Wędliny
Moderator: Moderatorzy
Wędliny
Witam, jestem nowicjuszem. U mojej 4-letniej Amelki zdiagnozowano częsciowy zanik kosmków typu IIIb, jest na diecie dopiero 3 tygodnie. Przejrzałam wpisy o wędlinach ale niestety w markecie okazało się że niektóre są już nieaktualne. Bardzo proszę czy ktoś posiada listę bezpiecznych wędlin? Pochodzimy z małej miejscowości dostępność takich produktów=0. W pobliskim mieście mamy markety: Kaufland,Biedronka,Lidl,InterMarche, Netto. Z góry dziękuję.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Nie istnieje taka lista. Chyba jedyna firma, która znakuje niektóre swoje wyroby znaczkiem kłosa to Dobija Żywiec Zawsze Dobre http://www.wdobija.com.pl/ Musisz zadzownić do nich i zapytać, gdzie najbliżej Ciebie znajduje się sklep, który zamawia u nich towar BG.
Cała reszta to rosyjska ruletka.
Cała reszta to rosyjska ruletka.
Ostatnio zmieniony śr 27 maja, 2009 11:51 przez Rafal_tata, łącznie zmieniany 1 raz.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
Z przekreślonym kłosem jest jeszcze KonspolRafal_tata pisze:Nie istnieje taka lista. Chyba jedyna firma, która znakuje niektóre swoje wyroby znaczkiem kłosa to Dobija Żywiec Zawsze Dobre http://www.wdobija.com.pl/ Musisz zadzownić do nich i zapytać, gdzie najbliżej Ciebie znajduje się sklep, który zamawia u nich towar BG.
A ja mam pytanie dotyczące produkcji własnych pieczonych wędlin. Czy ktoś wie coś na temat mięsa sprzedawanego w sklepie i jego jakości? Powszechnie wiadomo, że mięso jest szpikowane jakimiś świństwami, żeby było go więcej. Czy te "dodatki" nie zawierają glutenu? Ja bardzo lubię kupić kawałek mięsa od szynki czy karczku i upiec w domu, ale czy mięso ni jest trefne?
Beata
___________
Colitis Ulcerosa, Celiakia, PSC
___________
Colitis Ulcerosa, Celiakia, PSC
-
- Nowicjusz
- Posty: 5
- Rejestracja: pt 26 lis, 2010 18:05
- Lokalizacja: Katowice
Wydaje mi się ,że takie pewności chyba nigdy nie uzyskamy. Nie ma innego wyjścia jak tylko zaufać producentom. Ja wędlinki kupuje od pana Mądrego z Liszek u mnie w Katowicach jeden sklep go sprzedaję. Z tego zakładu wędlinki to 100 % mięsa i jak narazie dobrze trawię :o) A sama w domu też sobie czasami schabik upiekę 

-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 738
- Rejestracja: czw 10 wrz, 2009 14:47
- Lokalizacja: Warszawa
Najlepiej jest kupić mięso z chowu ekologicznego - dla pewności zawsze możesz poprosić o certyfikat. Problemem jest to, że zazwyczaj sprzedaje się je już pociachane na małe kawałki, ale może trafi się jakiś rozsądny sprzedawca, poprzez którego będzie się można porozumieć z producentem. No i zawsze można sobie jakoś spreparować pasztet, nawet z drobniejszych kawałków...BeataS pisze:A ja mam pytanie dotyczące produkcji własnych pieczonych wędlin. Czy ktoś wie coś na temat mięsa sprzedawanego w sklepie i jego jakości? Powszechnie wiadomo, że mięso jest szpikowane jakimiś świństwami, żeby było go więcej. Czy te "dodatki" nie zawierają glutenu? Ja bardzo lubię kupić kawałek mięsa od szynki czy karczku i upiec w domu, ale czy mięso ni jest trefne?
-
- Forumowicz
- Posty: 187
- Rejestracja: pt 13 lis, 2009 12:19
- Lokalizacja: łódź
http://www.youtube.com/watch?v=DKjeR0c8 ... re=related tu można podejrzeć produkcję białej kiełbasy jest super i wcale nie potrzeba do jej produkcji tych wszystkich profesjonalnych urządzeń
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
Ja nigdy nie słyszałam o dodatkach do MIĘSA sprzedawanego na wagę, to zawsze chodziło o dodatki używane przy produkcji wędlin.BeataS pisze:A ja mam pytanie dotyczące produkcji własnych pieczonych wędlin. Czy ktoś wie coś na temat mięsa sprzedawanego w sklepie i jego jakości? Powszechnie wiadomo, że mięso jest szpikowane jakimiś świństwami, żeby było go więcej.
I dlatego mięso kupuję bez problemu.
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 520
- Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
- Lokalizacja: Rydułtowy
Ja ostatnio znalazłam na udkach wędzonych z kurczaka piękny napis mąka pszenna. Takie udka ni to wędlina ni to mięso. Ja to kiedyś w sumie jako wędlinę traktowałam bo na kanapki to wędrowało (za czasów glutenowych gdzie nie czytałam co kupuję). W każdym razie myślałam, że padnę. Przecież to kawałek kury. W całości, nie rozdrobniony jak kiełbasa czy pasztet a tu pach. Chcesz zjeść kurczaka a płacisz za mąkę.
Dwa bezglutki - mama i syn
Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.

- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa