Droga Pacjentko!, Drogi Pacjencie!
Ze względu na podejrzenie i Ciebie celiakii byłeś diagnozowany w Klinice Gastroenterologicznej, gdzie wykonano badania krwi i endoskopię przewodu pokarmowego z pobraniem wycinka do badania histopatologicznego. Badania wstępne nie wykluczyły że chorujesz na tę chorobę, którą określa się również jako zespół złego wchłaniania. Jeszcze do niedawna uważano, że celiakia jest chorobą wieku dziecięcego. Obecnie wiadomo że jest genetycznie uwarunkowana i może u dorosłych dawać objawy nie związane z przewodem pokarmowym. Ze względu na wysoką cenę nie wykonuje się rutynowo badań genetycznych u chorych. Dajemy Wam taką szansę. W celi wykonania badań musimy pobrać około 10 ml krwi. Jeśli okaże się, że wynik tego badania potwierdzi wrodzoną genetycznie uwarunkowaną celiakię, to będziemy Państwu zalecać dietę bezglutenową, która zmniejszy lub zlikwiduje całkowicie objawy choroby, a także przebadanie członków rodziny u których celiakia może mieć formę utajoną lub niemą.
Oto treść ulotki, którą trzymam w ręce. Jeżeli ktoś z Was jest zainteresowany przeprowadzeniem takich badań, to jest jeszcze szansa, żeby na takie badania się załapać. Bardzo dziękuję Salci za kontakt, dzisiaj na takowych badaniach byłam. Ponieważ lekarze cały czas poszukują "materiału"

Badania przeprowadza dr. Maciej Kajor z Kliniki Gastroenterologii, Centralnego Szpitala Klinicznego.
Jeśli ktoś jest zainteresowany, proszę o informację na priv - podam numer komórki pana doktora. Ze względów oczywistych nie chcę umieszczać jej w Internecie. Można też oczywiście kontaktować się panem doktorem przez klinikę jeśli ktoś woli w ten sposób.
Wiem, że informacja taka się pojawiła już wcześniej, ale niejako doczepiona do innego tematu i być może nie do wszystkich dotarła. Jeśli można prosić moderatorów o umieszczenie tego wątku w ważnych tematach przez jakiś miesiąc - byłabym wdzięczna.