Wydaje mi się, że takmalawiedzma_87 pisze:oto pierwsza z odpowiedzi jakie otrzymałam..myślisz że jest wiarygodna?

Skoro jest użyty spirytus rektyfikowany, to być może jest OK.
Ale - jeśli odpowiedź jest zredagowana tylko na podstawie składu, a nie badań, nigdy nie mamy pewności. Co prawda destylacja powoduje, że gluten nie przedostaje się do alkoholu, ale sam proces może być przeprowadzany w różny sposób. Niektóre wódki przebadane w laboratorium dr Gregorek miały zawartość glutenu, więc destylacja albo nie była dokładna, albo celowo dopuszczano do zanieczyszczeń, aby w ten sposób uzyskać jakiś charakterystyczny smak, cechujący daną markę.
offtop/
Wiadomość od @pancernego48 na forum o glutaminianie: viewtopic.php?p=18963#18963
Słód jęczmienny - nie jest uznany w UE za bezpieczny dla celiaków. Ale nikt znowu nie wie o co chodzi, bo Nestle, które produkuje płatki kukurydziane ze słodem jęczmiennym utrzymuje, że zawartość glutenu w ich płatkach jest bezpieczna. Nie mogą jednak napisać, że są BG właśnie ze względu na ten słód... I bądź tu człowieku mądry

koniec offtopu/