywnością bezglutenową. Na opakowaniu nie
ma przekreślonego kłosa, ale czytając skład raczej nic nie wzbudza podejrzeń (warzywa suszone, sól, przyprawy, naturalne aromaty). Smak jest trochę inny niż vegety ale też niezły.
Na diecie od 15.03.2011
ja w ogóle nie używam żadnych przypraw mieszanych typu vegata, podravka, itp. to tylko sztuczne smaki! lepiej używać wszelkich ziół, choćby suszonych. a konkretnie - co do vegety - to opcja szukaj i cos będzie 8)
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 866
- Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
- Lokalizacja: Wrocław
ja też nie używam, wolę czyste przyprawy.koteczek pisze:ja w ogóle nie używam żadnych przypraw mieszanych typu vegata, podravka
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- anakon
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 609
- Rejestracja: czw 08 sty, 2004 12:27
- Lokalizacja: Warszawa
O Podravce obszerna informacja jest na innym watku. Zapraszam do zapoznania sie bo jest to jedna z obszerniejszych odpowiedzi producentow nt produktu:
topics3/vegeta-vt241.htm
topics3/vegeta-vt241.htm
Re: Vegeta light i Vegeta ziołowa firmy PODRAVKA
Informacje o vegecie light przeczytałam zdaje mi sie w "mamo to ja", pisza tam, ze nie zawiera glutaminianu sodu. Ale jeszcze nie udało mi sie jej kupic, prawde powiedziawszy nie miałam okazji żeby dobrze się za nią rozglądnąć:) Ale mam nadzieję, że jest bezpieczna, znaczy nie zawiera tego spornego glutaminianu sodu i ze nareszcie będę mogła spokojnie doprawiac sobie (raczej mężowi:) potrawki:)danutka pisze:Czy przyprawy Vegeta light i vegeta ziołwa firmy PODRAVKA są bezpieczne?Producent pisze ,ze nie zawierają glutenu.Czy ktos wie coś na ten temat?
[ Dodano: Czw 25 Sty, 2007 21:59 ]
Właśnie dzisiaj kupiłam vegetę light, pisze na niej że nie zawiera glutaminianu sodu oraz glutenu:) Nareszcie:)
"Składniki: sól kuchenna, suszone warzywa 30% (marchew, pasternak, cebula, ziemniaki, seler, por, papryka, natka pietruszki), fruktoza, przyprawy, substancje wzmacniajace smak i zapach (inozynian disodowy, guanylan diodowy), barwnik (ryboflawina)."
"Zawiera fruktozę, nie zawiera glutaminianu sodu, nie zawiera laktozy, bez glutenu, produkt może byc używany przez wegetarian".
Męzulek już dzisiaj doprawił sobie nią potrawkę
UWAGGGAAA!!!!!!
Dzisiaj będąc w sklepie, zobaczyłem jedno podravka Vegeta pikantna, ma napisane BEZ GLUTENU a w składzie jest glutaminian sodu???????? Może ktoś napisać do Podravk i poprawić
ich !!
ich !!
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
hint:
6 postów wyżej
autor: anakon
Wysłany: Czw 19 Paź, 2006 08:32
kliknąć w te zielone literki...
6 postów wyżej
autor: anakon
Wysłany: Czw 19 Paź, 2006 08:32
kliknąć w te zielone literki...
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
re_mike - ja nie widzę różnicy, zwalasz robotę na innych.
Co do glutaminianu nadal uważam, że warto użyć wyszukiwarki i poczytać, co już na Forum o tym napisano. Ale niech tam... Nazwa "glutaminian" pochodzi od aminokwasu kwasu glutaminowego, a nie od glutenu. To dość powszechne wśród bezglutenowców nieporozumienie. Kwas glutaminowy to jeden z 20 aminokwasów tworzących białka. Organizm człowieka może go sam wytwarzać. I wytwarza nawet w duzych ilościach, najwięcej znajduje się bodajże w korze mózgowej, jest neurotransmiterem. Itd.
To tyle o tym... Jeśli chcesz pisać do Podravki, to nie po to, aby ich poprawiać, ale raczej z zapytaniem o sposób produkcji ich glutaminianu. Osobiście uznaję glutaminian sody (tak jak i inne polepszacze) za truciznę i dobrowolnie go nie jadam. Żadnej Vegety nie używam. Temat jest mi obojętny.
Co do glutaminianu nadal uważam, że warto użyć wyszukiwarki i poczytać, co już na Forum o tym napisano. Ale niech tam... Nazwa "glutaminian" pochodzi od aminokwasu kwasu glutaminowego, a nie od glutenu. To dość powszechne wśród bezglutenowców nieporozumienie. Kwas glutaminowy to jeden z 20 aminokwasów tworzących białka. Organizm człowieka może go sam wytwarzać. I wytwarza nawet w duzych ilościach, najwięcej znajduje się bodajże w korze mózgowej, jest neurotransmiterem. Itd.
http://www.food-info.net/pl/intol/msg.htmProdukcja glutaminianu sodu na skalę handlową rozpoczęła się w roku 1909. W przeszłości był wytwarzany poprzez hydrolizę naturalnego białka np. pszenicznego i sojowego. Obecnie, produkcja glutaminianu sodu opiera się na fermentacji bakteryjnej. Bakterie (Corynebacterium glutamicus) są hodowane na płynnej pożywce zawierającej cukry, melasę lub skrobię. Bakterie wytwarzają i wydzielają kwas glutaminowy do pożywki. Kwas glutaminowy jest następnie wydzielany przez filtrację, oczyszczany i zamieniany przez neutralizację do glutaminianu sodu. Po dodatkowym oczyszczaniu, krystalizacji i wysuszeniu, glutaminian sodu w postaci białego proszku jest stosowany jako substancja wzmacniająca smak.
To tyle o tym... Jeśli chcesz pisać do Podravki, to nie po to, aby ich poprawiać, ale raczej z zapytaniem o sposób produkcji ich glutaminianu. Osobiście uznaję glutaminian sody (tak jak i inne polepszacze) za truciznę i dobrowolnie go nie jadam. Żadnej Vegety nie używam. Temat jest mi obojętny.
Ostatnio zmieniony wt 17 kwie, 2007 08:54 przez kabran, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
No to jeszcze coś na temat glutaminianu:
topics3/co-to-jest-glutaminian-sodu-i-c ... .htm#18415
oczywiście sugeruję, żeby dyskusję na ten temat prowadzić w tamtym wątku
topics3/co-to-jest-glutaminian-sodu-i-c ... .htm#18415
oczywiście sugeruję, żeby dyskusję na ten temat prowadzić w tamtym wątku
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia