Alkohole...
Moderator: Moderatorzy
w sobotę w Piotrze i Pawle na Targówku w Warszawie dojrzałam piwko Estrella Damm DAURA !!! z pięknym dobrze widocznym znaczkiem przekreślonego kłosa !!!
autentycznie z wrażenia otworzyłam usta co mi się nie zdarza
od razu zakupiłam buteleczkę w cenie 7,49zł. chyba nie muszę tłumaczyć, jakaż radość moja była podczas kosztowania piwa po ponad dwóch latach
brawa dla Piotra i Pawła
p.s. tak swoją drogą, to ten PiP jest dobrze nastawiony na BG ponieważ zgłosiłam im potrzebę koncentratu mąki bg Bezglutenu i teraz stoi na półkach

p.s. tak swoją drogą, to ten PiP jest dobrze nastawiony na BG ponieważ zgłosiłam im potrzebę koncentratu mąki bg Bezglutenu i teraz stoi na półkach

-
- Nowicjusz
wiadomo, że zawsze mogłoby być taniejelokwentny pisze:cenowo wręcz bajecznie. z tego powodu też się cieszyłaś ?agacia pisze:autentycznie z wrażenia otworzyłam usta co mi się nie zdarza![]()
od razu zakupiłam buteleczkę w cenie 7,49zł. chyba nie muszę tłumaczyć, jakaż radość moja była podczas kosztowania piwa po ponad dwóch latach
![]()
brawa dla Piotra i Pawła
![]()

Może o to, że jest też jak najbardziej tradycyjne, glutenowe piwo Estrella z taką samą gwiazdką - o wiele łatwiej dostępne, niż te bezglutenowe.Olciak pisze:Wie ktoś o co chodzi?
Kluczowe jest, czy piwo ma znak przekreślonego kłosa. A właściwie to nie wiem, czy ten przekreślony kłos nie powinien być właśnie w miejscu owej gwiazdki - nie wiem, bo na żywo widziałam tylko piwo glutenowe - właśnie z gwiazdką.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
Mnie sie wydaje ze ten slod jeczmienny jest na tej samej zasadzie, na ktorej produkty bg moga miec dodatek skrobii pszennej bg. Calosc wyrobu musi sie zmiescic ponizej 20ppm.
Ostatnio zmieniony pt 23 mar, 2012 11:47 przez Sheep, łącznie zmieniany 1 raz.
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Ale to przecież byłoby niepomiernie mało. Bo co byłby w takim razie dodawany? Różnica jest taka, że skrobię, przynajmniej w koncepcji, można z glutenu oczyścić, bo to inne związki chemiczne. A słód jęczmienny to zmielone ziarno jęczmienia?Sheep pisze:Mnie sie wydaje ze ten slod jeczmienny jest na tej samej zasadzie, na ktorej produkty bg moga miec dodatek skrobii pszennej bg. Calosc wyrobu musi sie zmiescic ponizej 20ppm.
Na stronie podają, że piwo zawiera nie więcej niż 6 ppm glutenu.
Ostatnio zmieniony pt 23 mar, 2012 13:03 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]