Celiakia a ciąża 2
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
Ja byłam w ciązy w 2005, ale jeszcze pamiętam
że źle się czułam ( było mi niedobrze ) po witaminach w tabletkach. Żadnych innych dolegliwości nie miałam, ale bardzo pilnowałam diety.
mamusia - celiaczka
[ Dodano: Pią 18 Maj, 2007 15:41 ]
apropo całej tej dyskusji - ja o swojej chorobie wiedziałam już od najmłodszych lat, na początku podbno bardzo przestrzegałam diety, ale już w podstawówce zaczeły sie eksperymenty Przez ten cały okres - do teraz - na zmianę miałam biegunki, zaparcia, bóle brzucha, anemię i co dziwne, kłopoty z nadwagą ( niewielką ale jednak ). Można powiedzieć że w ciąże zaszłam "przypadkiem" , dlatego żadnego "roku" nie musiałam się przygotowywać. W czasie ciąży diety przestrzegałam ( jak narazie tylko wtedy ) a i wyniki miałam lepsze niż kiedykolwiek ( i to lepsze od niektórych zdrowych ciężarnych ), fakt że przez cesarkę, ale urodziłam ważącego prawie 3 kg, zdrowego synka. Teraz ma 2 latka ( w czerwcu ) i nie ma najmniejszych nawet podejrzeń że też będzie chory.
www.danielk.bobasy.pl

mamusia - celiaczka

[ Dodano: Pią 18 Maj, 2007 15:41 ]
apropo całej tej dyskusji - ja o swojej chorobie wiedziałam już od najmłodszych lat, na początku podbno bardzo przestrzegałam diety, ale już w podstawówce zaczeły sie eksperymenty Przez ten cały okres - do teraz - na zmianę miałam biegunki, zaparcia, bóle brzucha, anemię i co dziwne, kłopoty z nadwagą ( niewielką ale jednak ). Można powiedzieć że w ciąże zaszłam "przypadkiem" , dlatego żadnego "roku" nie musiałam się przygotowywać. W czasie ciąży diety przestrzegałam ( jak narazie tylko wtedy ) a i wyniki miałam lepsze niż kiedykolwiek ( i to lepsze od niektórych zdrowych ciężarnych ), fakt że przez cesarkę, ale urodziłam ważącego prawie 3 kg, zdrowego synka. Teraz ma 2 latka ( w czerwcu ) i nie ma najmniejszych nawet podejrzeń że też będzie chory.
www.danielk.bobasy.pl
Ostatnio zmieniony pt 18 maja, 2007 15:43 przez katarzynak81, łącznie zmieniany 1 raz.
jeżeli chodzi o żelazo to tak kontroluję je jak najbardziej bo juz miałam niedobór ale brałam tabletki i jakoś ostatnie wyniki były lepsze dodatkowo łykam witaminy dla kobiet w ciąży Feminatal i dziś robiłam badanie z glukozą i morfologię więc zobaczę co tam wyjdzie
ale musze przyznać że ostatnio jest mi niedobrze szczególnie po jedzeniu
Katarzynak81 moja ciąża to tzw planowany przypadek bardzo się z niej oboje cieszymy tym bardziej że moja pani gastrolog powiedziała mi trzy lata temu( jak zaczynałam dietę w związku z "wykryciem" celiakii ), że w związku z chorobą nie będę mogła mieć dzieci.....

ale musze przyznać że ostatnio jest mi niedobrze szczególnie po jedzeniu
Katarzynak81 moja ciąża to tzw planowany przypadek bardzo się z niej oboje cieszymy tym bardziej że moja pani gastrolog powiedziała mi trzy lata temu( jak zaczynałam dietę w związku z "wykryciem" celiakii ), że w związku z chorobą nie będę mogła mieć dzieci.....

-
- Nowicjusz
macierzynstwo z celiakia
witam ,tu keyt.czytam wasze posty -wiadomosci i łezka mi się kręci w oku...bo ja z moim męzem takze zamierzamy miec dzidziusia zdrowego i slicznego,,,a człowiek nawet nie ma czasu wkoncu się wybrac do tego ginekologa zeby sprawdzic czy wszystko ok,takze wkoncu muszę nalezy się tam przejsc,i mam nadzieje ze powie mi same dobre wiesci a przede wszystkim ze moja celiakia nie stanie na przeszkodzie,daj Panie Boze!pozdrawiam wszystkich czytających.jestem chętna na wszelkie emaile itp. na ten temat,notabene jakze wazny dla kazdej kobiety ,tym bardziej dla kobiety z celiakią! jestem tu nowa ale juz się ciesze ze was mam .... 

W Zabrzu moja ukochana pani dr otworzyła klinikę dla celiaków w ciąży polecam
katarzynko a mnie sie plakac chce jak słysze takie teksty jak twoje bez urazy na szczęście trujesz tylko siebie ... poczekaj pare lat a co do celiaki synka zrobiłaś mu badania moze mieć bezobjawową ...
i co twoje dolegliwości ci nadal nie przeszkadzają? wiesz ze grozi Ci rak jelita ??
keyt życze optymizmu nam udało sie "tak od"
bedziemy w połowie sierpnia mieli córeczkę
idx na wizytę, a potem polecam wakacje i dużo miłości 

katarzynko a mnie sie plakac chce jak słysze takie teksty jak twoje bez urazy na szczęście trujesz tylko siebie ... poczekaj pare lat a co do celiaki synka zrobiłaś mu badania moze mieć bezobjawową ...
mam kontakt z lekarka zajmującą sie poronieniami celiaków i wcale nie jest ich tak mało ...a też słyszałam te tekstyjuż od ok. 16 roku życia. Straszyli mnie też poronieniami, upośledzeniem płodu itp. Na szczęście to się jakoś nie sprawdza !!
i co twoje dolegliwości ci nadal nie przeszkadzają? wiesz ze grozi Ci rak jelita ??
keyt życze optymizmu nam udało sie "tak od"

hej troszkę mnie nie było ale już jestem
czytałam skład tego feminatalu i chyba nic tam nie ma czego nie możemy, uwagi na temat glutenu też nie ma także mam nadzieję że wszystko jest ok tym bardziej że mój lekarz oczywiście wie o chorobie i sam mi te tabletki zalecił no ale z dugiej strony kazdy może się pomylić
Patka czy możesz coż więcej napisać o tej pani doktor bo ja się teraz zastanawiam w sumie Opole nie jest tak daleko od Zabrza ale tez nie wiem bo zaczynam 7 miesiąc i nie bardzo wiem czy teraz warto do niej jechać
pozdrawiam
czytałam skład tego feminatalu i chyba nic tam nie ma czego nie możemy, uwagi na temat glutenu też nie ma także mam nadzieję że wszystko jest ok tym bardziej że mój lekarz oczywiście wie o chorobie i sam mi te tabletki zalecił no ale z dugiej strony kazdy może się pomylić

Patka czy możesz coż więcej napisać o tej pani doktor bo ja się teraz zastanawiam w sumie Opole nie jest tak daleko od Zabrza ale tez nie wiem bo zaczynam 7 miesiąc i nie bardzo wiem czy teraz warto do niej jechać
pozdrawiam
Prof. Dr hab. n. med. Krystyna Karczewska
jedyny link z kontaktem próbuj ... moim zdaniem warto - gdybym mieszkała bliżej
http://www.sk1.zabrze.pl/index.php?id=k ... zieciecego
wiem z pewnego źródła ze zajmuje się pacjentkami z celiaką w ciąży, ale nie mam kontaktu do tej poradni ...
jedyny link z kontaktem próbuj ... moim zdaniem warto - gdybym mieszkała bliżej

http://www.sk1.zabrze.pl/index.php?id=k ... zieciecego
wiem z pewnego źródła ze zajmuje się pacjentkami z celiaką w ciąży, ale nie mam kontaktu do tej poradni ...

Polecam Panią Profesor - Złota Kobieta 
Aneczko - jeśli z tymi numerami Ci się nie uda dodzwonić, to mogę Ci podać numery, które ja mam bezpośrednio do Profesor, ale mam je w domu, a klikam z pracy, więc zaczep w razie czego na PW
Pozdrawiam Mamusie przyszłe i już zaciążone, a także te, które już pomału zapominają, jak to fajnie jest być z brzuszkiem

Aneczko - jeśli z tymi numerami Ci się nie uda dodzwonić, to mogę Ci podać numery, które ja mam bezpośrednio do Profesor, ale mam je w domu, a klikam z pracy, więc zaczep w razie czego na PW

Pozdrawiam Mamusie przyszłe i już zaciążone, a także te, które już pomału zapominają, jak to fajnie jest być z brzuszkiem

Nati mama Madzi '03, Maćka '05 i Mileny '13
Celiakia '07
Celiakia '07