Ciecierzyca
Moderator: Moderatorzy
Ciecierzyca
Jakiej firmy ciecierzyca jest dla nas bezpieczna?
Re: Ciecierzyca
po przebraniu każda, nie ma znaczenia jakiej firmy.
Re: Ciecierzyca
Właśnie takiej nie ma...tylko są w puszkach w jakieś wodzie (zalewie), dlatego się pytam może ktoś kupuję?
Re: Ciecierzyca
Adrian, dostaniesz w każdym Tesco, Auchanie chociażby Lestello.
Bonduelle ma ciecierzycę w puszce z takiej nowej serii - gotowaną na parze. w składzie absolutnie nic podejrzanego (woda, sól itd), jadłam i było dobrze.
Bonduelle ma ciecierzycę w puszce z takiej nowej serii - gotowaną na parze. w składzie absolutnie nic podejrzanego (woda, sól itd), jadłam i było dobrze.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Ciecierzyca
Leeloo, co robiłaś z tej ciecierzycy w puszce? Mam ją, ale nie mam pomysłu, do czego zużyć
Kupuję te zdrowe produkty, ale zabieram się jak do jeża, żeby coś z nich zrobić. Tak było z kaszą jaglaną, a wczoraj z quinoa. Długo leżały w szafce, a okazały się tak pyszne, że aż szkoda, że tak późno je odkryłam
Kupuję te zdrowe produkty, ale zabieram się jak do jeża, żeby coś z nich zrobić. Tak było z kaszą jaglaną, a wczoraj z quinoa. Długo leżały w szafce, a okazały się tak pyszne, że aż szkoda, że tak późno je odkryłam
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Ciecierzyca
Faktycznie ta Bonduelle ma dobry skład może taką kupie...ewentualnie jeszcze widziałem w Almie jakieś włoskiej firmy też w puszcze, tam też skład w porządku woda, sól, ciecierzyca, kwas askorbionowy...
Re: Ciecierzyca
Anula,
wstyd przyznać, ale jadłam prosto z puchy podczas "kina domowego"...
ale możesz sypnąć do sałatek, zupy, podać do obiadu zamiast ryżu/ziemniaków itd, zrobić pastę/hummus, dodać do jajecznicy
wstyd przyznać, ale jadłam prosto z puchy podczas "kina domowego"...
ale możesz sypnąć do sałatek, zupy, podać do obiadu zamiast ryżu/ziemniaków itd, zrobić pastę/hummus, dodać do jajecznicy
Re: Ciecierzyca
W ostatnim numerze naszej gazetki jest fajny przepis na ciecierzyce z warzywami bodajże, tak samo jak zupa z soczewicy jest bardzo dobre i łatwe w przygotowaniu.
Re: Ciecierzyca
Spróbuj zrobić zupę z soczewicy z przepisu który jest w tym naszym Czasopiśmie, mi ona bardzo smakuję, tylko że ja używam zielonej soczewicy, a nie czerwonej jak tam jest w przepisie.Anula80 pisze:O, dzięki, zaraz tam zajrzę
Re: Ciecierzyca
halo, ale to wątek ciecierzycy, nie soczewicy
- Anika78
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 222
- Rejestracja: śr 19 mar, 2014 23:47
- Lokalizacja: świętokrzyskie
Re: Ciecierzyca
Ciecierzycę używam jako farsz do pierogów,podsłuchałam w radiu taki przepis:ciecierzyca z kapustą,wypróbowałam i smakuje nie tylko mi,bratanica-wegetarianka jest zachwycona
ps widziałam wczoraj w Kauflandzie ciecierzycę Lestello po 2.99
ps widziałam wczoraj w Kauflandzie ciecierzycę Lestello po 2.99
Ostatnio zmieniony wt 17 mar, 2015 15:32 przez Anika78, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Ciecierzyca
A powiedzcie mi, moczona zbyt dlugo ciecierzyca (24h ) dalej jest zdatna do spozycia? Dzis rano namoczylam, a wieczorem nie chcialo sie juz gotowac (poza tym mecz... )
Pierogow nie zrobie tym razem na pewno, bo niedoczas, ale na pewno mega sa i w przyszlosci to bankowo. Co dodajesz jeszcze do ciecierzycy i kapusty? Jakas cebula czy cos?
Pierogow nie zrobie tym razem na pewno, bo niedoczas, ale na pewno mega sa i w przyszlosci to bankowo. Co dodajesz jeszcze do ciecierzycy i kapusty? Jakas cebula czy cos?
Re: Ciecierzyca
powinna być ok po dobie
- Anika78
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 222
- Rejestracja: śr 19 mar, 2014 23:47
- Lokalizacja: świętokrzyskie
Re: Ciecierzyca
24h jeszcze mi się nie zdarzyło ,ale jak nie ma upałów,to powinna być ok .
Z pierogami sprawa wygląda tak:gotuję ciecierzycę w sporej ilości oregano,potem trzeba ją odcedzić,zmielić, wymieszać z kapustą,trochę soli,pieprz do smaku,ja jeszcze kraszę farsz olejem np. rzepakowym (najsmaczniejsze są w te szklanych butelkach) i to wszystko.
W radiu mówili jeszcze,żeby ciecierzycę po ugotowaniu podsmażyć na oleju i dopiero zmielić,ale ja smażonego unikam.
To jest najprostsza wersja,ale myślę,że można coś jeszcze pokombinować w zależności, co kto lubi,więc może i tą cebula dałyby radę
Z pierogami sprawa wygląda tak:gotuję ciecierzycę w sporej ilości oregano,potem trzeba ją odcedzić,zmielić, wymieszać z kapustą,trochę soli,pieprz do smaku,ja jeszcze kraszę farsz olejem np. rzepakowym (najsmaczniejsze są w te szklanych butelkach) i to wszystko.
W radiu mówili jeszcze,żeby ciecierzycę po ugotowaniu podsmażyć na oleju i dopiero zmielić,ale ja smażonego unikam.
To jest najprostsza wersja,ale myślę,że można coś jeszcze pokombinować w zależności, co kto lubi,więc może i tą cebula dałyby radę