Burbon ?

Tutaj rozmawiamy o konkretnych produktach bezglutenowych i tych innych ;)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
forma123
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 22
Rejestracja: sob 13 lip, 2013 13:46
Lokalizacja: Ciechanów

Burbon ?

Post autor: forma123 »

Przekopałem troche forum i znalazłem informacje o wielu alkoholach ale o burbonie nie specjalnie. Można go pić na tej diecie ?
Gosiuuunia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 363
Rejestracja: pn 17 lip, 2006 00:31
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Gosiuuunia »

polecam korzystać z Wikipedii lub ogólnie z jakiejś wyszukiwarki :)
Burbon – whiskey amerykańska produkowana z kukurydzy i innych zbóż (żyto, słodowany jęczmień). Zawartość kukurydzy wynosi min. 51% (najczęściej ok. 70%).
forma123
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 22
Rejestracja: sob 13 lip, 2013 13:46
Lokalizacja: Ciechanów

Post autor: forma123 »

Googlowałem ale twój fragment wcale nie odpowiada na pytanie ...
Gosiuuunia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 363
Rejestracja: pn 17 lip, 2006 00:31
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Gosiuuunia »

słowo "żyto" i "jęczmień" powinno rozwiać wszelkie Twoje wątpliwości :)
Awatar użytkownika
DamianK
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 19
Rejestracja: sob 18 sie, 2012 21:43
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: DamianK »

Gosiuuunia pisze:słowo "żyto" i "jęczmień" powinno rozwiać wszelkie Twoje wątpliwości :)
Nie zgodzę się z tobą. Wódki, whiskey czy burbony itp to destylat. Powiedz mi jak to możliwe, że w destylacji może być gluten? Są to bezpieczne trunki, chyba, że są nieodpowiednio składowane.
Proces wyrabiania Whiskey: Zacieranie->słodowanie->fermentacja ->dojrzewanie->i DESTYLACJA. Tu powinien wyjść produkt czysty chemicznie.

Inaczej jest w przypadku piw- one są warzone, a nie destylowane!
Ostatnio zmieniony wt 30 lip, 2013 23:40 przez DamianK, łącznie zmieniany 1 raz.
Gosiuuunia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 363
Rejestracja: pn 17 lip, 2006 00:31
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Gosiuuunia »

ok, już się zgadzam. Poszperałam troche w googlach i na stronie celiac.com alkohole destylowane są na liście składników dozwolonych. TUTAJ wklejam lin do strony.

TUTAJ lista dozwolonych alkoholi (aczkolwiek już ją chyba gdzieś na forum widziałam) z adnotacją
All distilled alcohols are gluten-free.
Awatar użytkownika
DamianK
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 19
Rejestracja: sob 18 sie, 2012 21:43
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: DamianK »

Gosiuuunia pisze:ok, już się zgadzam. Poszperałam troche w googlach i na stronie celiac.com alkohole destylowane są na liście składników dozwolonych. TUTAJ wklejam lin do strony.

TUTAJ lista dozwolonych alkoholi (aczkolwiek już ją chyba gdzieś na forum widziałam) z adnotacją
All distilled alcohols are gluten-free.
Tu nawet nie trzeba niczego szukać, wystarczy wziąć to na logikę ;), że podczas destylacji gluten nie może zawierać się w czystym alkoholu.
Gosiuuunia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 363
Rejestracja: pn 17 lip, 2006 00:31
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Gosiuuunia »

Tutaj logika nie za bardzo ma się do rzeczy. Jeśli już, to opis procesu destylacji. Nie dziele alkoholu na destylowane i fermentowane bo nie spożywam ani jednych ani drugich więc taka wiedza jest mi zbędna. Chciałam pomóc koledze w potrzebie, a przy okazji dowiedziałam się kilku rzeczy :)

tu podsyłam dwa anglojęzyczne linki: pierwszy i drugi. A w skrócie: badania nie są jednoznaczne i wszystko zależy od wrażliwości jednostki na gluten. Reakcja może być nasilona u osób bardzo wrażliwych nawet na minimalne dawki glutenu. Więc trzeba zobaczyć kto jak reaguje na to.
ODPOWIEDZ