no właśnie... jak to bezglutenowe? Brzeczka i słód zawierają gluten, poza tym trzeba mieć jeszcze trochę wolnego czasu...Kocina pisze:Proponuję domowe warzenie bezglutenowego piwa.
Alkohole...
Moderator: Moderatorzy
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
Gnębiona pragnieniem uwarzenia bezglutenowego piwa zarejestrowała się i założyłam temat na specjalistycznym forum :
http://www.browar.biz/forum/showthread. ... post674877
Odpowiedzi nie są zbyt optymistyczne. Uczestnicy polecali słód z sorgo , raczej niedostępny w handlu u nas.
http://www.browar.biz/forum/showthread. ... post674877
Odpowiedzi nie są zbyt optymistyczne. Uczestnicy polecali słód z sorgo , raczej niedostępny w handlu u nas.
Ostatnio zmieniony ndz 15 kwie, 2007 13:54 przez Magdalaena, łącznie zmieniany 1 raz.
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
kolejny browarnik skierował mnie na niemiecki przepis na piw bg:
http://hobbybrauer.de/modules.php?name= ... cle&sid=10
Może jeśli ktoś zna niemiecki, niech się postara i przetłumaczy
http://hobbybrauer.de/modules.php?name= ... cle&sid=10
Może jeśli ktoś zna niemiecki, niech się postara i przetłumaczy
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
WAŻNE: nowe informacje na temat piwa tutaj: -vt1889.htm#19106
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
piwo
Producenci piwa bezglutenowego z Wielkiej Brytanii zainteresowani są znalezieniem importera, który sprzedawałby takie piwo w Polsce. Jak myślicie, kto mógłby być tym zainteresowany ? Sklepy ze zdrową żywnością ? Pewnie nie mają koncesji na alkohole ? Może jakieś sklepy on-line ? Albo importerzy tradycyjnego "glutenowego" piwa, tylko pewnie ich kanały dystrybucyjne nastawione są na zupełnie innych klientów ...
Jakieś pomysły ?
Jakieś pomysły ?
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Wydaje mi się, że nikt dotąd na forum nie zgłaszał takiego zapotrzebowania 
Wino, takie normalne, nie zawiera glutenu, natomiast co tam sypią do takiego winka to nie mam pojęcia
Oglądnij etykietę, przeanalizuj składniki
no i zadzwoń do producenta... Nie zdziwiłbym się, gdybyś był pierwszy 

Wino, takie normalne, nie zawiera glutenu, natomiast co tam sypią do takiego winka to nie mam pojęcia



● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- mr.kwiatek
- Forumowicz
- Posty: 142
- Rejestracja: czw 18 sty, 2007 23:54
- Lokalizacja: Opole/Wrocław
Re: piwo
Do swojego sklepu ze zdrową żywnością staram się o koncesję na miody pitne, czemu miała bym nie dołączyć piwa bezglutenowego. Byłabym zainteresowana trunkami bezglutenowymi do 18% (na tyle mam pozwolenie z Sanepidu).Kooba pisze:Producenci piwa bezglutenowego z Wielkiej Brytanii zainteresowani są znalezieniem importera, który sprzedawałby takie piwo w Polsce. Jak myślicie, kto mógłby być tym zainteresowany ? Sklepy ze zdrową żywnością ? Pewnie nie mają koncesji na alkohole ? Może jakieś sklepy on-line ? Albo importerzy tradycyjnego "glutenowego" piwa, tylko pewnie ich kanały dystrybucyjne nastawione są na zupełnie innych klientów ...
Jakieś pomysły ?
Monika M. - Mama Damianka chorego na cukrzycę i celiakię...
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Oj
Jak zrobimy z Twojego posta ogłoszenie na Forum, to nie nadążysz z zamawianiem
Na Twoim miejscu uruchomiłbym natychmiast możliwość zakupu w Twoim sklepie przez internet 



● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
-
- Nowicjusz
- Posty: 13
- Rejestracja: czw 10 maja, 2007 11:11
- Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Opowiem na temat piwa. Ostatnio byłem w Niemczech i kupiłem piwo bezglutenowe.
W sklepie była informacja , że jest to nowość na rynku, ale okazało się, że jest to piwo produkowane ze słodu ryżowego. Smakuje super jak dobrej jakości piwo z najwyższej półki, zawiera 4.3% alc. Nazywa się "Bio-Reis-Gold" koszt 1.9euro. Konkluzja: zdarzenie to potwierdziło moje przekonanie , że piwo ze słodu jęczmiennego zawiera gluten . Widocznie niemieccy piwowarzy doszli do wniosku , że wyprodukowania piwa ze słodu jęczmiennego bez glutenu jest niemożliwe. Efekt: dopóki w Polsce nie zobaczę piwa ,
na którego opakowaniu nie widnieje przekreślony kłos to takiego piwa nie skonsumuję.

W sklepie była informacja , że jest to nowość na rynku, ale okazało się, że jest to piwo produkowane ze słodu ryżowego. Smakuje super jak dobrej jakości piwo z najwyższej półki, zawiera 4.3% alc. Nazywa się "Bio-Reis-Gold" koszt 1.9euro. Konkluzja: zdarzenie to potwierdziło moje przekonanie , że piwo ze słodu jęczmiennego zawiera gluten . Widocznie niemieccy piwowarzy doszli do wniosku , że wyprodukowania piwa ze słodu jęczmiennego bez glutenu jest niemożliwe. Efekt: dopóki w Polsce nie zobaczę piwa ,



pancerny48 piłem to piwo ryżowe (mają także ciemną wersję tego piwa "Dunkel"
), ale następnym razem proponuję Ci spróbować piwa, o którym pisałem tutaj topics11/piwo-vt161,30.htm#19025
to piwo jest z prosa i smakuje jeszcze bardziej podobnie (istnieje taki zwrot?:P ) do normalnego piwa glutenowego

to piwo jest z prosa i smakuje jeszcze bardziej podobnie (istnieje taki zwrot?:P ) do normalnego piwa glutenowego
wszędzie w domu, ale dobrze najlepiej!