Burbon ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Aktywny Forumowicz
-
- Aktywny Forumowicz
Nie zgodzę się z tobą. Wódki, whiskey czy burbony itp to destylat. Powiedz mi jak to możliwe, że w destylacji może być gluten? Są to bezpieczne trunki, chyba, że są nieodpowiednio składowane.Gosiuuunia pisze:słowo "żyto" i "jęczmień" powinno rozwiać wszelkie Twoje wątpliwości
Proces wyrabiania Whiskey: Zacieranie->słodowanie->fermentacja ->dojrzewanie->i DESTYLACJA. Tu powinien wyjść produkt czysty chemicznie.
Inaczej jest w przypadku piw- one są warzone, a nie destylowane!
Ostatnio zmieniony wt 30 lip, 2013 23:40 przez DamianK, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Aktywny Forumowicz
ok, już się zgadzam. Poszperałam troche w googlach i na stronie celiac.com alkohole destylowane są na liście składników dozwolonych. TUTAJ wklejam lin do strony.
TUTAJ lista dozwolonych alkoholi (aczkolwiek już ją chyba gdzieś na forum widziałam) z adnotacją
TUTAJ lista dozwolonych alkoholi (aczkolwiek już ją chyba gdzieś na forum widziałam) z adnotacją
All distilled alcohols are gluten-free.
Tu nawet nie trzeba niczego szukać, wystarczy wziąć to na logikęGosiuuunia pisze:ok, już się zgadzam. Poszperałam troche w googlach i na stronie celiac.com alkohole destylowane są na liście składników dozwolonych. TUTAJ wklejam lin do strony.
TUTAJ lista dozwolonych alkoholi (aczkolwiek już ją chyba gdzieś na forum widziałam) z adnotacjąAll distilled alcohols are gluten-free.

-
- Aktywny Forumowicz
Tutaj logika nie za bardzo ma się do rzeczy. Jeśli już, to opis procesu destylacji. Nie dziele alkoholu na destylowane i fermentowane bo nie spożywam ani jednych ani drugich więc taka wiedza jest mi zbędna. Chciałam pomóc koledze w potrzebie, a przy okazji dowiedziałam się kilku rzeczy 
tu podsyłam dwa anglojęzyczne linki: pierwszy i drugi. A w skrócie: badania nie są jednoznaczne i wszystko zależy od wrażliwości jednostki na gluten. Reakcja może być nasilona u osób bardzo wrażliwych nawet na minimalne dawki glutenu. Więc trzeba zobaczyć kto jak reaguje na to.

tu podsyłam dwa anglojęzyczne linki: pierwszy i drugi. A w skrócie: badania nie są jednoznaczne i wszystko zależy od wrażliwości jednostki na gluten. Reakcja może być nasilona u osób bardzo wrażliwych nawet na minimalne dawki glutenu. Więc trzeba zobaczyć kto jak reaguje na to.