Mnie co raz bardziej dołuje to wszystko.Co jesc a zcego nie.Nie zawsze mogę sam kupowac bo pracuje.Czasami ktos za mnie robi zakupy.Panie w sklepie miesnym mowiace ze dan emieso czy szynka,kelbasa jest vez konserwantow to samo co bez glutenu Mam an mysli zwykle sklepy miesne..Kiedys robilem zakupy w Tesco,ta m mzona przeczytac skaldniki produktu.Tylko ze zywnosc bezglutenowa jest droga
Witam! Tu Zofia! Wczoraj oficjalnie stwierdzono u mnie celiakie Cieszę się , że po 8 latach postawiono mi w końcu trafną diagnozę:):)!! A poza tym jestem trochę przerażona wizją diety:/
Witam, jestem mamą prawie 9 miesięcznej córeczki. Podejrzewają u nas celiakię, jeśli to nie to to będę szukać pasożytów Cieszę się, że takie forum jest Czytam i powoli oswajam się z tematem
Mam na imię Asia, mam 32 lata i od 3 lat jestem na bezglutenowej diecie. Niestety nie zrobiłam badań i na własną rękę wprowadziłam dietę bg, bo widziałam, że po niej czułam się lepiej.
Ciężko stwierdzić bez badań, czy mam nietolerancję glutenu, czy celiakię, ale teraz już nic nie zrobię, bo nie zamierzam zrobić prowokacji i wrócić do zwykłego jedzenia, by móc się zbadać. Nie wiem, czy dobrze robię, ale wiem jedno, od 9 lat próbuję zajść w ciążę i szukałam przyczyny. Hormony mam ok., zresztą przebadali i mnie i męża wiele razy i nic.
Przeczytałam, że przy nietolerancji glutenu też może być problem z zajściem w ciążę, a u nas w rodzinie babcia i kuzyn mają celiakię, więc wydedukowałam, że ja coś też mogę mieć z jelitami.
Muszę przyznać, że chyba idę w dobrym kierunku, bo w ubiegłym roku 2 razy zaszłam w ciążę! Niestety nie utrzymałam zadnej z nich, ale po tylu latach mam nadzieję, że w końcu się uda. Coś drgnęło w tym temacie, więc chyba jednak dieta bg jest strzałem w dziesiątkę!!!
Hej, jestem tu nowa
i szczerze powiedziawszy mam nadal nadzieję że nie jestem tu na stałę
Nie mam jeszcze zdiagnozowanej celiaki-wczoraj pobrano mi krew (320 zł- starsznie dużo)
Zatem czekam na wyniki.
Generalnie od 3 lat przynajmniej raz w miesiącu mam afty
po roznych badaniach i terapiach antybiotykowych antygrzybiczych etc nadal je miewam
i nikt nie potrafi mi powiedzieć skąd to cholerstwo bolesne się bierze, a doprawdy doprowadzają mnie do szaleństwa.
Przypadkiem trafiłam na bloga, w którym osoba opowiadała jak latami leczyła sie na afty i one przeszły przy diecie bezglutenowej. Odstawilam gluten, ale uznalam ze moze do badan jednak powinnam odzywiac się "po staremu" wystarczylo kilka kluseczek i problem aft powrócił z wielką pompą!
Miał ktoś może podobne objawy?
I jeszcze jedno_lekarka poleciła mi diete bezglutenową i bezcukrową (z ograniczeniem nawet owoców)
co jeść?!
co zjadać na śniadanie?
No tyle tytułem wstępu.
Pozdrawiam
Dokleiłam post do wątku powitalnego.
Ostatnio zmieniony sob 14 sty, 2012 01:38 przez hulig_anka, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam wszystkich serdecznie. Mój syn jest chory na cukrzycę a do tego jeszcze na celiakię. Bardzo się cieszę, że jest to forum bo na prawdę wielu rzeczy można się to dowiedzieć. Pozdrawiam wszystkich serdecznie
hulig_anka,Witam! Przy nietorelancji glutenu występują zazwyczaj zaburzenia wchłaniania, co skutkuje niedoborem witamin i mikroelementów. To może być przyczyną Pani dolegliwości. Trzeba jednak być ostrożnym bo niekture preparaty witaminowe i suplementy diety zawierają gluten.Z informacji uzyskanych od p[roducentów i własnego doświadczenia wydaje się że bezpieczne są witaminy i wapń - musujące tabletki do ssania firmy SANOSTOL oraz multiwitaminy firmy HECPHARMA. Radzę poza tym obserwować czy rzeczywiście po bananach i jabłkach sytuacja się pogarsza, nie warto tak łatwo rezygnować z tego naturalnego źródła witamin. Pozdrawiam - Kowal.
kowal obawiam się że z cukrami chodzi o to, że lekarka obawia się o jakieś drożdzaki czy inne mikroświństwa, fakt powinnam brać witaminy i miło, że mówisz bo pani doktor na to nie wpadła, a dietę faktycznie zmieniłam dość drastycznie
W ogóle jestem oburzona tym że na pytanie o kasze powiedziała, że mogę każdą...więc wszamałam jęczmienną, aż mnie oświeciło!
Dzięki za rady i walczę dalej i staram się nie myśleć o bułce z miodem
W imieniu restauracji Pulp Fiction we Wrocławiu witam wszystkich serdecznie.
Wasze opinie na temat "Menu bez glutenu" będą dla nas niezwykle cenną wskazówką i pozwolą na jak najlepsze dostosowanie do Waszych potrzeb. Dlatego bardzo prosimy o uwagi i wskazówki.
Pozdrawiamy serdecznie
Witam,
Nie wiem gdzie napisać by było dobrze, zacznę od przedstawienia się Ewelina l.26 z Krakowa. Już kiedyś pisałam o swoim problemie ale zaniechałam edukacji w tym kierunku. Teraz wracam do tematu bo życie się zmienia i chyba najwyższa pora zmienić w nim coś na lepsze.(Powinnam wprowadzić 100% dietę).Mam celiakię od malutkiego szkraba, jak mieszkałam pod skrzydłami mamy dietę przestrzegałam kiedy wyszłam w świat już coraz gorzej z nią bywało... teraz mam duringa zażywam disulone(bo tak najłatwiej, ale nie najzdrowiej) i tu pojawia się problem czy gdybym planowała zajść w ciążę muszę go odstawić dużo wcześniej...jeśli ktoś wie coś więcej niż mój lekarz proszę o poradę.
Pozdrawiam serdecznie.
Od jakiegoś czasu "buszuję" już na forum, ale postanowiłam oficjalnie się przywitać. Mam na imię Marta ma 32 lat - jestem z Warszawy i od grudnia 2011 r. wiem, że choruję na celiakię. Pozdrawiam Was wszystkich bardzo serdecznie.
Witam. Nazywam się Sylwia. 02.02.2012 zdiagnozowana celiakia III Marsha, po ok 5 latach uporczywej anemii niedoborowej, chorobie Hashimoto, problemach skórnych oraz wątrobowych. Chciałam serdecznie podziękować koleżance, która naprowadziła mnie na trop Celiakii. Tylko dzięki niej dziś już na 100% wiem co mi dolega (choroba syna-wykryta 3miesiące wcześniej). Niestety ignorowanie anemii przez lekarzy wycięczyło mój organizm i nie wiadomo co byłoby dalej. Cieszę się, ze istnieje stowarzyszenie, strona www oraz forum, czyli "praktykujący". Dzięki temu wiem coraz więcej i powoli oswajam się z myślą o dożywotniej diecie .
Pozdrawiam gorąco.