bezglutenowe przyprawy
Moderator: Moderatorzy
Re: bezglutenowe przyprawy
Pleomorfa> wysłałaś czy będziesz wysyłać? Bo nic nie mam.... .
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3797
- Rejestracja: wt 29 paź, 2013 06:56
- Lokalizacja: Polska
Re: bezglutenowe przyprawy
Udaje, że nic 2x nie wysyłałam, więc jednak będzie OT
Chodzi o to, że na etykietach synonimami glutaminianu sodu są: ekstrakt drożdżowy, autolizat drożdżowy, hydrolizowane białka roślinne. Inaczej się nazywa, ale de facto to samo przynosi.
Co więcej glutaminian sodu to sól sodowa kwasu glutaminowego (aminokwasu), który naturalnie występuje w dużych ilościach w mięsie, produktach wysokobiałkowych i właśnie w grzybach. Czyli produktach, które w diecie przeciwgrzybiczej są albo do wykluczenia, albo do ograniczenia.
Wydaje mi się, że stąd kwestia wykluczenia tego składnika w diecie przeciwgrzybiczej.
Chodzi o to, że na etykietach synonimami glutaminianu sodu są: ekstrakt drożdżowy, autolizat drożdżowy, hydrolizowane białka roślinne. Inaczej się nazywa, ale de facto to samo przynosi.
Co więcej glutaminian sodu to sól sodowa kwasu glutaminowego (aminokwasu), który naturalnie występuje w dużych ilościach w mięsie, produktach wysokobiałkowych i właśnie w grzybach. Czyli produktach, które w diecie przeciwgrzybiczej są albo do wykluczenia, albo do ograniczenia.
Wydaje mi się, że stąd kwestia wykluczenia tego składnika w diecie przeciwgrzybiczej.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Re: bezglutenowe przyprawy
Ile tego cukru mogli dodać do słonych kostek, nie przesadzajmy.
Glutaminian sodu należy ograniczać do minimum, a zakazy są dla ciśnieniowców i alergików na ten składnik.
Glutaminian sodu należy ograniczać do minimum, a zakazy są dla ciśnieniowców i alergików na ten składnik.
Re: bezglutenowe przyprawy
Leeloo> ja wiem tylko tyle, że na liście całkowitego zakazu jest m.in. cukier i glutaminian. W to wchodzi naturalny cukier zawarty w owocach i warzywach (sacharoza, glukoza itp)-przynajmniej w pierwszej fazie leczenia. Może dużo glutaminianu i cukru nie ma w takiej przyprawie (nie piszą ile, a to też źle), ale przez cały dzień i tak zjada się jakieś niedozwolone produkty w małych ilościach. Np. trochę majonezu, kiwi, pół banana i coś tam jeszcze... a ziarnko do ziarnka.... .
W zdrowym ciele, zjedzenie nawet garści cukru na raz nie stanowi zagrożenia, gdyż teoretycznie ów cukier nie powinien nawet dotrzeć do jelita grubego. Natomiast chore jelita, chory ukł. trawienny działają inaczej. Zaburzone jest wchłanianie w jelicie cienkim, przez co cukry przedostają się do jelita grubego i są pożywką dla grzybów. Dlatego nawet mała ilość cukru, może powodować nadmierny rozwój grzybów w chorym organizmie.
Przepraszam za off topic.
W zdrowym ciele, zjedzenie nawet garści cukru na raz nie stanowi zagrożenia, gdyż teoretycznie ów cukier nie powinien nawet dotrzeć do jelita grubego. Natomiast chore jelita, chory ukł. trawienny działają inaczej. Zaburzone jest wchłanianie w jelicie cienkim, przez co cukry przedostają się do jelita grubego i są pożywką dla grzybów. Dlatego nawet mała ilość cukru, może powodować nadmierny rozwój grzybów w chorym organizmie.
Przepraszam za off topic.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
Re: bezglutenowe przyprawy
Jeżeli chodzi o sosy sojowe, bezglutenowe są też sosy Sakura, są dwie wersje - klasyczna i o obniżonej zawartości soli, dostępne m.in. w Piotrze i Pawle. Z kolei co do kostek rosołowych, w Almie dostępny jest taki oto bulion w puszce http://alma24.pl/produkt/526767/bulion- ... lutenowych, używam, polecam
Re: bezglutenowe przyprawy
W załączonym linku jest sos sojowy, a co to za składnik: koji? Jakoś nie mogłam znaleźć jasnej odpowiedzi w sieci.
http://allegro.pl/sos-sojowy-tamari-bio ... 56663.html
http://allegro.pl/sos-sojowy-tamari-bio ... 56663.html
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3797
- Rejestracja: wt 29 paź, 2013 06:56
- Lokalizacja: Polska
Re: bezglutenowe przyprawy
Koji to ugotowany na parze ryż z komórkami pleśniaka koji-kin lub koji (Aspergillus Oryzae).
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Re: bezglutenowe przyprawy
Dziękuje... czyli nie mogę tego kupić.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
Re: bezglutenowe przyprawy
http://allegro.pl/ko-sos-sojowy-do-sush ... 61056.html
Skład: woda, soja niemodyfikowana genetycznie, kukurydza, sól, alkohol
Skład: woda, soja niemodyfikowana genetycznie, kukurydza, sól, alkohol
Re: bezglutenowe przyprawy
Uwaga na przyprawy firmy "Marina" w składzie mają napisane, śladowe ilości mąki pszennej
Ostatnio zmieniony śr 04 lut, 2015 15:06 przez Adrian, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 364
- Rejestracja: pn 12 sie, 2013 11:49
- Lokalizacja: Żywiec
Re: bezglutenowe przyprawy
Ja używam jednorodnych prymat
Re: bezglutenowe przyprawy
Masz ten sos u siebie w domu? http://www.masala.com.pl/p5467,sos-sojo ... enowy.htmlpleomorfa pisze:Tak o ten Viollu mi chodziło
Nie wszystkie ich są bg, natomiast chodzi konkretnie o rodzaj tamari .
Nigdzie nie mogę go dostać, a jeżdżę już 60 km za moje miejsce zamieszkania. W Piotrze i Pawle niby jest, tymczasem odwiedziłam 3 te sklepy i nie mają. Zamawiać przez internet mi się nie opłaca. Wyjdzie bardzo drogo (cena przesyłki wysoka) . Gdybym znała nazwę i adres producenta, importera itp, to bym napisała e-maila z pytaniem, gdzie w mojej okolicy mogę ten sos kupić. Zamawiałam w jednym sklepie, ale się nie doczekałam . Może producent/importer ma swojego przedstawiciela, który osobiście złoży propozycje sklepom w mojej okolicy (tak sobie załatwiłam paszteciki profi ), to wreszcie miałabym gdzie kupować.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
Re: bezglutenowe przyprawy
Ja ponawiam pytanie o przyprawy Herbes. Jest na opakowaniu napisane jedynie że może zawierać śladowe ilości gorczycy. O glutenie nie ma nic, nie wiem czy przy celiakii mogę ich używać, czy nie. Ktoś coś wie?
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: bezglutenowe przyprawy
Najlepiej, jakbyś skontaktowała się z producentem. Koniecznie zapytaj o możliwość zanieczyszczeń krzyżowych. Ja nie używam tych przypraw
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3797
- Rejestracja: wt 29 paź, 2013 06:56
- Lokalizacja: Polska
Re: bezglutenowe przyprawy
Viollu, niestety nie mam, bo ograniczam spożywanie soi do mleka natomiast widziałam go w sklepach ze zdrową/orientalną żywnością i wydaje mi się, że w hipermarketach też, ale nie jestem pewna.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee