Śmietana!!

Tutaj rozmawiamy o konkretnych produktach bezglutenowych i tych innych ;)

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
manu666
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 213
Rejestracja: czw 21 wrz, 2006 16:22
Lokalizacja: Częstochowa

Śmietana!!

Post autor: manu666 »

Otóż, mam pytanie, czy jedliście przetwory z firmy MILKPOL z Czarnocina?? Mnie bardzo spakuja, ale nie jestem pewien czy nie ma tam jakies skladnika ktorego nie moge jesc(dieta bezgluteowa), a na opakowaniu nic nie pisze, nie ma skladu. Chodzi o smietane 30% i ser bialy tez z tej firmy. Doradzicie cos?? :idea:
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1838
Rejestracja: sob 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Post autor: kabran »

manu666 pisze: Doradzicie cos??
http://www.milkpol.com.pl/Pl/smietana.htm
Google Twoim przyjacielem... Wg producenta w składzie śmietany jest tylko śmietana.
świeża śmietana, czyste kultury bakterii mlekowych
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Awatar użytkownika
GosiaM
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 866
Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: GosiaM »

I jeszcze dodatkowo możesz na nią nakapać płynem lugola.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

ZTCW jeżeli produkt jest jednoskładnikowy nie podaje się składu.
Awatar użytkownika
GosiaM
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 866
Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: GosiaM »

Chcę napisać ku przestrodze - uważajcie na śmietanę firmy Piątnica - ta, z którą się spotkałam była 18-procentowa i w składzie miała jakąś skrobię niewiadomego pochodzenia.
Awatar użytkownika
gosia888
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 171
Rejestracja: sob 11 mar, 2006 14:18
Lokalizacja: Siedlce

Post autor: gosia888 »

a śmietana szefa kuchni danone???
Obrazek
Awatar użytkownika
GosiaM
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 866
Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: GosiaM »

gosia888 pisze:a śmietana szefa kuchni danone???
o tej nie wiem, ale przeczytaj dokładnie skład i tak jak napisałam wyżej nakap na nią dla pewności płynem lugola. Myślę, że to wystarczy - ja tak właśnie zawsze robię.
Awatar użytkownika
gosia888
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 171
Rejestracja: sob 11 mar, 2006 14:18
Lokalizacja: Siedlce

Post autor: gosia888 »

na skladzie nic nie ma podejrzanego. Ale ja kiedys uwazalam ze wszystkie smietany są bezglutenowe i mi było nie dobrze wiec jadłam jedynie łaciate taką rzadką troche słodką. A jak teraz sobie przypominam że u mnie w domu z piątnicy się smietane jadło. Wiec to pewnie przez to.
A płyn lugola gdzies mi sie zgubił. Ciekawe czy sprzedadzą bez recepty.
Obrazek
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Sprzedadzą.
Czasem trzeba zamówić wcześniej.
Jak nie ma płynu Lugola to może być też jodyna. Akurat w tej kwestii działa tak samo.
Ostatnio zmieniony śr 25 kwie, 2007 13:22 przez Rafal_tata, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gosia888
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 171
Rejestracja: sob 11 mar, 2006 14:18
Lokalizacja: Siedlce

Post autor: gosia888 »

Sprzedadzą.
To fajnie musze sie wybrac w takim razie.
Obrazek
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 428
Rejestracja: pt 12 maja, 2006 21:25
Lokalizacja: ostrołęka

Post autor: -ania- »

gosia888 pisze:kiedys uwazalam ze wszystkie smietany są bezglutenowe i mi było nie dobrze
śmietana generalnie do najlżejszych produktów nie należy. Po śmietanie mi też często jest nie dobrze, ale nie uważam, żeby to było pod wpływem glutenu.
A poza tym, po wyjaśnieniach skrobiowego dot. bezglutenowości wszystkich skrobi, już nie ma wątpliwości. Choć to nie wyklucza, że jakiemuś producentowi nie przyjdzie do głowy dosypanie mąki - żeby zagęścić 18 do 30% ;) Póki co, żadnej śmietany z mąką nie spotkałam :D A wyjaśnienie kwesti skrobii (w kontekście śmietany), jest o tyle cenne, że rozszerza możlwość wyboru w restauracjach dań ze śmietaną (jeśli oczywiscie jest pewność co do pozostałych składników :) ).
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 191
Rejestracja: czw 01 lut, 2007 08:46
Lokalizacja: Larvik, Norwegia

Post autor: thh-polka »

Wg polskich norm smietana ( kwasna ) i smietanka ( slodka ) nie powinny zawierac zadnej skrobii ani zageszczaczy. Spotkalam sie ze smietana produkowana nie w Polsce, ktora miala w skladzie skrobie. Ale oprocz PN (polskich norm) sa jeszcze normy zakladowe i kazdy zaklad moze miec swoja norme. Tak uczyli mnie w szkole, co prawda 20 lat temu.
zochagrubego
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 42
Rejestracja: czw 31 maja, 2007 16:33

Post autor: zochagrubego »

Też jadłam śmietanę Piątnicy.Teraz jem łodzkiej mleczarni Jogo.Skład:śmietana i bakterie fermentacyjne.
Awatar użytkownika
Trillion
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 88
Rejestracja: śr 30 lis, 2005 14:37
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Trillion »

Myślałam, że teraz jest tendencja, żeby śmietany, jogurty i kefiry "dogęszczać" żeby wyglądały na "naturalne" i "zdrowie" i żeby długo mogły stać na półce w sklepie - to znaczy że mają nie tylko skrobię zmodyfikowaną ale i inne zagęszczacze i konserwanty. Ale w końcu nie mam nic do powiedzenia bo śmietany nie mogę tak samo jak mleka. Ja żyję na oliwie z oliwek, codziennie rano na czczo dwie łyżki.
Celiakia od maleńkości; ponownie zdiagnozowana 2005 (Marsh III)
EMILA
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 25
Rejestracja: sob 21 lip, 2007 15:50
Lokalizacja: Goleniów

Post autor: EMILA »

Cześć wszystkim

Możecie podać kilka rodzajów śmietany które kupujecie i które są ok dla nas? Bo te co chciałam kupić to w składzie podana była skrobia ale nie wiem jaka. Tego juz nie napisali.

Dzięki z góry ;)
ODPOWIEDZ