Przedstaw się :)

Jesteś nowy na forum?
Przedstaw siebie innym użytkownikom, zapoznaj się z instrukcją funkcji Szukaj.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Pszenica
Nowicjusz
Nowicjusz

witam !

Post autor: Pszenica »

Witam Wszystkich,

Już od dłuższego czasu poczytuję forum ale mam ochotę też coś dodać od siebie. Diagnozę o celiakii na podstawie gastroskopii mam od maja, ale dopiero od tygodnia jestem na diecie. Wcześniej przez niemal 4 lata (zaczęło się po urodzeniu dziecka) miałam problemy gastrologiczne i pierwotnie podejrzenie choroby Crohna, którego na szczęście nie potwierdziła na razie żadna kolonoskopia. Zmiana lekarza i ponowna gastroskopia potwierdziła natomiast celiakię, w stopniu 3c. Przez 2 miesiące nie mogłam się przemóc, żeby przejść na dietę :oops: bo przede mną były dawno zarezerwowane wakacje w Egipcie, potem wesele i tak dopiero jestem od tyg na diecie :gitara: Nie jest łatwo zmienić swoje nawyki, ale jakoś daje radę (na razie). W tym tyg ma do mnie przyjść automat do chleba bo kupne chleby są tragiczne (3 firm próbowałam).

Do zobaczenia w innych wątkach :)
Ostatnio zmieniony sob 07 lip, 2012 14:06 przez Pszenica, łącznie zmieniany 1 raz.
anikam
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: anikam »

hej :)
ja jestem na diecie od 21 kwietnia tego roku, nie mam maszyny do pieczenia chleba, ale w zakładce kuchnia są przepisy, znajduje się tam rewelacyjny przepis na chleb bezglutenowy, oprócz miski, formy do pieczenia i piekarnika nie jest nic potrzebne a chleb jest genijalny. też na początku myślałam o tym automacie ale ilość modeli na rynku mnie przeraziła- nie umiałam się na nic zdecydować. zrobiłam ten chleb również z opcją ziarenek prażonego lnu też jest bardzo smaczny. Nawet smakuje mojej glutenowej mamie - kradnie mi go.
Pozdrawiam
Obrazek
tadam
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: tadam »

Witam wszystkich :564: Bartek z Wrocławia , podejrzewam u siebie celiakie lub nietolerancje gluten od jakiegoś czasu , niedługo zamierzam zrobić badania , przy okazji świetne forum dużo przydatnych wiadomości i komentarzy na temat produktów :)
jola14
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: jola14 »

Cześć, jestem na diecie bezglutenowej od kwietnia tego roku. Mam 48 lat . Mam coraz więcej wątpliwości czy to ciągnąć.
dzuzka86
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: dzuzka86 »

Witajcie!!
Mam 26 lat i przed trzema tygodniami potwierdziła się diagnoza - Celiakia.
Cieszę się, że jest takie miejsce jak to - człowiek wie, że nie jest sam. A poza tym Wasze doświadczenie pomoże stawiać pierwsze kroki w diecie i życiu z C :)
Pozdrawiam
Pszenica
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Pszenica »

Pszenica (przewrotnie) z diagnozą od 2 miesięcy i problemami gastrologicznymi od 3 lat. Dieta 2 tydzień. Wiek 28, łódź

Aktualnie zglębiam tajniki pieczenie chleba bg w automacie i robię chaotycznie zakupy bg :568: Ale mimo krótkiej diety już nie mam biegunek i czuję sie o wiele lepiej :D
Awatar użytkownika
paulawawa
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: paulawawa »

Witam, chciałabym się przywitać i dołączyć do grona mam dzieci z celiakią.
Jestem mamą 4,5 letniej Lenki.
Przez 2,5 roku próbowaliśmy zdiagnozować, skąd u dziecka biorą się bóle brzuszka i luźne stolce.
Dopiero w tym roku trafiliśmy na stażystkę, która skierowała nas najpierw na badania krwi, potem na badania genetyczne, które potwierdziły celiakię.
Obecnie od 13.07. jesteśmy na diecie bezglutenowej.
Mam nadzieję, że uda nam się nie popełniać błędów, a przede wszystkim nie dać się kusić łakomstwu.
Na początku byłam załamana diagnozą, szczerze powiem, że dietetyk niewiele wytłumaczył mi na temat tej choroby, dał 2 ulotki i kazał radzić sobie samej.
Byłam przekonana, że koszty takiej diety są ogromne, ale jak poszłam do jednego z supermarketów, okazało się, że wcale tak nie jest.
Faktycznie trochę droższe, ale nie ma tragedii.
Ponieważ jestem dopiero na początku drogi, będę musiała się pewnie jeszcze sporo nauczyć, ale myślę, że z czasem jakoś damy radę :)
Aga75
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Aga75 »

Agnieszka mama 8-letniej Martynki, diagnozowanej w kierunku celiakii. Czekamy na wyniki badań genetycznych.
Izabella
Nowicjusz
Nowicjusz

powitanie

Post autor: Izabella »

Witam

Mam 46 lat ...nie mialam biegunki nie jestem wychudzona...
cale zycie mialam zaparcia i bolaly mnie jelita...
po odstawieniu glutenu.. wszystkie dolegliwosci ustapily
nie robilam badan...

jestem od dluzszego czasu czestym gosciem forum... duzo czytam duzo sie ucze ..
chce sie przywitac... powiedziec ze jestem:)

Dziekuje za wiedze ktora tu otrzymalam ..
pozdrawiam wszystkich ...

Iza
bartolomeush
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: bartolomeush »

Bartek, świeżo zdiagnozowany celiak.
Porteparole
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Porteparole »

Marta, również świeżo zdiagnozowana. Jak na razie wydaje mi się, że zabronione jest absolutnie wszystko i jest to niesamowicie frustrujące. Może gdyby chorobę zdiagnozowano mi wcześniej, umiałabym sobie z tym radzić.
Awatar użytkownika
ŁukaszT
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: ŁukaszT »

Cześć Wszystkim, nazywam się Łukasz i pochodzę z Torunia. Na diecie bezglutenowej byłem przez kilka lat, jak byłem dzieckiem. Później lekarza kazał wprowadzać moim rodzicom normalne produkty, ale od 3 lat ( a mam ich 27) mam problemy biegunkowe, ale przez ostatnie 3 miesięce to po prostu masakra:) Zaczynam robić wszystkie badanie, ale najprawdopodobniej witaj dieto bezglutenowa :(
AdamA
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: AdamA »

Witam!

Moja córka - 5 lat w grudniu br - właśnie dziś dostała zalecenie od lekarza, aby zastosować dietę BG na rok czasu...

Czuję się, jakby mnie ktoś walnął w głowę maczugą - nie jak teraz się odnaleźć... :|
patrycja6
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: patrycja6 »

hej :)
tez jestem od niedawna na diecie bezglutenowej i wiem, że musze całkiem zmienić nawyki jedzenia, a przed włączeniem diety bardzo duzo jadłam słodkiego i teraz nie wiem jakiem moge jeśc słodycze.Bo pewnie nie wszystkie posiadaja gluten

czy możecie mi polecić jakies firmy czy konkretne rodzaje jakie mogła bym jesc bo ja nie mam zielonego pojęcia a strasznie mi tego brakuje. ;))
jolo72
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: jolo72 »

ze słodyczami nie ma problemu Firma GOPLANA/Jutrzenka ma w ofercie żelki, duzo czekolad ,krówki,galaretki itp
ODPOWIEDZ