Przedstaw się :)

Jesteś nowy na forum?
Przedstaw siebie innym użytkownikom, zapoznaj się z instrukcją funkcji Szukaj.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
alcia 22
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: alcia 22 »

Witam
Nazywam się Ala i mam 22 lata . Kilka godzin temu na testach alergicznych wyszło że mam celiakię i prawie nic o tym nie wiem ! Jedyne co mi gdzieś dzwoni to dieta bezglutenowa . Zastanawiam się tylko jak mogłam z tym żyć przez 22 lata zupełnie nic nie wiedząc
Ostatnio zmieniony pn 28 kwie, 2008 18:49 przez alcia 22, łącznie zmieniany 1 raz.
gosiakowalczyk
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: gosiakowalczyk »

Witam
Jestem studentką Zdrowia Publicznego, mam zamiar rozpocząć pisanie pracy badawczej na temat celiakii. Jednocześnie sama jestem celiaczką i mamą 4 letniej celiaczki.

Pozdrawiam, Goska

//edytowane przez moderatorkę - w tym wątku tylko się przedstawiamy, nie dublujemy postów z innych działów.
Ostatnio zmieniony wt 29 kwie, 2008 12:03 przez gosiakowalczyk, łącznie zmieniany 1 raz.
idka_7
Forumowicz
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: idka_7 »

Witam, mam na imię Monika, jestem studentką z Trounia ;) Historia mojej "bezglutenowości" ciągnie się od czasu gdy miałam jakieś 2 lata. Ale znam smak normalnego chlebka i bardzo mi go brakuje ;) Mam nadzieję znaleść u was pocieszenie ;) Pozdrawiam.
Omerta
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Omerta »

Witam. Jestem mamą 13-miesięcznej córeczki u której właśnie wykryto celiakie:( Uczymy się żyć z tą chorobą i mam nadzieje znaleźć tutaj wiele cennych informacji. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Vanivili
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Vanivili »

Witam Wszystkich, bezglutenowcem stałam się w wieku 9 miesięcy po otrzymaniu szczepionki Heine-Medina. 8 lat byłam na diecie bezglutenowej a potem zaczęłam jeść normalnie.... Wszystko było "dobrze" do czasu.... Nieustanna walka z jelitami, bóle brzucha, a ostatnio okropne bóle karku po zjedzeniu pszennego pieczywa spowodowały, że mój stan psychiczny legł w gruzach. Pomógł mi psycholog... Od piątku, 29 lutego, po 30 latach powróciłam do diety bezglutenowej... I jaka poprawa: nawilżona śluzówka, ustępowanie alergii, brak objawów ze strony jelit, poprawiony nastrój.... SUPER!!!!
Czy wiecie, że w kosmetykach też może być gluten? (np. pasty do zębów czy szminki)? Tę informację wyczytałam na niemieckim forum dla celiaków. Teraz wiem, dlaczego niektórych past do zębów nie mogę używać, gdyż po nich jest mi niedobrze. Elmex i meridol są podobno sprawdzone i nie zawierają glutenu. Ciekawe jest życie bezglutka..... :D
talam
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: talam »

Witam wszystkich:) mam 23 lata i jestem na etapie diagnozowania celiakii. Moje problemy zaczęły się rok temu, kiedy to nagle zaczęłam dostawać ataków tężyczki. Okazało się, że mój poziom magnezu i wapnia wołał o pomstę do nieba. Kiedy po rocznej doustnej suplementacji okazało się, że poziomy jeszcze się poobniżały, zaczęłam szukać i okazało się, że sporo wskazuje na ukrytą celiakię... Tak więc mam nadzieję, że już za miesiąc będę wiedziała na 100%, że to tylko celiakia. :043: Słowo "tylko" po tym rocznym koszmarze jest jak najbardziej świadomym terminem:). Pozdrawiam wszystkich i życzę miłej końcówki majowego weekendu:)
Awatar użytkownika
mirush
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mirush »

Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów !!!

Nie choruję na celiakię, lecz na łuszczycę.
Postanowiłem zarejestrować się na Waszym forum, ponieważ skórna postać celiakii jest łudząco podobna do łuszczycy.
Myślę nawet, że obydwie te choroby leżą blisko siebie.
Od jakiegoś już czasu zauważyłem zależność wykwitów skórnych od spożywania mąki pszennej.
Niewykluczone, że to jednak sprawka glutenu ...

Pozdrawiam. mirek Obrazek
Ostatnio zmieniony ndz 11 maja, 2008 11:19 przez mirush, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek
Sławomir
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Sławomir »

Witam, jestem ojcem 10 letniego Mateusza. Mój syn ma celiakię zdiagnozowaną w 4-ym roku życia. Po okresie bardzo złego stanu zdrowia po wprowadzeniu bardzo rygorystycznej diety, rośnie i rozwija się fantasycznie. Pozdrawiam. Sławek
Awatar użytkownika
agadenver
Forumowicz
Forumowicz

witam :)

Post autor: agadenver »

Mam na imie Agnieszka. Mam 23 lata. Mieszkam, studiuję i pracuje we Wrocławiu. W wieku 10 lat wykryto u mnie alergie na gluten. I tak kilka dni zyłam sobie na diecie bezglutenowej. Potem moja pani dr stwierdziła, że jest wszystko ok i zaczęłam jeść normalnie. Ale z czasem wszystko wróciło. W wieku 18 lat zrobiłam testy - ponownie wykazały alergię. Ale na diecie jestem od pół roku kiedy trafiłam na odpowiedniego lekarza. I mi dobrze z bezglutenowym menu. Ostarnio lekarz ogólny pojerzewa u mnie celiakię... Dostałam skierowanie do gastrologa i na gastrologię. Czy ktoś z Was miał gastro przy celiakii?? Bo z tego co wiem od mojej alergolozki to testy mówią same za siebie. Proszę o kontakt na gg:1221567. Pozdrawiam! Aga

[ Dodano: Wto 20 Maj, 2008 11:36 ]
Właśnie się dowiedziałam, że mam celiakię. Od mojej lekarki ogólnej. na którą cierpię... od małego... w końcu jestem szczęśliwa, że trafiłam na odpowiedniego, kompetentnego lekarza. :)
agnes1984
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: agnes1984 »

Witam jestem studentka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu i własnie piszę pracę magisterską na temat chlebków bezglutenowych jestem ciekawa czy jest zbyt na takie chlebki gdyż chcąc pomóc bezglutenowcom zamierzam podjąć sie pieczenia takich chlebków na miarę przemysłowa, wiem jak smakuja chlebki kupowane w sklepach a moje które wypiekam sa naprawde dobre i sama je jadam chociaz nie jestem bezglutenowcem. Jestem ciekawa jak była by reakcja osób mieszkających w Lesznie bo właśnie tam zamierzam rozpocząc moją działalność. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź

//edit by Sheep - ortografia
Ostatnio zmieniony pt 23 maja, 2008 14:39 przez agnes1984, łącznie zmieniany 2 razy.
Semitrix
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Semitrix »

Hej..jestem sobie studentką, która właśnie siedzi w totalnym sozku, bo ma przed sobą wyniki badań, zamierza zrobić dodatkowe, bo nie może uwierzyć w to, że miałaby spędzić życie na diecie...
alap
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: alap »

Witam. Od ponad roku jestem na diecie i mam nadzieję, że od czasu do czasu bedę mogła podzielić się z Wami moim doświadczeniem w tym temacie i posłużyć dobrą radą. Liczę równiez na Wasze wsparcie. Nie lubię siedzieć przy kompie, ale fajnie jest od czasu do czasu coś tutaj poczytać. POZDRAWIAM WSZYSTKICH
Sosenka
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Sosenka »

Witam^^
Jestem Agnieszka, i mam 13 lat. 12 lat temu lekarz Gastroenterolog w Klinice W Zabrzu stwierdził u mnie celiakię :( Od tamtej pory jem jedzenie bezgłutenowe.
Mam nadzieję, że na tym forum uda mi się poznać moich rówieśników z tą chorobą.
:053: :053:
Ana1807
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Ana1807 »

czesc mam na imie Ania :) na diecie jestem od miesiąca:)
jola
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: jola »

Witam,
udało mi sie w końcu zalogować - nigdy nie miałam czasu.....
Moja córka ma celiakie - wykryta ponad rok temu - ma teraz cztery latka i od roku jest na diecie.
Poczatki były bardzo ciężkie, ale teraz - głównie dzięki temu formu :) - radzimy sobie coraz lepiej.
ODPOWIEDZ