Przedstaw się :)

Jesteś nowy na forum?
Przedstaw siebie innym użytkownikom, zapoznaj się z instrukcją funkcji Szukaj.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Róża
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Róża »

Witam Wszystkich!
Mam na imię Henia, niedawno wykryto u mnie celiakię i dopiero zaczynam zapoznawać się z tym tematem.Dlatego też chętnię czytam Wasze wypowiedzi, już wiele się dowiedziałam, np. gdzie we Wrocłąwiu znajdują się sklepy z żywnością bezglutenową:)
Pozdrawiam
Ja,Ty i echoooo!
Eweliaaa
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Eweliaaa »

Hej!
:) witam wszystkich i cieszę się bardzo, że instenieje te forum!!!
Znalazlam tu dużo pomocnych informacji i dziekuję za nie:)
Pozdrawiam :D
Kama
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Kama »

Witam, też jestem glutkiem z okolic Wrocławia. Chorobę zdiagnozowano u mnie 3 lata temu. Mam 19 lat i juz sobie trochę radzę. W sklepie nie robię dużo zakupów, zamawiam u producenta w Krakowie i jedzonko przywożą mi do domu. Oprócz celiakii mam jeszcze alergię pokarmową, nie mogę jeść np. ziemniaków, marchewki, wieprzowiny g: , ale jakość żyję i mam się dobrze.Pozdrawiam jupi
Kama
rozpaczliwy glutek
matheza
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: matheza »

Witam wszytskich :) O tym forum dowiedziałam się w jednym z wrocławskich sklepów ze zdrową żywnością. Mam 19 lat i jestem na diecie bezglutenowej. Ok 18 miesiąca życia ujawniła się przewlekła biegunka, która przeszła od razu po wprowadzeniu diety bezglutenowej. Jednak nigdy nie zostałam zdiagonozowana w kierunku celiakii. Gdy miałam 12 lat rozpoczęłam na własną rękę wdrażanie glutenu. Brzuch bolał mnie tylko po makaronie, nie miałam żadnych biegunek ani zmian w morfologii krwi. Jedyne co się zbiegło w czesie z tą "prowokacją" to pogorszenie wzroku (krótkowidztwo) i zawroty głowy, ale nie wiadomo czy to przez gluten, okres dojrzewania czy jeszcze cos innego. Do diety wróciłam po 4 latach, gdy raz zdarzyła mi się jednodniowa nieprzyjemna biegunka po dość mącznym (ale i ostrym, a ja w ogóle ostych rzeczy nie jadam) obiedzie. Pół roku później wylądowałam na oddziale zakaźnym z powodu biegunki+temperatury. Nie stwierdzono przyczyny, ale polecono wykonanie przeciwciał na gliadyne i gastroskopię z wycinkiem z dwunastnicy - oba wyniki wzorowe. Nadal jestem na diecie (czyli - bez przerw - od 3 lat). Gastrolog odradził mi prowokację i zaprosił dopiero za jakies 20 lat: "jak już nie będzie pani chciała mieć w ogóle dzieci i będziała miała ustabilizowaną sytuację zyciowo-materialną".... Wspomniał jednak o badaniach genetycznych (nie polecał, ale taką możliwość mi nakreślił). Staram się żyć normalnie ze świadomością swojej diety, pozwalam sobie jednak na jedzenie na mieście (po uzgodnieniu dania z szefem kuchni).

Ufff ;) chyba tyle ;)
Awatar użytkownika
Gaga
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Gaga »

Witam wszystkich !

Widzę ,że i ja powinnam się przedstawić .
Jestem mamą 11 Moniki na diecie bezglutenowej od 1 roku życia z powodu nieoczekiwanej salmonellozy przebiegającej dość dramatycznie i w jej konsekwencji zaleconej diety . Z powodu braku możliwości powrotu do normalnej diety ( gwałtowne reakcje z puchnięcięm warg i krtani) nie było u nas możliwośc zdiagnozowania córki.
Obecnie jestem po wizycie u gastroenterologa w Zabrzu , który po wysłuchaniu całej historii 11 letniego życia córki orzekł: brak możliwości prowokacji glutenem z powodu zagrożenia życia , a więc i brak możliwości i sensu wykonania biopsji jelita , która jednoznacznie odpowiadziałaby na pytanie cz to nietolerancja czy celiaklia oraz brak podstaw do wykonania badań w kierunku przeciwciał z powodu stałego pzrebywania na diecie bezglutenowej . A więc pozdrawiają wszystkich zawieszone w próżni i zagubione nieco " bezglutki" z Bielska Białej. :wink:

Cieszę się ,żę jest takie sympatyczne i tematyczne forum , obiecuję najpierw czytać a potem pytać i dzielić się wszystkimi zdobytymi informacjami
:595:
Gaga
Monika75
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Monika75 »

Witam. jestem mamą 8-letniej Julki. Celiakię zdiagnozowano u niej rok temu, po siedmiu latach nieprzyjemnych chorób i biegania po różnych lekarzach. Wasze forum odwiedzam regularnie, zalogowałam się dzisiaj i chętnie skorzystam z pomocy ludzi, którzy jak zaobserwowałam, mają obszerniejszą wiedzę na temat tej choroby niż lekarze. Pozdrawiam. Monika
Awatar użytkownika
little_devil
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: little_devil »

Cześć i czołem wszystkim :D Moze jako posiadacz klasycznego modelu celiaki z niskim przebiegiem bede mogl komus cos podszepnac ... szeregowy melduje gotowosc operacyjna! ;)

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Marko Ramius
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Marko Ramius »

Witam wszysykich, mam naimie Dominik (28 lat ) i pochodzę z Kościana, nawrót choroby stwierdzono u mnie miesiąc temu. Bardzo się ciesze, że jest taka stronka, z góry dziekuje wszystkim za udzielone informacje i pomoc.
Pozdrawiam
Lila
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: Lila »

Witam wszystkich sedecznie. Jestem mamą jedenastolatki, która jest chora na cukrzycę i obecnie jest diagnozowana w kierunku celiakii. Lekarze biorą pod uwagę jeszcze alergię na gluten. Ponieważ pani doktor nie była zbyt komunikatywna ostatnio w zasadzie nie wiem czy mogę mieć jeszcze nadzieję skoro kosmki są w zaniku III stopnia.
Aha dla ścisłości to moje dzieciątko kryje się pod tym rozhasanym pieskiem (gundi). Jeśli chodzi o moje umiejętności informatyczno-komputerowe to są one na przeciętnym poziomie i jeśli moja wiadomość ukaże się gdzieś gdzie nie powinna to z góry przepraszm. Z czasem na pewno się poprawię.
Córka zachorowała w ubiegłym roku na cukrzycę i jeśli można tak powiedzieć, to przestawiłyśmy swoje życie o 180 stopni. W przypadku celiakii jest to kolejne 180 stopni. Gluten czai się praktycznie wszędzie o ja o wielu sprawach nie mialam pojęcia. W zasadzie całe lato spędziłam na forum pracowicie notując co wolno a czego nie wolno. Dzięki za to, że jesteście.
Pozdrawiam
Mama trzynastoletniej Liwii, chorej na cukrzycę i celiakię.
Awatar użytkownika
Boomer
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Boomer »

Witam Wszystkich ! Mam na imię Kamil mam 23 lata , po wielu latach biegania po lekarzach , i strasznej ilości badań dopiero rok temu stwierdzono u mnie chorobe :roll: Jestem na diecie bezglutenowej juz rok. Początki były trudne ,ale jakoś trzeba sobie radzić . Dobrze ,że istnieje to forum wiele przydatnych informacji można tu znaleść :D Pozdrawiam wszystkich

Na_diecie_od_Stycznia_2006 . . .
Krakowianka
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Krakowianka »

Jedno z moich dzieci ma lagodna postac autyzmu i jest na diecie bezglutenowej. Mam duza ilosc przepisow bezglutenowych - chetnie sie nimi podziele. Cala nasza rodzina jest na diecie bezglutenowej i wyeliminowalismy wiele alergii. Osoby dorosle moga stosowac wesje CORE(nie FLEX) z Weight Watchers (straznicy wagi). Wiekszosc przepisow oparta jest na warzywach i miesie z pominieciem przenicy i innych ziaren. Jest to dieta latwa do przyrzadzenia i cala rodzina moze by na niej bez niedoborow witaminowych.
Jest tez masa przepisow kuchni koreanskiej, japonskiej i chinskiej, ktore calkowicie eliminuja gluten. Nalezy tylko uwazac i kupowac sos sojowy bezglutenowy. Mieszkam w Stanach od wielu lat i zauwazylam (moja wlasna obeserwacja nie potwierdzona naukowo), ze zadne (doslownie zadne) znane mi dziecko na diecie azjatyckiej (ryz, warzywa, mieso, ryby) nie ma alergii i autyzmu. Zaczelam rozmawiac z rodzicami, ktorzy sa pierwszym pokoleniem emigrantow z Chin i Korei. Zaczelam zbierac ich przepisy i w rezultacie zakupilam grill (do stosowania w domu), bezglutenowy sos sojowy i rice cooker (elektryczny garnek do ryzu). Oprocz tego gotuje wiele potraw z Weight Watchers z duza iloscia brokul i cukinii. Mam tez mase przepisow na snacki bezglutenowe i pokarmy, ktore mozna poslac do szkoly zamiast kanapek i stolowkowego jadla! Gotowanie to moje hobby!
Krakowianka
Awatar użytkownika
GUTEK
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: GUTEK »

WITAM WSZYSTKICH.
Jestem mamą pięcioletniego Arturka, u którego stwierdzono dwa dni temu celiakię. Cieszę się, że jest takie forum. Jestem trochę przerażona wyzwaniem jakie na nas czeka, ale mamy nadzieję, że przy waszej pomocy jakoś damy sobię radę.
martyna818
Nowicjusz
Nowicjusz

mi tez sie udalo:)

Post autor: martyna818 »

Jola-Gabrysia pisze::D Udało się zalogowałam się . Pozdrawiam Jola
Mi tes sie udalo zalogowac:) a tak wogole to witam wszystkich serdecznie:) jak widac jestem tu nowa, kilka dni temu dowiedzialam sie ze musze przejsc na diete bezglutnowa, byl to dla mnie ogromny szok, ale jakos przyzwyczajam sie do tego. Widze ze na forum jest sporo ciekawych przepisow, wiec chyba nie bedzie az tak zle:) :wink:
zielona:)
Szynszyl
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Szynszyl »

Witajcie Jestem mamą 16- letniego Szymona. Z alergią i zespołem złego wchłaniania od 3 lat. Od września jest na ścisłej diecie . Rozpoczęłam pieczenoie chleba z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej. Pisałam posty na forum, ale niestety wysiadł nam komputer i przez miesiąc nie mogłam wejść do internetu. Potem okazałosie , ze wysłane od Was rady przekroczyły limit skrzynki i wszystkie zostały zlikwidowane. Potrzebuję pomocy dotyczącej nadmiernego kruszneia siechleba. Moze jest sposób na jego większą pulchność. Korzystam ze wszystkich rad na forum. chleb piekę w piekarniku. Za wszystkie rady dziekuję Jestem wdzięczna za istnienie tego forum,. Pozdrawian wszystkich Szynszyl
Szynszyl
Awatar użytkownika
wiolka
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wiolka »

Witajcie mam 25 lat i od 2,5 lat choruje na celiakie, pochodze z malej miejscowosc w województwie lubelskim. Bede teraz cześciej zagladać na tą strone
Pozdrawiam Wszystkich :D
ODPOWIEDZ