Alkohole...
Moderator: Moderatorzy
ja jestem zdania, że destylacja wyklucza białka, więc poza piwem próbuję różnych alkoholi.
http://akstheauthor.blogspot.com/ Nowy post o miejscach w autobusie, czyli co komu się należy. Zapraszam do dyskusji.
To nie jest kwestia "zdania", tylko fakt - destylacja białka wyklucza.barbieri pisze:ja jestem zdania, że destylacja wyklucza białka
Pozostawia jednak "jakieś coś", co działa na osoby reagujące na zboża jako takie, a nie tylko gluten.
Więc jeśli ktoś musi unikać skrobi pszennej bezglutenowej i reaguje na syrop g-f z pszenicy, to lepiej jeśli będzie unikał wódek zbożowych.
Przetestowane na własnym organizmie, nie tylko moim (jak już wiem).
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
Nie wiem czy wiecie, ale od paru miesięcy w większych sklepach Tesco i Auchan, można kupić bez problemu cydr marki Fizz w litrowych butelkach oraz w puszkach 0,5l w wydaje mi się atrakcyjnej cenie. Do wyboru mamy chyba 4 smaki
W Tesco jest jeszcze parę innych marek do wyboru, m.in. KISS
na zdrowie 
Mam pytanie co do whisky, bo niby przechodzi proces destylacji, a kolor bierze się z leżakowania, więc glutenu teoretycznie nie ma, a jak to wygląda w praktyce?
Czy pił ktoś np. whisky Jack Daniel's, albo jakąś konkretną wypróbowaną markę?

Mam pytanie co do whisky, bo niby przechodzi proces destylacji, a kolor bierze się z leżakowania, więc glutenu teoretycznie nie ma, a jak to wygląda w praktyce?

Ostatnio zmieniony śr 10 lip, 2013 20:12 przez icoverty, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
Potwierdzam, mam tak samo. Reaguję bardzo silnie na skrobie pszenną bezglutenową i syrop g-f z pszenicy, więc wódek ze zbóż się nie dotykam...Ola_la pisze:Więc jeśli ktoś musi unikać skrobi pszennej bezglutenowej i reaguje na syrop g-f z pszenicy, to lepiej jeśli będzie unikał wódek zbożowych.barbieri pisze:ja jestem zdania, że destylacja wyklucza białka
Przetestowane na własnym organizmie, nie tylko moim (jak już wiem).
Adrian pisze:A mnie ciekawi sprawa Rumu, czy jest on dozwolony na diecie bezglutenowej![]()
"Rum – napój alkoholowy o wysokiej zawartości alkoholu (37,5%-81%) wytwarzany ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej, koncentratu tego soku lub melasy."
Źródło:Wikipedia
Czytając ten wpis na Wikipedii wydaję się że tak...
Rum jak najbardziej można dla nas.smacznego

To dobrzehejka pisze:Adrian pisze:A mnie ciekawi sprawa Rumu, czy jest on dozwolony na diecie bezglutenowej![]()
"Rum – napój alkoholowy o wysokiej zawartości alkoholu (37,5%-81%) wytwarzany ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej, koncentratu tego soku lub melasy."
Źródło:Wikipedia
Czytając ten wpis na Wikipedii wydaję się że tak...
Rum jak najbardziej można dla nas.smacznego![]()

musisz sprawdzić sam na sobie jak czujesz się po whisky. jack daniel's moim zdaniem jest przereklamowany, ale to tak jak z kawą, trzeba próbować różnych by dobrać indywidualnie najlepszy smak.icoverty pisze: Mam pytanie co do whisky, bo niby przechodzi proces destylacji, a kolor bierze się z leżakowania, więc glutenu teoretycznie nie ma, a jak to wygląda w praktyce?
http://akstheauthor.blogspot.com/ Nowy post o miejscach w autobusie, czyli co komu się należy. Zapraszam do dyskusji.
Wiadomo i to sporo na ten temat, z rozmowy z moim lekarzem (jestem na diecie już 6 rok) oraz po dogłębnym analizowaniu tematów w polskim i angielskim języku dowiedziałem się że whiskey jak najbardziej można w większości przypadków m.in : Johny Walker (wszystkie etykiety, od czerwonego do niebieskiego), chivas regal, jim beam, oczywiście nie każde bo nie jest tak że w 100 % wszystkie nie będą zawierały glutenu, ale jeżeli chodzi o te lepsze marki to można (sam lubię bardzo whiskey i wypróbowałem już wiele rodzajów) co do jacka danielsa to też można z tym że ja akurat tego za whisky (nazwę dostał od stanu tennessey za swoja popularność, a jest to najzwyczajniejszy burbon) nie uważamforma123 pisze:i dalej nie wiadomo co z whisky i burbonem czy brendy : (

Co do burbonu zdania sa rozbieżne jedni uważają że można inni że nie, to zależy głównie od składu, możesz spróbować na własna odpowiedzialność. Jeżeli chodzi o brandy to samo czyste też nie jest zakazane do spożywania, problemy mogą pojawiać się gdy trafiasz na jakieś smakowe/zabarwiane ale to wtedy głównie zależy czym jest "doprawiony ten alkohol".
Ostatnio zmieniony pn 29 lip, 2013 17:53 przez karoolpl, łącznie zmieniany 1 raz.