Alkohole...

Czyli najważniejsze i najczęściej poruszane tematy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
MartynuChaa
Nowicjusz
Nowicjusz

Hejka :)

Post autor: MartynuChaa »

Hejka :) Mam pytanko czy wiecie może jakie piwa są bezglutenowe ?? Bo ja znalazłam w Tesco piwo Desire Cider ale nie jest na nim napisane że jest produktem bezglutenowy... A czytałam w internecie ze Cyder jest produktem bezglutenowym jest to robione na bazie jabłek, A pani w sklepie powiedziała że jak nie wypróbuje to nie będę wiedziała i wypiłam i nic mi nie było. Ale bym chciła mieć pewność że mogę to piwo. Pomożecie :) ?
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: Alkohole...

Post autor: Anula80 »

Nie każdy cydr jest b/g. W sklepie widziałam kiedyś taki, na którym był napis o śladowych ilościach. A pani w sklepie to się zna na diecie jak mało kto widzę. Jak można coś takiego powiedzieć? Nie każdy ma objawy
Ostatnio zmieniony śr 12 lut, 2014 13:42 przez Anula80, łącznie zmieniany 1 raz.
gnieka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: gnieka »

Jak dla mnie cydr lubelski,jest świetną alternatywą dla tradycyjnego piwa.Wolałabym jednak z kilka "procent" więcej ;).
Do tej pory nie spotkałam się z ani jednym piwem bg,ale poszukam necie.
jolo72
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: jolo72 »

Witam Mam dobrą wiadomość rozmawiałem z szefem sklepu internetowego o piwach bezglutenowych ,i gość wstawił CELIE i BERNARDA w fajnych cenach. Polecam; czecholand.pl
ps; Bernarda kupić można w kartonach po 11 szt,a Celię dowolną ilość
lomuri
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: lomuri »

chyba zamówię i skorzytsam bo biegam teraz po trójmieście i usiłuję znaleść, ciężko idzie ;)
Awatar użytkownika
uniaczek
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: uniaczek »

Wczoraj w Żabce widziałam cydr w butelce wielkości piwa i stał pomiędzy piwami - ceny nie pamiętam ok. 5-6 zł ?
lomuri
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: lomuri »

Znalazłam w Gdyni w pubie Poczekalnia na Kilińskiego Celię za 6,50 zł. Miła pani zapytała, czy na wynos czy na miejscu ;)
Anula80

W pubie taka cena? Rewelacja. Ostatnio mąż kupił w sklepie w Pruszczu (na specjalne zamówienie) i płacił 7,50zł (z butelką)
jolo72
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: jolo72 »

Witam Zrobiłem sobie wycieczkę do CZESKIEGO CIESZYNA i powiem wam ze ani w TESCO ANI w BILLi nie było piw bg znalazlem dopiero w KAUFLANDZIE CELIE cena 21.90 k cz czyli ok 3,30 zł PLUS kaucja ok 0.45 zl . Wziełem wszystkie z półki,więc jakby ktoś jechal to niech tam zadzwoni i zamówi.Czesi już mają 2 piwa bz CELIE i BERNARDA a polskie browary śpią .
basiag
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: basiag »

[quote="jolo72"]Witam Zrobiłem sobie wycieczkę do CZESKIEGO CIESZYNA i powiem wam ze ani w TESCO ANI w BILLi nie było piw bg znalazlem dopiero w KAUFLANDZIE CELIE cena 21.90 k cz czyli ok 3,30 zł PLUS kaucja ok 0.45 zl . Wziełem wszystkie z półki,więc jakby ktoś jechal to niech tam zadzwoni i zamówi.Czesi już mają 2 piwa bz CELIE i BERNARDA a polskie browary śpią .[/quote]

Nie tylko browary, cała Polska śpi jeszcze na temat diety bezglutenowej chociaż z tym jest troszkę lepiej, gdyby nie Stowarzyszenie to bylibyśmy w ciemnym lesie
Awatar użytkownika
dorkub
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: dorkub »

A orientuje się ktoś czy drinki w Biedronce czy w Lidlu są bezglutenowe? Mam na myśli mieszanki wódki z sokami itp. Na butelce nie ma podanego składu...
szymon_s
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: szymon_s »

Ja ogólnie lubię wypić sobie lampkę wina wieczorem do kolacji. Wiem, że dobre wino nie jest tanie ale pijąc je co jakiś czas nie stracimy dużo., przecież to nie jest majątek. Aczkolwiek nie wiem czy ten alkohol jest bezglutenowy. Czy ktoś posiada takie informacje? Ja osobiście nie mogłem znaleźć nic na ten temat. Pomoże ktoś?
Anula80

Teoretycznie wina nie zawierają glutenu. Ale teoria sobie, a prawda często okazuje się zaskakująca
Awatar użytkownika
ilonka basket
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: ilonka basket »

Witajcie,

Dołączam się do pytania odnośnie alkoholi jakie można pić na diecie bezglutenowej. Niedlugo mam wesele i nie wiem czy co kolwiek mogę wypić.

dziękuję za informacje.
Anula80

Jeśli chodzi o czyste wódki, to nie będzie problemu. Wybór jest duży. Ale jak chcesz mieć pewność, to możesz wybrać produkowane z ziemniaków, czyli Luksusową, Palace. Reszta jest produkowana ze zbóż, ale jak twierdzą producenci i technolodzy, po prawidłowej destylacji glutenu w nich nie ma. Zresztą Stowarzyszenie robiło badania i faktycznie czyste wódki wypadły dobrze.
Jeśli chodzi o wina, to jeszcze nie spotkałam takiego z glutenem, ale ktoś na forum widział takie, gdzie był napis o śladowych ilościach mleka, więc znowu trzeba czytać etykiety.
Najgorzej jest z piwem, bo bezglutenowe są słabo dostępne i bardzo drogie. Ogólnie dostępne na rynku są zabronione w diecie bezglutenowej, bo zawierają słód jęczmienny lub jęczmień, pszenicę itd.
ODPOWIEDZ