Mentos

Tutaj rozmawiamy o konkretnych produktach bezglutenowych i tych innych ;)

Moderator: Moderatorzy

huilisti
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 124
Rejestracja: śr 06 cze, 2007 19:44
Lokalizacja: Poznań

Mentos

Post autor: huilisti »

Ma ktoś informacje odnośnie Mentosów, zawierających w składzie syrop?
Awatar użytkownika
Wniebowziety
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 65
Rejestracja: sob 09 cze, 2007 20:15
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Wniebowziety »

Oficjalna wykładnia jest taka, że ani syrop glukozowy, ani skrobiowy nie zawierają glutenu. W rzeczywistości sytuacja wygląda tak, że niektórzy wierzą, ze producenci spełniają normy przy produkcji i przechowywaniu syropu, a inni nie wierzą. Nawet nie będę zgadywał, których jest więcej.
Obrazek
huilisti
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 124
Rejestracja: śr 06 cze, 2007 19:44
Lokalizacja: Poznań

Post autor: huilisti »

Zastanawiające jest też to, że za granicą można je jeść bez obaw- nie ma syropów...
EdytkaW
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: ndz 22 lip, 2007 03:27
Lokalizacja: Malbork

Post autor: EdytkaW »

Oto odpowiedż z 27.08.2007:
Szanowna Pani,
Dziękujemy za przesłanie zapytania.(uzupełnię,że pytanie dotyczyło listy ich produktów bezglutenowych)

W odpowiedzi informujemy, że gumy Mentos Pure Fresh: Fresh Mint oraz Lime Mint nie zawierają glutenu.

Produkty Mentos: Mint i Strong Mint według informacji od producenta zostały wyprodukowane z udziałem syropu glukozowego z pszenicy. Ze względu na bardzo niską zawartość białka wg standardu CODEX STANDARD FOR "GLUTEN-FREE FOODS" CODEX STAN 118-1981 (amended 1983), Section 2.2.2. syropy te mogą być uznane za bezglutenowe, jednakże należy brać pod uwagę fakt, że u niektórych osób nawet śladowe ilości glutenu mogą spowodować negatywne skutki.

Z poważaniem,

Łukasz Kujawski
Agata23
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 121
Rejestracja: ndz 06 mar, 2011 21:27
Lokalizacja: Zuzułka

Post autor: Agata23 »

Witam mam pytanko czy ma ktoś aktualne wiadomości na temat mentosów. Czy są dozwolone na diecie bezglutenowej?
gil
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: pt 21 sty, 2011 16:48
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: gil »

No właśnie też chciałabym się dowiedzieć,jak to jest ostatecznie.
Chodzi mi głównie o mentosy owocowe-moje córka je uwielbia,ale w składzie mają skrobię i nigdzie nie mogę się dowiedzieć,jaką. :?:
Bardzo proszę o pomoc.
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1229
Rejestracja: pn 06 gru, 2010 15:39
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Ola_la »

na swojej stronie piszą:
yes, Mentos is gluten free!
http://www.mentos.com.au/vda/products.shtml

jakkolwiek wszędzie piszą, że zawierają syrop z pszenicy (czyli jak w odpowiedzi od producenta z 2007 r., kilka postów wyżej). nie mam w tej chwili mentosów przy sobie, żeby sprawdzić, czy wciąż jest w składzie (bo może zmienili np. na kukurydziany). bardziej obawiałabym się jednak tego syropu (o ile jest z pszenicy), niż skrobi - skoro deklarują bezglutenowość.
Ostatnio zmieniony czw 14 kwie, 2011 16:50 przez Ola_la, łącznie zmieniany 1 raz.
gil
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: pt 21 sty, 2011 16:48
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: gil »

Bardzo dziękuję <całus>
Mam akurat paczkę mentosów owocowych i jedyny syrop,jaki jest wymieniony,to syrop glukozowy <lala>
Agata23
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 121
Rejestracja: ndz 06 mar, 2011 21:27
Lokalizacja: Zuzułka

Post autor: Agata23 »

kurcze szkoda że ich nie można mi też głównie chodzilo o te owocowe no ale cóż zrobić :(
gil
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: pt 21 sty, 2011 16:48
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: gil »

Agata23 pisze:kurcze szkoda że ich nie można mi też głównie chodzilo o te owocowe no ale cóż zrobić :(
Jak to nie można? Wg.mnie są ok.
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Post autor: titrant »

Ola_la pisze:bardziej obawiałabym się jednak tego syropu (o ile jest z pszenicy), niż skrobi - skoro deklarują bezglutenowość.
W 2007 r. mentosy zawierały syrop skrobiowy z pszenicy. Czyli nie obawiałabyś się czegoś, czego byś się obawiała <lol>. Syrop skrobiowy to to samo co syrop glukozowy, najwyżej różny może być stopień hydrolizy cukru złożonego (tj. jego pocięcia na glukozę), który nie wpływa na zawartość białka.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
gil
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: pt 21 sty, 2011 16:48
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: gil »

Nic już nie rozumiem,ale sprawdziłam wg.listy,którą zrobiła Nastka,że syrop glukozowy jest w naszej diecie dozwolony.
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1229
Rejestracja: pn 06 gru, 2010 15:39
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Ola_la »

titrant pisze:syrop skrobiowy z pszenicy. Czyli nie obawiałabyś się czegoś, czego byś się obawiała
bardziej obawiałabym się syropu (skrobiowego), niż skrobi modyfikowanej - taki skrót myślowy.
czy skrobia modyfikowana = syrop skrobiowy?
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Post autor: titrant »

Zależy z czego zrobiony i jak bardzo oczyszczony. Interesujące nas składniki pszenicy to gluten (białko) i skrobia (cukier). Glutenu nie chcemy.

Oddzielanie cukru od białka to nie binarne technologie. Pewnie przy niskiej zawartości już glutenu zmniejszenie jego zawartości ze 100 ppm na 10 ppm jest dużo droższe niż zmniejszenie zawartości z 10% na 9%. A jednocześnie ilość pozyskanego glutenu jest tak mała, że nie warto sobie zawracać głowy, jeśli tylko produkt końcowy zniesie te 100 ppm glutenu. Dlatego producent może używać tańszego procesu, który gluten usuwa tylko np. do 100 ppm. Jakoś nie wierzę, że wszyscy jak jeden mąż przeprowadzają drogie testy na obecność śladowych ilości glutenu.

Dalej producent bierze taką oczyszczoną skrobię (np. ze 100 ppm glutenu) i rozcina ją enzymatycznie do glukozy (skrobia to wiele cząsteczek glukozy połączonych chemicznie). Metody enzymatyczne są wysoce selektywne, tj. enzym tnący wiązanie w skrobi nie interesuje się pływającą w próbce resztką białka. Stąd gluten, który został w skrobi po jej wstępnym oczyszczeniu, zostaje też w syropie glukozowym. Jeżeli producent w międzyczasie skrobię zmodyfikuje, też nie wpływa to w istotny sposób na zawartość białka.

Tymczasem, jeśli syrop skrobiowy jest zrobiony z kukurydzy czy ziemniaków, nie ma w nim resztek glutenu już od samego początku.
Ostatnio zmieniony pt 15 kwie, 2011 10:24 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1229
Rejestracja: pn 06 gru, 2010 15:39
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Ola_la »

no dobra - a po ludzku teraz: skrobi modyfikowanej używa się do zagęszczania, a syropu do słodzenia. co mają (mogą mieć) wspólnego (poza materiałem wyjściowym)?

i zakładam, że skoro Mentos deklaruje bezglutenowość, mimo używania syropu z pszenicy (który, jak już czytaliśmy, jest tak przetworzony i oczyszczony, że glutenu nie ma, albo ma mało - co nie zmienia faktu, że i tak się go boję - bo z pszenicy), to skrobia, jaką stosuje, nie jest już glutenowa?
ODPOWIEDZ