Test żywności płynem Lugola - wykrywa skrobię, nie gluten!
Moderator: Moderatorzy
jagoda pisze:A czy ktoś sprawdza żywnosc płynem lugola?? jesli jest wolny od glutenu to plyn nie zmienia barwy (jest bursztynowy) a jeśli w żywnosci jest gluten to zmienia kolor na czarny.
Nie jest to prawdą!!! Żywność zmienia barwą pod wpływem płynu lugola jeśli jest w niej skrobia, jakakolwiek. Kukurydziana, ziemniaczana, albo pszenna. Jeśli żywność zabarwia się pod wpływem płynu lugola pozwala nam to jedynie podejrzewać, że jest w niej gluten, bo być może skrobia, która jest w składziej tej żywności jest skrobią przenną.
I gwoli ścisłości - to nie płyn zmienia barwę (na czarną), tylko żywność nim potraktowana.
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Na diecie od stycznia 2006
Na diecie od stycznia 2006
No na Litość!!!
Odkąd płyn Lugola wykrywa gluten!!! Gdyby istniał taki odczynnik, który wykrywa gluten - wszyscy bylibyśmy szczęśliwi i nie potrzebne byłyby wbadania konsumenckie. Jak nie wiesz, to nie pisz, bo wprowadzasz ludzi w błąd. Płyn Lugola wykrywa skrobię! Każdą, w tym i glutenową (czyli np. z pszenicy). Używa się go do wykrywania skrobi w produktach spożywczych, w których skrobii być nie powinno (np. w wędlinach). Glutenu nie wykryjesz bez specjalistycznych badań.
OT dawno się tak nie wkurzyłam...

OT dawno się tak nie wkurzyłam...
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 866
- Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
- Lokalizacja: Wrocław
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- mr.kwiatek
- Forumowicz
- Posty: 142
- Rejestracja: czw 18 sty, 2007 23:54
- Lokalizacja: Opole/Wrocław
Mam pewne wątpliwości co do wiarygodności testów płynem Lugola... Ostatnio skropiłem surową kiełbasę i płyn nic nie wykazał, po jej ugotowaniu w zwykłej wodzie po teście pokazały sie czarne plamy...
Drugie pytanie, to czy są produkty, które zawierają gluten, a nie zawierają skrobii? jesli tak to badanie tym płynem zupełnie traci sens...
Poza tym wkropiłem płyn do kilku rodzajów wódek zbożowych - w rzadnej kolor sie nie zmienił - czy to znaczy, że te wódki są "bezpieczne" czy płyn znowu nie spełnia swojego zadania...?
Drugie pytanie, to czy są produkty, które zawierają gluten, a nie zawierają skrobii? jesli tak to badanie tym płynem zupełnie traci sens...
Poza tym wkropiłem płyn do kilku rodzajów wódek zbożowych - w rzadnej kolor sie nie zmienił - czy to znaczy, że te wódki są "bezpieczne" czy płyn znowu nie spełnia swojego zadania...?
Auć...mr.kwiatek pisze: Drugie pytanie, to czy są produkty, które zawierają gluten, a nie zawierają skrobii? jesli tak to badanie tym płynem zupełnie traci sens...


Na temat alkoholu i zwartości glutenu w alkoholu (choć ty chciałeś wykrywać skrobię w wódcemr.kwiatek pisze:Poza tym wkropiłem płyn do kilku rodzajów wódek zbożowych - w rzadnej kolor sie nie zmienił - czy to znaczy, że te wódki są "bezpieczne" czy płyn znowu nie spełnia swojego zadania...?



Ostatnio zmieniony ndz 18 lut, 2007 21:49 przez Ola*, łącznie zmieniany 1 raz.
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Na diecie od stycznia 2006
Na diecie od stycznia 2006
- mr.kwiatek
- Forumowicz
- Posty: 142
- Rejestracja: czw 18 sty, 2007 23:54
- Lokalizacja: Opole/Wrocław
Droga Olu, mam wrażenie że to jednak Ty nie zrozumiałaś mojego pytania - ze jesli jest skrobia to może być gluten to wiem ale mi chodziło o rzecz odwrotną... zastanawiałem sie czy istnieje sytuacja ze jest gluten a nie ma skrobi.
Co do alkoholi to dość dokładnie przestudiowałem temat i szczerze mówiąc po kilku godzinach "wnikliwej analizy" stwierdzam ze dalej nic nie wiem ale tu nie o to mi chodziło... napisałem o teście z alkoholem zeby podważyć albo potwierdzić sens używania płynu - skoro wlewając go do wódki gdzie przynajmniej teoretycznie powinien być gluten (a skoro gluten to i skrobia) test płynem lugola powinien sie zabarwić... a tak sie nie dzieje - znaczy to że ALBO jest gluten i nie ma skrobii bo plyn nic nie wykrywa czyli caly sens jego używania upada ALBO wódka nawet żytnia nie zawiera już skrobii ani glutenu bo test przecież by ją wykrył.
- chodziło innych poza skrobią - jakie mogly by to być składniki poza skrobią zawierające gluten a niewykrywalne przez płyn lugola? Mam nadzieje że rozumiesz o co mi chodzi.koteczek pisze:Mam tylko nadzieję, że innych składników mogących zawierać gluten nie zawiera.
Co do alkoholi to dość dokładnie przestudiowałem temat i szczerze mówiąc po kilku godzinach "wnikliwej analizy" stwierdzam ze dalej nic nie wiem ale tu nie o to mi chodziło... napisałem o teście z alkoholem zeby podważyć albo potwierdzić sens używania płynu - skoro wlewając go do wódki gdzie przynajmniej teoretycznie powinien być gluten (a skoro gluten to i skrobia) test płynem lugola powinien sie zabarwić... a tak sie nie dzieje - znaczy to że ALBO jest gluten i nie ma skrobii bo plyn nic nie wykrywa czyli caly sens jego używania upada ALBO wódka nawet żytnia nie zawiera już skrobii ani glutenu bo test przecież by ją wykrył.
No właśnie może być sytuacja odwrotna, dlatego testowanie lugolem jest niepewne -wykryje kazdą skrobię, również np. ziemniaczaną, a nie wykryje glutenu, gdy nie ma skrobi.mr.kwiatek pisze:ze jesli jest skrobia to może być gluten to wiem ale mi chodziło o rzecz odwrotną... zastanawiałem sie czy istnieje sytuacja ze jest gluten a nie ma skrobi.
- mr.kwiatek
- Forumowicz
- Posty: 142
- Rejestracja: czw 18 sty, 2007 23:54
- Lokalizacja: Opole/Wrocław
jesli test wykryje skrobie to nie jeść bo może to akurat ta zła skrobia, jesli test nic nie wykaże to też nie jeść bo to, że nie ma skrobii nie znaczy że nie ma glutenu! Paranoja!asiar pisze: a nie wykryje glutenu, gdy nie ma skrobi
- w takim razie o płynie można zapomnieć i zupełnie nie rozumiem czemu ktoś wogóle o nim napisał...