KONSERWY RYBNE "KING OSKAR"
Moderator: Moderatorzy
KONSERWY RYBNE "KING OSKAR"
Ostatnio pojawiły się w sprzedaży koserwy rybne: filety śledziowe, filety z makreli, w sosie cayenne, pomodorowym, w paprykowym i inne. Nie maja znaku przekreślonego kłosa, ani przekreślonego kubka z mlekiem... Podaję skład na przykładzie "Filetów śledziowych": filety sledziowe, ostry sos 32 %, woda, olej roślinny, koncentrat pomidorowy, sól, ocet, papryka ostra, zagęstnik /guma guar, mączka chleba świętojaśkiego), pieprz cayene (0,03 %), aromat naturalny papryki. I to wszystko, zatem OK!
Są wstrętne, wszystkie jakie mieliśmy tak okropnie śmierdzą /mocno śledziowym zapachem/... to typowe dla polskich przetworów.
Kupuje niemieckie filety śledziowe i nie smierdzą tak, mają podobny skład...
Czy ktoś ma podobne wrażenie? Dodają coś smrodliwego, czy co
Są wstrętne, wszystkie jakie mieliśmy tak okropnie śmierdzą /mocno śledziowym zapachem/... to typowe dla polskich przetworów.
Kupuje niemieckie filety śledziowe i nie smierdzą tak, mają podobny skład...
Czy ktoś ma podobne wrażenie? Dodają coś smrodliwego, czy co
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Co to jest "ostry sos"?
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Chyba ten ostry sos jest: z wody, koncentratu pomidorowego i pieprzu cayenne... Mają też ładniejsze smaki. Jednak moim problemem jest ten wstrętny zapach śledziowy, którego również w filetach śledziowych niemieckich jednak nie ma.
Może jak ktoś zobaczy, to niech najpierw jedna wypróbuje. Piszę o tym, bo jednak wiele osób może się zachwycić, że składniki takie pod nas...
Może jak ktoś zobaczy, to niech najpierw jedna wypróbuje. Piszę o tym, bo jednak wiele osób może się zachwycić, że składniki takie pod nas...
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Skąd wiesz? Pytałaś producentów? W nietolerancji glutenu nie ma miejsca na "chyba". Taki tajemniczy sos przekreślałby dla mnie konserwę. O ile dobrze pamiętam, na konserwach rybnych King Oscar widywałem napis, że mogą zawierać śladowe ilości glutenu.PUMA pisze:Chyba ten ostry sos jest: z wody, koncentratu pomidorowego i pieprzu cayenne...
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 520
- Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
- Lokalizacja: Rydułtowy
Ja nie znalazłam napisu na tych konserwach, że mogą zawierać " śladowe ilości glutenu". Chyba tego nie przegapiłam bo jak kupuję coś nowego to zazwyczaj proszę męża, żeby dla pewności też jeszcze przeczytał. Miałam jakąś rybkę z tej firmy - nie pamiętam tylko czy to filety śledziowe czy makrela w sosie pomidorowym. Jakoś dla mnie nie maiły złego zapachu no ale dla mnie jakoś zapach ryby nie jest niemiły dla nosa
Dwa bezglutki - mama i syn Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
W sieci Kaufland w październiku były filety sledziowe niemieckiej firmy "Appel". Kupiłam ich sobie większy zapas, bo miały "nalepkę " ze składem w języku polskim i informację "bezglutenowe". Były pyszne i nie pachniały tak bardzo mocno "śledziowo". Pytam, bo może akurat trafiłam na jakąś trefną puszkę lub rzeczywiście ten "sos"...
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Re: KONSERWY RYBNE "KING OSKAR"
Nie jest napisane, że w ostrym sosie nie ma jeszcze jakichś dodatków . Jest napisane co zostało wykorzystane jako zagęstnik. Gdyby po ostrym sosie był dwukropek, zmieniałby znaczenie składu.PUMA pisze:Podaję skład na przykładzie "Filetów śledziowych": filety sledziowe, ostry sos 32 %, woda, olej roślinny, koncentrat pomidorowy, sól, ocet, papryka ostra, zagęstnik /guma guar, mączka chleba świętojaśkiego), pieprz cayene (0,03 %), aromat naturalny papryki. I to wszystko, zatem OK!
Ostatnio zmieniony pn 04 kwie, 2011 09:47 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
W innym wątku polecałam makrelę w pomidorach King Oscar. Ani słowa o glutenie, składniki wg mnie nie budzą wątpliwości. Rybka pyszna:) I jakoś wcale nie czuć śledziem
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!