Łódź, niedziela msza św. z bezglutenowym komunikantem
Moderator: Moderatorzy
Łódź, niedziela msza św. z bezglutenowym komunikantem
Chciałam poznać Wasze zadnie na temat bezglutenowego komunikantu, czy w Łodzi jest potrzebne takie miejsce w którym można przyjąć bezpiecznie bezglutenową kumunię św.
Chciałabym podjąć tą próbę i zaprosić chętnych na wspólną Eucharystię.
Ankieta zawiera pytanie o komunikant bezglutenowy, nie chciałam nikogo urazić tak bezpośrednim pytaniem na forum, to tylko dla celów statystycznych, tzn. na jaką skalę i jak duże jest zapotrzebowanie na bezglutenowy komunikant oraz jakich argumentów mogę użyć w rozmowie z Proboszczem w jakiej postaci przyjmujemy komunię św.
Chciałabym podjąć tą próbę i zaprosić chętnych na wspólną Eucharystię.
Ankieta zawiera pytanie o komunikant bezglutenowy, nie chciałam nikogo urazić tak bezpośrednim pytaniem na forum, to tylko dla celów statystycznych, tzn. na jaką skalę i jak duże jest zapotrzebowanie na bezglutenowy komunikant oraz jakich argumentów mogę użyć w rozmowie z Proboszczem w jakiej postaci przyjmujemy komunię św.
Ostatnio zmieniony pn 05 gru, 2011 11:31 przez nika., łącznie zmieniany 4 razy.
- madzialena
- Aktywny Forumowicz
nika,
trzymam kciuki za akcję w Łodzi
to bardzo duże ułatwienie,
gdy nie trzeba prze każdą Mszą Św zgłaszać się do Zakrystii,
to ważne zwłaszcza dla osób nieśmiałych,
które "dla świetęgo spokoju" przyjmują komunię glutenową
lub wcale
w Warszawie też przecieramy szlaki - zapraszam do odpowiedniego wątku
trzymam kciuki za akcję w Łodzi
to bardzo duże ułatwienie,
gdy nie trzeba prze każdą Mszą Św zgłaszać się do Zakrystii,
to ważne zwłaszcza dla osób nieśmiałych,
które "dla świetęgo spokoju" przyjmują komunię glutenową
lub wcale
w Warszawie też przecieramy szlaki - zapraszam do odpowiedniego wątku
-
- Nowicjusz
komunikaty niskoglutenowe
Naprwdę warto jest rozmawiać z Proboszczem.Księża już w tej chwili znają problem, tylko trzeba im zgłosić.Ja przedstawiłam swój problem i choć jestem jedna w mojej parafi,księża mi zapewniaja komunię niskoglutenową,przed mszą tylko zgłaszam że bedę chciała przyjąć komunię i podchodzę pierwsza.Myślę że powinniśmy upominac sie o swoje, naprawdę nie ma sie co męczyć.Mam po prostu komfort,co ułatwia mi życie.Pozdrawiam i polecam.
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
oj chyba nie musi być dużej grupy ludzi. Ja w mojej parafii jestem jedna a może tylko ja odważyłam się poprosić o komunię dla bg (tak jak madzialena pisze nie każdy ma odwagę, wiele osób jest nieśmiałych) i dla mnie będzie ona dostępna.
Dwa bezglutki - mama i syn Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
-
- Nowicjusz
Re: Łódź, niedziela msza św. z bezglutenowym komunikantem
Ktoś wie gdzie w Łodzi można przystąpić do komunii? W sensie czy jest jakaś parafia, w której księża są zorientowani i posiadają niskoglutenowe komunikanty...? Może ktoś z Was jest z Łodzi i jest w temacie? Nie chciałabym iść w ciemno, nie jestem z tych co potrafią walczyć o swoje I przyznam, że ta kwestia bardziej mnie stresuje, niż ta cała dieta
W żadnej parafii nie powinno być z tym problemu, ale wiem, że to raczej teoria. Ja kupuję komunikanty. Mam oddzielną małą patenę i zanoszę księdzu. On kładzie to na ołtarz. Tak jest każdego dnia. I każdego dnia trzeba tłumaczyć, żeby nie mieszać z innymi komunikantami...etc... Reakcje są różne, wiele niezrozumienia, uwagi, że to przesada...itp. Ale to nic, jak się pragnie przyjmować Jezusa do serca, przejdzie się każde upokorzenie. On dla nas przeszedł więcej, więc ODWAGI
http://www.christ.pl/niskoglutenowe
http://www.christ.pl/niskoglutenowe
-
- Nowicjusz
No właśnie... ale chodzi mi po głowie, żeby się jakoś zorganizować, wybrać jeden kościół, raz wytłumaczyć księdzu, i może kupić do tego kościoła komunikanty, żeby były, i żeby nie trzeba było nosić... I żeby wszyscy wiedzieli, że tu można Na razie byłam raz u Dominikanów (komunia św. pod postacią wina, bo nie mam swoich komunikantów, a tam też nie mają). Ale nie wierzę, że w Łodzi nie ma celiaków, i że nigdzie księża nie wiedzą o co chodzi
W każdym razie dziękuję bardzo za odpowiedź :-)
W każdym razie dziękuję bardzo za odpowiedź :-)
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Myślę, że nie powinno być problemu ze znalezieniem takiej parafii w Łodzi. To duże miasto. Tylko musi się znaleźć ktoś z Łodzi i tu napisać
U mnie od samego początku wszystko w tej sprawie było super, w parafii są bezglutenowe opłatki przechowywane w oddzielnym naczyniu. Ale do mojej parafii Ci nie po drodze, a szkoda, bo jeszcze nigdy nie widziałam, żeby ktoś oprócz mnie taką komunię przyjmował. Czy w Pruszczu nie ma osób na diecie bezglutenowej?
U mnie od samego początku wszystko w tej sprawie było super, w parafii są bezglutenowe opłatki przechowywane w oddzielnym naczyniu. Ale do mojej parafii Ci nie po drodze, a szkoda, bo jeszcze nigdy nie widziałam, żeby ktoś oprócz mnie taką komunię przyjmował. Czy w Pruszczu nie ma osób na diecie bezglutenowej?
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
na stronie Stowarzyszenia jest taki spis:
http://www.celiakia.pl/komunia-oplatek/
http://www.celiakia.pl/komunia-oplatek/
-
- Nowicjusz
Widziałam, czytałam, ale Łodzi tam nie ma...
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Mojego Pruszcza też tam nie ma. Trzeba by prześledzić wątek
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.