Proszek do pieczenia.
Moderator: Moderatorzy
Proszek do pieczenia
w wiekszości przepisów na wypieki bezglutenowe podaja proszek do pieczenia Celiko. Czy jest jakaś zasadnicza różnica między zwykłym proszkiem do pieczenia a Celiko? czy stosowanie innego niz Celiko może być szkodliwe dla osoby stosującej dietę bg?
Ostatnio zmieniony śr 12 kwie, 2006 19:51 przez Kati, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam, Ja jestem tu zupełnie nowa i sama nie "choruję" (choć słowa tego nie lubię) na celiakię, ale mam chłopaka bezglutenowca i choc na codzień nie mamy już zbyt dużych problemów, może dlatego że mieszkamy w Holandii a tu w każdym sklepie można znaleźć coś GlutenFree. Ale problem pojawia się właśnie w Polsce...gdzie będziemy spędzać Wielkanoc i choć zaopatrzyłam się już w mąkę, kasze i chlebuś to usilnie poszukuję proszku do pieczenia! Czy jest jakiś poza Celiko? Trochę mnie to dziwi, bo np w Holandii proszki Dr.Oetkera są bez dodatku glutenu :?
Ostatnio zmieniony śr 12 kwie, 2006 19:49 przez u.la, łącznie zmieniany 1 raz.
u.la wspierająca bezglutki :-)
Obawiam się, że innego (poza Celiko) nie ma... Przynajmniej nie spotkałam... Drożdże dr. Oetkera owszem, ale o proszku nie słyszałam. Ale chyba Celiko nie jest taki zły? Ja nie mam do niego zastrzeżeń. Pozdrawiam. 

Ostatnio zmieniony śr 12 kwie, 2006 20:00 przez kabran, łącznie zmieniany 1 raz.
Dziekuje bardzo za szybka odpowiedz. Pytalam o inne proszki do pieczenia, bo celiko nie jest dostepne w kazdym sklepie
ale trudno nastepnym razem pomysle o tym wczesniej lub po prostu kupie w Holandii...choc wciaz zastanawiam sie dlaczego ten sam proszek do pieczenia w Polsce zawiera make pszenna a w Holandii kukurydziana? :roll: Mimo wszytko zycze Udanych i Przepysznych Swiat Wielkanocnych :=D>:

u.la wspierająca bezglutki :-)
- mamadwójki
- Aktywny Forumowicz
proszek do pieczenia
Bezglutenowego firmy "celiko" 

- mamadwójki
- Aktywny Forumowicz