Witam wszystkich
Jestem mamą niespełna 2-letniego Mareczka, objawy wskazują na celiakię, w endoskopii nie potwierdzona, ale my nadal w trakcie diagnozowania. Synek na diecie jest od sierpnia, ponadto ma stwierdzoną alergię na pszenicę, kukurydzę i indyka.
Cieszę się, że mogę do Was dołączyć
Hej. Witam wszystkich. jestem mamą 9 - letniego Dawida, który jest na diecie bezglutenowej. Uczulenie na gluten wykryto mu jak miał 5 lat. Mieszkamy w małej miejscowości i dostęp do produktów bezglutenowych jest trudniejszy niż w miastach ale mimo to dajemy radę:) Pozdrawiam:)
Witam serdecznie,
Jestem tatą 6 -letniego Mateusza, u którego zdiagnozowano w lutym celiaklie. W kwietniu stwierdzono celiaklie u mojej żony Wioli. Więc praktycznie cała rodzina jest w 70% na diecie bezglutenowej . mam nadzieje że pogłebimy swoja wiedze na temat diety bezglutenowej na forum super że takie forum istnieje Pozdrawiam
Od moderatora - błagam, nie "celiaklię' tylko "celiakię", bez drugiego "l".
Żeby dieta miała sens powinna byc prowadzona w 100% , no chyba, że chodzi o to, że te 30 % to glutenowy tata...
Ostatnio zmieniony śr 18 lis, 2009 11:10 przez grawoj, łącznie zmieniany 1 raz.
witam, ja mam podejrzenie celiaklii (choroby, której nawet jeszcze poprawnie wymówic nie umiem)
na dzień dzisiejszy jestem przerażona dietą, którą będę musiała stosować, ale mam nadzieję, że pomożecie
serdecznie pozdrawiam!
//Oj, ja nie wiem, skąd ta tendencja do utrudniania sobie tej i tak niełatwej nazwy... To jest celiaKIA, nie celiaklia, żadnych dodatkowych "L" nam nie potrzeba
Ostatnio zmieniony czw 19 lis, 2009 19:30 przez domi, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam , jestem opiekunką 18 miesięcznego chłopczyka , który być może ma celiakię lub jakąś inną chorobę glutenozależną . Jesteśmy w trakcie diagnozowania. Jeśli jest ktoś z okolic Tarnowa to z przyjemnością nawiąże kontakt.
Witajcie,jestem od 3 miesięcy na diecie bezglutenowej a dwa dni temu usłyszałam od lekarza że to celiakia,nie bardzo sobie radzę z ta dietą,nie moge tez znaleźć dobrego gastroenterologa ale myślę że przy waszej pomocy napewno bedzie łatwiej
Witam
mój mąż był leczony ponad 35 lat temu w poradni chorób dla osób z celiakią (bardzo restrykcyjna dieta np ryż był wprowadzony po 5 roku życia) - od 8 mc do 9 lat - potem stwierdzono że jest zdrowy - obecnie ma nawrót choroby
jestem tez mamą niespełna czterolatka - u którego zdiagnozowano autyzm w 1,5 - 2 roku życia i niewyjaśnioną chorobę krwi (związaną z "wyciekiem/nieprzyswajalnością (?) żelaza - leczony w poradni hematologicznej przez 1,5 roku + specjalistyczne badania) i problemami gastrycznymi/innymi - na dzień dzisiejszy głównie po diecie SCD (z dodatkowymi restykcjami, wprowadzonej dwa lata temu) - jedyny problem to niewyraźna mowa
Dodam że obydwaj moi panowie badania z krwi "na celikię" maja prawidłowe
Jestem tez mamą sześcioletniej córy u której niestety pojawiły się problemy gastryczne
Ostatnio zmieniony pn 23 lis, 2009 12:10 przez MMrk, łącznie zmieniany 2 razy.
Cześć wszystkim. Jestem na diecie bezglutenowej od trzech miesięcy :-) Nie mam diagnozy. Na dietę przeszłam, żeby wesprzeć leczenie mojej tarczycy. Męczą mnie też anemie (B12 i Fe)
Witam wszystkich,
Mam 44 lata i od tygodnia mam rozpoznaną celiakię. Jest to moja druga choroba autoimmunologiczna gdyż od 21 lat choruję na cukrzycę I typu (insulinozależną), obecnie dość mocno powikłaną . To forum jest dla mnie obecnie głównym źródłem informacji na temat "bezglutenu".
Pozdrawiam
Witam. Jestem mamą 5 -letniego Wiktora, u którego nietolerancję glutenu wykryto miesiąc temu. Jak na razie to wszystko jest dla mnie trudne, ale mam nadzieję, że dzięki forum szybko sie to zmieni.
Pozdrawiam
Witam
Jestem mamą dwóch synów (4lata oraz 1 rok i 8 miesięcy). Ostatnio u mojego młodszego synka wykryto przeciwciała AGG 1:40 sugerujące celiakię. Jesteśmy zapisani już do szpitala w celu dalszej diagnostyki. Bardzo się denerwuję, bo wiem, że mojego synka czeka biopsja. Jest alergikiem, nigdy nie był pod narkozą. Czy jest tu może ktoś, którego małe dziecko było w podobnej sytuacji?
Ola
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Jestem nowym członkiem forum. Od tygodnia po długo trwajacej diagnozie i duzym ubytku zdrowia, wiem , ze mam celiakie. Nie spopdziewałam sie tego w wieku 44, ale cóz zycie jest pełne niespodzianek. Nie ukrywam ,ze jestem troche tym wszystkim przerażona. Wielu rzeczy nie wiem , dopiero zaczynam sie uczyc zyc z celiakią. Liczę na wskazówki osób doswiadczonych. Pozdrawiam goraco Alina
Witam serdecznie
Jestem mamą Mai (prawie 6 lat). Właśnie zdiagnozowano u niej chorobę trzewną. Jestem trochę przerażona, bo zawsze myślałam, że "bezglutenowcy" nie mogą jeść chleba i reszty co jest powiązane mąką pszenną, a tu jeszcze te konserwanty.
Wogóle przeraża mnie perspektywa "dozgonnej" diety, jeszcze tylu rzeczy nie wiem. Mam nadzieję, że znajdę tu wiele cennych rad i wskazówek. Pozdrawiam Iwona
Dzień dobry wszystkim,
Celiakię mam zdiagnozowaną "ponownie" w roku 2000 (swoją historię opowiem w innym wątku). W zasadzie nie jestem nowa, bo udzielałam się trochę zaraz po diagnozie na tym starym jeszcze forum. Teraz wróciłam, bo chcę się zapisać do stowarzyszenia i szukam w Warszawie dobrego gastrologa znającego się na celiakii.
Pozdrawiam